Direktlänk till inlägg 22 juli 2015

Mejram

Av Maria - 22 juli 2015 14:30

Mejram "bergets prydnad" är en kransblommig ett- eller flerårig växt, 2-6 dm hög och med ovala mörkgröna till gråaktiga blad, vilka används som krydda. Örten härstammar från Nordafrika och Mellanöstern och är släkt med Oregano. Det finns många olika sorter, varav krukmejram är den kommersiellt vanliga.

Mejram, som innehåller en starkt sötdoftande aromatisk olja, har historiskt använts som krydda, till brudkransar och har påträffats i antika gravar. I Egypten ingick mejram i balsameringsoljan. Örten var helig och helgad åt guden Osiris. Ett avkok lär lindra magen och motverka illamående.

Odling: Mejram som odlas i Sverige är ettårig och blir c:a 30 centimeter hög och får små, oansenliga vita blommor. Bladen är små och rundade. Växten bör förkultiveras inomhus då den är mycket frostkänslig. Planteras i soligt, varmt och vindskyddat läge i lätt och mullrik jord. Den kan också odlas i kruka. Mejram är lätta att torka och behåller smaken väl. Bäst är att skörda strax innan blomningen. Man skördar genom att klippa av hela plantan och hänga den upp och ner i knippen till tork. När det blivit torrt repar man av bladen.


ANVÄNDNING

Mejram kan användas färsk eller torkad. Används som krydda till bl.a kött, korv, lever, i grönsaksgrytor och soppor (karaktäristisk i ärtsoppa) och är oumbärlig till pizza. Mejram ingår ofta i bouquet garni (fransk kryddbukett). Den är vanlig ihop med olja och vinäger. Mejram används även som möbelpolityr och i öl.

Alternativ: Oregano, timjan.

Säsong: Odlad i kruka säljs året om.

Förvaring: Knippe svalt eller i vattenglas, hållbar någon vecka. Torkad förvaras torrt och mörkt.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards