Direktlänk till inlägg 30 juli 2015
Salvia består av fler än 900 arter från tropiska eller tempererade områden. Namnet salvia från latinets salvus som betyder frälst/frisk och salvare lika med bota. Antikens greker ansåg att salvia gav ett långt och friskt liv. De är vanliga som prydnadsväxter t.ex praktsalvia och flitigt använd som medicinalväxt. Många är aromatiska och väldoftande och används som kryddor i maträtter och i olika teblandningar.
Kryddsalvia (tysk salvia, äkta salvia): Mycket aromatisk vintergrön halvbuske. Bladen är grågröna, lite mjukt ludna. Det är endast de unga bladen som används. Plantan får blå blommor. Både blommor och blad kan används i matlagning, färska eller torkade.
Hälsa: Salvia innehåller liksom rosmarin kraftiga antioxidanter och har antibakteriell verkan. I Italien används de båda kryddorna gärna tillsammans.
Odla: Kryddsalvia förgros innomhus i en väldränerad kruka eller förökas med stickling. Man omplanterar när det växt upp en bit. Utplantering/utplacering görs i soligt läge när faran för nattfrost är över. Den kan överleva milda vintrar utomhus, men tar ofta skada och kan behöva klippas ner när de första bladen visar sig. Blad skördas kontinuerligt under hela sommaren.
SÅ ANVÄNDS SALVIA
Salvia med sin dominerande smak används lite i svensk matlagning. Använd kryddan med försiktighet. Bladen behöver inte alltid hackas utan används ibland hela. Den är för besk för att användas rå, men klarar upphettning bra. Bladen kan kokas med i rätter, smaken försvinner inte. Den är god att hastigt knaperstekas i smör på hög värme och sedan serveras till kött eller fisk.
Salvia passar bäst i robusta, feta kötträtter, t ex lamm, inälvsmat och korv. Salvia ingår i de klassiska italienska kötträtterna saltimbocca och osso bucco. I Provence kan kryddan ingå i en vegetarisk soppa, i England till kyckling, i Tyskland till skinka och korv. Tyskt öl kan vara smaksatt med salvia, liksom te i China. Ost och drinkar kan kryddas med salvia. Salvia kan användas tillsammans med många andra kryddörter: persilja, mynta, mejram, rosmarin, timjan, oregano och basilika. Till fet fisk används salvia gärna tillsammans med timjan och till griskött tillsammans med rosmarin.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|