Direktlänk till inlägg 28 juli 2015
Pors är en art i familjen porsväxter. Det är en låg buske upp till 1,5 meter hög. Bladen är 3-4 cm långa, starkt doftande, grågröna och mot spetsen tandade blad. Blommorna sitter i hängen. Frukterna, nötterna, sitter i kottelika samlingar. Arten växer i täta snår vid stränder, i myrar och kärr på näringsfattigt underlag. I Sverige allmänt norrut till Gästrikland och norr därom sällsynt.
Hälsa: Hansan på 1400-talet spred rykten att porsen skulle vara giftig, allt för att främja sin export av humle. Laboratoriestudier har dock inte visat på några ohälsosamma ämnen.
SÅ ANVÄNDS PORS
Förr dominerade porsen som smaksättning av mjöd och öl i Norden, men i samband med Hansan på 1400-talet började humlen ta över. Pors användes under medeltiden som medicinalväxt och även i sängbolstrens halm för dess uppfriskande doft samt för att motverka ohyra. Numera används pors i blygsam skala för att smaksätta brännvin. Som brännvinskrydda ger den en mjuk och fin balans i smaken, passande till sill och skaldjur.
Eget porsbrännvin: Bladen plockas helst på försommaren och läggs i en kopp. Fyll på med ett alkoholsvagare okryddat brännvin t.ex Brännvin Special så att det täcker bladen. Täck över och låt drycken stå en knapp vecka. Filtrera bort bladen och låt stå i ett par månader för att klarna. Häll över den klara vätskan i en flaska. Smaka av och späd med mer brännvin vid behov.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|