Direktlänk till inlägg 28 juli 2015

Pors

Av Maria - 28 juli 2015 14:45

Pors är en art i familjen porsväxter. Det är en låg buske upp till 1,5 meter hög. Bladen är 3-4 cm långa, starkt doftande, grågröna och mot spetsen tandade blad. Blommorna sitter i hängen. Frukterna, nötterna, sitter i kottelika samlingar. Arten växer i täta snår vid stränder, i myrar och kärr på näringsfattigt underlag. I Sverige allmänt norrut till Gästrikland och norr därom sällsynt.

Hälsa: Hansan på 1400-talet spred rykten att porsen skulle vara giftig, allt för att främja sin export av humle. Laboratoriestudier har dock inte visat på några ohälsosamma ämnen.



SÅ ANVÄNDS PORS


Förr dominerade porsen som smaksättning av mjöd och öl i Norden, men i samband med Hansan på 1400-talet började humlen ta över. Pors användes under medeltiden som medicinalväxt och även i sängbolstrens halm för dess uppfriskande doft samt för att motverka ohyra. Numera används pors i blygsam skala för att smaksätta brännvin. Som brännvinskrydda ger den en mjuk och fin balans i smaken, passande till sill och skaldjur.

Eget porsbrännvin: Bladen plockas helst på försommaren och läggs i en kopp. Fyll på med ett alkoholsvagare okryddat brännvin t.ex Brännvin Special så att det täcker bladen. Täck över och låt drycken stå en knapp vecka. Filtrera bort bladen och låt stå i ett par månader för att klarna. Häll över den klara vätskan i en flaska. Smaka av och späd med mer brännvin vid behov.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards