Direktlänk till inlägg 17 juli 2015

Lagerblad

Av Maria - 17 juli 2015 14:30

Lagerblad kommer från lagerbärsträdet, som i sydliga länder kan bli över 10 meter högt, men oftast är det lågväxande buskar. Vanligt förekommande i Medelhavsländerna. De läderaktiga bladen används torkade som krydda. Bladen torkas i mörkt rum. Av de svarta bären kan man utvinna olja och en slags senap, men bör undvikas pga innehåll av blåsyra.

  • Smak: Aromatisk med lätt beska och lätt sötma.
  • Alternativ vara: Lagerblad är svår att ersätta med andra kryddor.
  • Försäljning/säsong: Färska lagerblad finns inte i handeln, däremot finns torkad i kryddhyllorna.
  • Förvaring: Torrt och mörkt, gärna i försluten förpackning. Mycket lång hållbarhet. Tål inte att frysas.

Lagerkransar av lagerblad är ursprungligen en seger­symbol av antikt ursprung. En akademiskt missupp­fattning har lett till att lagerkransen i Sverige används vid akademiska avslutningar. Vid de pythiska spelen i Delfi infördes kransar som segersymbol. Eftersom guden Apollon var skaldekonstens beskyddare blev kransen senare även skaldernas äretecken.


SÅ ANVÄNDS LAGERBLAD

Lagerblad är en av de vanligaste kryddorna i matlagning och ingår alltid i bouquet garni (fransk kryddknippe). Bladsmaken är värmetålig varför de lämpar sig i långkok. Det har ingen större smakbetydelse om lagerbladet är färskt eller torkad. Bladen används på många sätt för att smaksätta mat; i fonder, marinader, stuvningar, tomaträtter, fisk, köttgrytor, pastejer, ättiksinläggningar, samt i puddingar och såser.  Lagerblad är sällan ensamkrydda utan kombineras ofta med kryddpeppar, svarpeppar och timjan. Bladen har viss konserverande effekt, vilket utnyttjas t.ex för fikon som packas med lagerblad.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards