Alla inlägg under juli 2015
Måndag:
Falukorvsstubbar med dilligt potatismos
Tisdag:
Vitkål- och köttfärspanna
Onsdag:
Torsk med cornflakestäcke
Torsdag:
Baconsås med ajvar relish
Fredag:
Taco
Lördag:
Grillad kyckling
Söndag:
Kinagryta med sweet chilisås
Måndag:
Kyckling med ugnsrostade grönsaker
Tisdag:
Fiskgratäng och potatis
Onsdag:
Kassler, ris och sås
Torsdag:
Potatissallad och köttbullar
Fredag:
Taco
Lördag:
Hemmagjord pizza
Söndag:
Hamburgare med pommes
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Smet:
4 dl bovetemjöl
2 st ägg
2 dl kallt vatten
1 dl lättöl
50 gram smält smör
lite salt
lite svartpeppar
Klassisk garnering:
Riven ost (Emmentalier, eller efter egen smak)
Kokt skinka
Stekt ägg / eller ett ägg direkt på skinkan och osten
Gör så här:
Blanda i en skål bovetemjöl, salt, ägg, kallt vatten, öl och smält smör.
Låt smeten vila i 2 timmar.
Stek pannkakorna/galetterna i en teflon stekpanna eller i en crepe pan i så tunna skivor som möjligt.
Stapla färdiga galettes ovanpå varandra för att hålla dem varma.
De kan också vara tätt lindade och förvaras i kylskåp i upp till 3 dagar eller frysas i upp till 3 månader. Eller stek dem en och en med den klassiska fyllningen på en gång, enligt nedan.
Strö över riven ost och den tärnade skinkan på galetten.
Toppa galetten med ett tidigare stekt ägg ... (eller knäck ett ägg direkt ovanpå den tärnade skinkan och rivna osten).
Detta är en smaksak!
Stek tills den rivna osten smälter.
Vid servering:
Vik kanterna på hälften av Breton galette och servera dem varma.
OBS!
Om den första galetten verkar tjock, så tunna ut smeten med lite mer vatten och öl.
I Frankrike äts denna rätt som frukost.
Och en av de mest populära sorterna är en galette täckt med riven Emmentaler ost, en skiva skinka och ett ägg tillagade på galetten.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 st kycklingfiléer
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
2½ dl hönsbuljong
2½ dl matlagningsgrädde
1 tsk soja
1½ tsk sambal oelek
½ msk honung
1 paket kikärter
½ st citron, rivet skal
2 msk persilja, hackad
Gör så här:
Hacka lök och vitlök.
Strimla kycklingfiléerna och bryn tillsammans med lök i en djup stekpanna.
Peppra.
Tillsätt buljong, grädde, soja, sambal och honung.
Låt koka ca 10 min under lock.
Låt kikärterna rinna av och skölj väl.
Rör i i grytan tillsammans med citronskal och hackad persilja.
Låt koka ett par minuter till.
Servera med couscous och sallad.
Antal: 5 portioner
Ugn: 200 grader, 5 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka belugalinserna i separat kastrull, i rikligt med vatten.
Låt koka tills de är mjuka, ca 25-30 min.
Häll av vattnet och låt svalna.
Gör pajskalet genom att blanda mjölsorterna och saltet.
Slå på oljan och mjölkdrycken och blanda väl.
Krama ihop med händerna till en liten klump som du sedan trycker ut en pajform.
Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 5 min.
Gör fyllningen:
Hetta upp en stekpanna med olja.
Fräs spiskummin och låt paprikapulver i oljan.
Hacka chili och vitlök och fräs med kryddorna till mjuka.
Slå på linserna och majs och låt fräsa med.
Rör i tomatpuré och eventuellt lite vatten om du behöver späda ut lite.
Det ska vara mer som en röra än som en sås. Smula i buljongtärningen.
Mixa crème fraiche med den grillade paprikan och sambal oelek.
Lägg linsröran i pajskalet och slå över paprika-fraichen.
Strö riven ost över.
Toppa med en skivad tomat.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Vegansk variant:
Byt ut creme fraiche och ost mot växtbaserade alternativ tex. havrefraiche och vegansk ost eller näringsjäst
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Börja med att skala och strimla rödlöken fint.
Pressa över citronsaft och massera in den i rödlöken en liten stund.
Ställ åt sidan.
Koka riset enligt anvisningarna.
Blanda ihop alla ingredienser till bönorna och koka upp.
Låt småputtra i ca 10-15 minuter tills en del av vätskan kokat bort och det blivit mer som en röra.
Blanda ihop degen till tortillabröden genom att lösa upp jästen i det fingervarma vattnet, tillsätta salt och olja och till sist mjöl.
Knåda degen i några minuter och låt stå en stund.
Gör undertiden ärtguaccan:
Tina ärtorna och mixa sedan ärtor, vitlök, solroskärnor, sambal oelek och olja till en röra med en blender eller stavmixer.
Tillsätt till sist citronsaften och rör om.
Ställ åt sidan.
När bönorna börjar bli klara kan du dela degen i 4-6 delar och kavlar ut till runda platta bröd.
Stek i en torr stekpanna på hög värme tills de blivit gyllene på båda sidor.
Servera bönorna med ärtguacca, ris och rödlök i eller bredvid tortillabrödet.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g rabarber
1 apelsin
2½ dl vatten
4 msk socker
1 krm malen ingefära
½ krm malda kryddnejlikor
1-2 msk pressad apelsin
Gör så här:
Skala och skär rabarbern i bitar.
Borsta apelsinen i varmt vatten och skala av 1/4 av skalet med en potatisskalare och skär det i tunna strimlor.
Koka rabarber och apelsinskal i vattnet tillsammans med socker och kryddor tills rabarbern är riktigt mjuk.
Häll av och spara spadet.
Finfördela rabarbern, tex i matberedare.
Blanda den med spadet till sås.
Smaka av med pressad apelsin.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g kycklingfilé
1 burk champinjoner
5 dl vispgrädde
3 dl matlagningsgrädde
1 st hönsbuljongtärning
1 tsk sötstark senap
1 klyfta pressad vitlök
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad persilja
1 nypa cayennepeppar
Salt
Vitpeppar
Vatten
Mjöl
Gör så här:
Putsa och skär kycklingen i bitar som är ca 2*2 cm.
Bryn kycklingbitarna i smör i stekpanna och krydda med salt och vitpeppar.
Fräs under tiden champinjonerna i en kastrull med smör och lite salt.
Tillsätt de färdigstekta kycklingbitarna till kastrullen med champinjoner.
Häll i grädde, buljongtärning, vitlök, senap, timjan, persilja och cayennepeppar.
(Ta cayennepeppar efter tycke och smak, tänk på att det är en stark krydda.)
Rör om.
Låt puttra på svag värme i ca 30 minuter så att kycklingbitarna blir riktigt möra och såsen hinner få smak av kryddorna.
Rör om emellanåt.
Red av såsen med lite redning gjord på mjöl och vatten.
Smaka av grytan med salt och peppar om det behövs.
Servera med ris.
Vid festligare tillfällen kan man även servera en sallad och lite färska örter till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|