Alla inlägg under juli 2015
Antal: 8 piroger
Jäsning: 45-60 minuter
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
Börja med att göra degen:
Rör ihop fingervarmt vatten, jäst, olja och salt.
Tillsätt vetemjöl, spara lite till utbakning.
Knåda ihop till en deg och låt jäsa i 45-60 min.
Gör under tiden fyllningen:
Riv zucchinin och finhacka rödlök, oliver och tomaterna.
Mosa de vita, kokta, bönorna.
Rör ihop zucchini, rödlök, oliver, tomater, bönor, timjan, chiliflakes och smulad fetaost till en röra.
Ställ åt sidan tills degen jäst klart.
Gör tsatsikin:
Riv zucchinin och pressa eller riv vitlöken, blanda ihop med créme fraichen och salta och peppra efter smak.
Låt stå.
När degen jäst färdigt:
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela degen i 8-10 bitar och kavla ut till cirklar.
Låt dem vara ca 0.5 cm tjocka och ca 15 cm i diameter (detta är ju givetvis en smaksak men gör dem inte för stora och för tunna, då blir dem svåra att hantera med fyllningen i).
Lägg en klick fyllning på ena halvan, vik sedan över den andra halvan så att det blir en halvcirkel. Använd en gaffel för att trycka ihop kanterna (tryck till ordentligt så håller de ihop i ugnen sen).
Lägg pirogerna på ett bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills de fått en gyllene färg.
Servera pirogerna tillsammans med tsatsikin!
Tips!
Vill man ha riktigt snygga piroger kan man pensla ett uppvispat ägg längst kanten innan man viker ihop degen samt pensla över själva pirogen innan de åker in i ugnen
Antal: 1 glas
Ingredienser:
10 st myntablad
1½ cl vodka
6 cl mangojuice
10 cl rosévin
2 cl chilisockerlag
schweppes russian
Chilisockerlag:
1 st spansk peppar (röd)
1 dl vatten
1 dl strösocker
Gör så här:
Dela chilin och skär i bitar.
Lägg i en gryta med strösocker och vatten.
Koka upp och låt dra några minuter.
Sila av och släng chilibitarna.
Lägg myntablad i ett glas, häll på vodka och mangojuice.
Mortla så att smaken från myntabladen kommer fram.
Fyll upp glaset med is, tillsätt rosévin och toppa med schweppes russian.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Koka upp pastan.
Stek grovhackad paprika och finhackad vitlök i olja på medelvärme i några minuter.
Mixa den stekta paprikan slät tillsammans med sambal oelek med en blender eller stavmixer.
Grovhacka solroskärnorna och blanda ner i paprikasåsen.
Skiva champinjonerna och stek på medelvärme i sojan i några minuter.
Blanda ihop den färdigkokta pastan med såsen och champinjonerna.
Ät varm eller kall!
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1 kg orensad strömming eller ca 600 g rensad
½-1 tsk salt
½ dl hackad dill
2 msk ströbröd
Sås:
1 burk (400 g) krossade eller passerade tomater
2 msk chilisås
2 msk vinäger
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk senap
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk worcestershiresås
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull.
Koka på stark värme ca 10 minuter så att såsen kokar ihop.
Häll den i en ugnssäker form.
Rensa, bena och skölj strömmingen.
Lägg strömmingsfiléerna med köttsidan upp på en skärbräda.
Strö över saltet och dillen.
Vik ihop filéerna och doppa ena sidan i ströbröd.
Lägg dem i såsen med ströbrödssidan upp.
Grädda mitt i 225 graders varm ugn, ca 20 minuter.
Antal: 4-5 portioner
Ingredienser:
Ca ½ kg gristunga (300 g kokt tunga)
2 msk margarin
250 g små gula lökar
4-5 morötter
4-5 tungspad
250 g djupfryst brysselkål
1-3 msk tomatpuré
1-2 msk vetemjöl
Ev timjan
Ev rosmarin
Gör så här:
Koka tungorna 1-1 1/4 timme, de ska vara nästan färdiga.
Tag av skinnet.
Skala löken, skala och skär morötterna i bitar.
Bryn tungorna i en stekpanna och lägg över dem i en gryta.
Bryn sedan lökarna så att de får lite färg.
Vispa ut pannan med tungspad och häll skyn i grytan.
