Direktlänk till inlägg 23 juli 2015
Mynta är ett gemensamt namn på många arter och hybrider i flera släkten inom familj kransblommiga växter (ananas-, äppel-, apelsin- krusmynta etc), alla med samma karaktär. Vanligen avses dock släktet Mentha, som omfattar cirka 25 arter. Mynta har använts i århundranden, som magmedel, antiseptikum och aptitretare. Krusmynta var antagligen antikens mynta som både Dioskorides och Plinius berättar om runt år 70. Mynta växer fritt i tempererade och subtropiska områden.
Pepparmynta (Mentha piperita) är den vanligast förekommande arten i matlagning. Det är en hybrid mellan vattenmynta och grönmynta. Örten, som kan bli 8 dm hög, har en stark och karakteristisk smak och doft av mint.
Grönmynta (Mentha spicata) även kallat spearmint, innehåller mindre mentol och får sin fräscha "tuggummismak" av ämnet R-karvon. Den har också en lätt parfymerad citronarom. Hit räknad bl.a krusmynta.
Odla: Pepparmyntan är lättodlad och sprider sig lätt. Man kan odla den både inomhus och utomhus. Planteras i soligt eller halvskuggigt läge genom stickling eller med rotutlöpare, lämpligtvis i en nedgrävd hink utan botten för att begränsa spridningen. Trivs i lätt fuktig, väldränerad och näringsrik jord. Växten bör plockas ofta. När växten börjar blomma och på dagtid, har bladen sin mest utvecklade arom. Bladen torkas på varm, mörk och luftig plats. Bladen kan också frysas.
SÅ ANVÄNDS MYNTA
Bladen används färska eller torkade. Mynta är en klassisk krydda till lammkött och då gärna i form av mintgelé eller chutney. Anka förknippas också med denna speciella krydda, som även används till grönsaker, pilaffris, såser, allehanda desserter och karameller, eller som svalkande mintte gärna tillsammans med citronmeliss. Tillika en likörkrydda.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|