Direktlänk till inlägg 28 juli 2015
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
2,5 dl grötris
5 dl vatten
1,25 krm salt
2 msk smör
8-10 dl mjölk, standard 3%
1 bit hel kanelstång
1 mandel till julgröt
Gör så här:
Du kan koka risgrynsgröt på spisen på låg värme, i mikron eller i ugnen.
Skölj riset i ett durkslag.
PÅ SPISEN:
Välj en stor kastrull med tjock botten om du ska koka risgrynsgröten på spisen.
Koka upp salt, vatten, ris, kanelstång, smör och mandel i en kastrull med lock - rör då och då.
Låt riset koka på låg värme i 10 minuter.
Rör om då och då så att det inte bränns.
Ta upp mandeln och skala den.
Spara den till senare.
Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme samt rör om så att inte gröten bränns.
Häll på resten av mjölken och koka upp under omrörning.
Låt risgrynsgröten koka klart på spisen (eller i ugnen) lägsta värme under lock i ca 40 minuter.
Rör då och då och kontrollera så den inte bränns.
I MIKRON:
Använd en stor bunke som tål mikro.
Koka upp på full värme och ta ut och rör då och då. Akta så det inte kokar över.
Koka på låg effekt i tio minuter.
Gärna övertäckt - du kan ta gladplast över om bunken inte har något lock.
Ta upp mandeln och skala den.
Spara den till senare.
Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme.
Häll på resten av mjölken och koka upp.
Ta ut och med några minuters mellanrum.
Sätt gröten att koka på låg effekt (snäppet över upptining) i mikron ca 40 minuter.
Ta ut och rör var tionde minut.
PÅ SPIS OCH I UGN:
Sätt ugnen på 120 grader.
Koka gröten på spisen enligt ovan.
Använd gärna en gryta som tål ugn.
Sätt sedan in den ugnsfasta grytan i ugnen eller för över gröten i en ugnsfast form och täck med folie. Låt risgrynsgröten laga klart i mitten av ugnen i ca 50 minuter.
Rör om i risgrynsgröten efter halva tiden.
Tillsätt mandeln innan servering.
AVSMAKNING:
Smaka av gröten med salt så den är så salt du vill ha den.
SERVERING:
Tillsätt mandeln innan servering.
Servera risgrynsgröten varm med mjölk, socker och kanel eller saftsås.
Eller ställ att svalna till senare ex. om du vill laga Ris à la Malta på gröten
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|