Koka sakta under lock 20-25 minuter tills tungorna är helt möra.
Lägg i morötterna efter ca 5 minuter, brysselkål efter ca 15 minuter.
Tag upp tungorna och skär dem i skivor eller bitar.
Red av spaden med lite vetemjöl utrört i lite kallt vatten.
Smaksätt med tomatpuré och ev stött timjan eller rosmarin.
Lägg tillbaka köttet i grytan, hetta upp och servera.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1½ kg fläskkotlett benfri
4 msk grov salt
2 st gul lök
100 g soltorkade tomater
3 msk kummin frö
3 msk hel vitpeppar
7 dl rapsolja
Apelsinsås:
3 dl kött buljong
1 msk rödvinsvinäger
1 msk maizena
4 msk apelsinmarmelad
2 nypa svartpeppar
Gör så här:
Gnid in köttet med salt på båda sidor och låt det ligga i ca 90 - 120 min i en form eller påse. orka av köttet efter saltning så det är torrt.
Medans köttet rimmas skiva lök och lägg i en gryta med kumminfrön, vitpeppar och soltorkade tomater.
Lägg de avtorkade kotletterna i grytan med lök och kryddor.
Slå på rapsolja så det täcker.
Hetta upp olja till 80 grader bör inte gå över 85 grader.
Låt dra i 180 min
Låt köttet rinna av och bryn det gärna på grill eller stekpanna hastigt före servering.
Värm buljong,vinäger och maizena.
Tillsätt marmelad ev späd med lite vatten krydda efter smak med pepparkvarn.
Värm gärna lite ostronsås till och droppa på, gott med lite salt till det söta.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg potatis
3 dl vita bönor, kokta
2 st tomater
1 st rödlök
5 st persiljestjälkar
10 st oliver (+ lite av spadet)
75 g fetaost
Olja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Koka potatisen i rikligt med saltat vatten.
Skär under tiden rödlöken i tunna skivor, grovhacka tomat och persilja.
Skär oliverna i kvartar.
Blanda ihop vita bönor, rödlök, tomat, persilja, oliver med lite olja samt lite av spadet från oliverna, ungefär samma mängd spad som olja.
Smula över fetaosten och smaka av med lite salt och peppar.
Tillsätt den färdigkokta potatisen och rör om.
Vill du kan du dela potatisen i bitar innan du blandar ner den, det är en smaksak.
Servera direkt eller låt stå i kylen tills servering.
Antal: 4 portioner
Ugn: Grilleffekt, 15-20 minuter
Ingredienser:
3 st kycklingfiléer
Marinad/sås:
3 msk lönnsirap
1 tsk (hela) kumminfrön
1 tsk Sambal Oelek (drygt)
1 st citron
1 st apelsin
150 gram Couscous
1 kruka mynta
1 kruka koriander
1 msk olivolja
2 dl grekisk yoghurt
salt
svartpeppar
Gör så här:
Tips:
Gör dubbel sats av marinaden, ställ på bordet så att den som vill även kan smaksätta couscousen med den vilket är gott.
Sätt ugnen på grill.
Det betyder högsta värme med grilleffekt, det brukar vara en liten symbol med ”taggtråd”, kan just nu inte komma på någon bättre beskrivning.
Blanda ihop lönnsirap, kummin, sambal, rivet apelsinskal, rivet citronskal, apelsinsaft från halva apelsinen, citronsaft från halva citronen, sambal, salt och svartpeppar.
(citronsaft och citronkött från andra halvan citron sparas till couscousen)
Dela kycklingfiléerna i tre bitar.
Lägg kycklingbitarna i en ugnsform.
Häll över marinaden och kör 15-20 min i ugn, vänd efter halva tiden.
Lägg couscousen i en skål.
Pressa över apelsinsaft och sen kokande vatten som precis täcker grynen.
Lägg på ett lock på bunken och låt stå 10 min.
Skär under tiden ut små trekanter av citronkött.
Jag brukar först skiva och sen skära bort skalet.
Hacka myntan och koriandern.
Ta bort locket från couscousen, salta och peppra och blanda ner citronkött och örter.
Tillsätt olivoljan och fluffa upp grynen med en trägaffel.
Servera kycklingen och couscousen med en klick tjock yoghurt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|