Direktlänk till inlägg 28 juli 2015

Risgrynsgröt

Av Maria - 28 juli 2015 10:00

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

2,5 dl grötris
5 dl vatten
1,25 krm salt
2 msk smör
8-10 dl mjölk, standard 3%
1 bit hel kanelstång
1 mandel till julgröt


Gör så här:

Du kan koka risgrynsgröt på spisen på låg värme, i mikron eller i ugnen.
Skölj riset i ett durkslag.


PÅ SPISEN:

Välj en stor kastrull med tjock botten om du ska koka risgrynsgröten på spisen.

Koka upp salt, vatten, ris, kanelstång, smör och mandel i en kastrull med lock - rör då och då.
Låt riset koka på låg värme i 10 minuter.

Rör om då och då så att det inte bränns.
Ta upp mandeln och skala den.

Spara den till senare.
Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme samt rör om så att inte gröten bränns.

Häll på resten av mjölken och koka upp under omrörning.
Låt risgrynsgröten koka klart på spisen (eller i ugnen) lägsta värme under lock i ca 40 minuter.

Rör då och då och kontrollera så den inte bränns.


I MIKRON:

Använd en stor bunke som tål mikro.

Koka upp på full värme och ta ut och rör då och då. Akta så det inte kokar över.
Koka på låg effekt i tio minuter.

Gärna övertäckt - du kan ta gladplast över om bunken inte har något lock.

Ta upp mandeln och skala den.

Spara den till senare.
Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme.

Häll på resten av mjölken och koka upp.

Ta ut och med några minuters mellanrum.
Sätt gröten att koka på låg effekt (snäppet över upptining) i mikron ca 40 minuter.

Ta ut och rör var tionde minut.


PÅ SPIS OCH I UGN:

Sätt ugnen på 120 grader.
Koka gröten på spisen enligt ovan.

Använd gärna en gryta som tål ugn.

Sätt sedan in den ugnsfasta grytan i ugnen eller för över gröten i en ugnsfast form och täck med folie. Låt risgrynsgröten laga klart i mitten av ugnen i ca 50 minuter.

Rör om i risgrynsgröten efter halva tiden.

Tillsätt mandeln innan servering.


AVSMAKNING:

Smaka av gröten med salt så den är så salt du vill ha den.


SERVERING:

Tillsätt mandeln innan servering.

Servera risgrynsgröten varm med mjölk, socker och kanel eller saftsås.

Eller ställ att svalna till senare ex. om du vill laga Ris à la Malta på gröten

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards