Alla inlägg under juli 2015
Ingredienser:
1 gul lök
1 burk 300 g majskorn
1 vitlöksklyfta
2 tsk finhackade chili
2 msk olja
1 l kycklingbuljong
2 dl grädde
2 st kycklingfiéer
salt o peppar
Gör så här:
Fin hacka lök o vitlök.
Fräs lök, vitlök, majskorn.
Det ska få lite färg.
Häll på kycklingbuljong och grädde .
Låt koka i 5 min.
Mixa soppan .
Smaka av med salt o peppar.
Krydda kycklingfiléerna stek , låtsedan gå klart i ugn.
Skriva eller tärna den färdig kyckling, lägg i soppan.
krydda med finhackade färsk koriander .
Mängd: ca 2 dl
Ingredienser:
5 dl pumpafrön
Lite havssalt
Ev 2-3 msk kokosolja, smält
Gör så här:
Häll ner frön och salt i en matberedare och mixa på högsta hastighet tills nötterna blivit en jämn och slät kräm.
Pausa emellanåt och passa på att skrapa ner innehållet från blandarskålens sidor.
Tillsätt eventuellt kokosolja mot slutet om smöret är svårarbetat.
Häll upp i en ren burk med tättslutande lock och förvara i kylskåp.
Smöret håller ca 3 veckor.
Passar bra i tex dressingar och såser.
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
400 g nötfärs eller vegfärs
2 morötter
1 liten klyfta vitkål, ca 180 g
3 klyftor vitlök, finhackade
1 msk färsk ingefära, hackad
1 msk japansk soja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
20 vårulleark i mellanstorlek
rapsolja till stekning
vatten och vegetabilisk olja till pensling
Gör så här:
Riv morot på grova sidan av rivjärnet, strimla kålen och finhacka vitlök.
Hetta upp olja och stek färsen tills den börjar smula sig och får färg.
Tillsätt övriga ingredienser och stek under omrörning i ca 4-5 min, tills grönsakerna mjuknar.
Låt fyllningen svalna.
Lägg ca 3 msk fyllning på kanten vid långsidan av varje ark, vik in kanterna och rulla ihop till en rulle.
Lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper och pensla med olja.
Värm ugnen till 225°C, över- och undervärme.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.
Ta ut från ugnen, vänd på vårrullarna, pensla med mer olja och baka i ytterligare 10-15 min, tills vårrullarna blir gyllene och frasiga.
Servera med ris och sweet chilisås.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
2,5 dl grötris
5 dl vatten
1,25 krm salt
2 msk smör
8-10 dl mjölk, standard 3%
1 bit hel kanelstång
1 mandel till julgröt
Gör så här:
Du kan koka risgrynsgröt på spisen på låg värme, i mikron eller i ugnen.
Skölj riset i ett durkslag.
PÅ SPISEN:
Välj en stor kastrull med tjock botten om du ska koka risgrynsgröten på spisen.
Koka upp salt, vatten, ris, kanelstång, smör och mandel i en kastrull med lock - rör då och då.
Låt riset koka på låg värme i 10 minuter.
Rör om då och då så att det inte bränns.
Ta upp mandeln och skala den.
Spara den till senare.
Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme samt rör om så att inte gröten bränns.
Häll på resten av mjölken och koka upp under omrörning.
Låt risgrynsgröten koka klart på spisen (eller i ugnen) lägsta värme under lock i ca 40 minuter.
Rör då och då och kontrollera så den inte bränns.
I MIKRON:
Använd en stor bunke som tål mikro.
Koka upp på full värme och ta ut och rör då och då. Akta så det inte kokar över.
Koka på låg effekt i tio minuter.
Gärna övertäckt - du kan ta gladplast över om bunken inte har något lock.
Ta upp mandeln och skala den.
Spara den till senare.
Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme.
Häll på resten av mjölken och koka upp.
Ta ut och med några minuters mellanrum.
Sätt gröten att koka på låg effekt (snäppet över upptining) i mikron ca 40 minuter.
Ta ut och rör var tionde minut.
PÅ SPIS OCH I UGN:
Sätt ugnen på 120 grader.
Koka gröten på spisen enligt ovan.
Använd gärna en gryta som tål ugn.
Sätt sedan in den ugnsfasta grytan i ugnen eller för över gröten i en ugnsfast form och täck med folie. Låt risgrynsgröten laga klart i mitten av ugnen i ca 50 minuter.
Rör om i risgrynsgröten efter halva tiden.
Tillsätt mandeln innan servering.
AVSMAKNING:
Smaka av gröten med salt så den är så salt du vill ha den.
SERVERING:
Tillsätt mandeln innan servering.
Servera risgrynsgröten varm med mjölk, socker och kanel eller saftsås.
Eller ställ att svalna till senare ex. om du vill laga Ris ā la Malta på gröten
Måndag:
Lax med ris och sås
Tisdag:
Tacogratäng
Onsdag:
Varma mackor
Torsdag:
Biff stroganoff
Fredag:
Panerad torsk och mos
Lördag:
Lövbiff med hasselbackspotatis och sås
Söndag:
Kycklingfärs och pasta
Måndag:
Ugnspannkaka, bacon och lingonsylt
Tisdag:
Currykyckling och pasta
Onsdag:
Stekt lax, kokt potatis, kall sås och ärtor
Torsdag:
Falsk lövbiff, potatisgratäng och majskolv
Fredag:
Pasta med tomat och fetaost
Lördag:
Falsk lövbiff, potatisgratäng och majskolv
Söndag:
Gulaschsoppa och bröd
Måndag:
Köttfärssås med spaghetti
Tisdag:
Kyckling med ris
Onsdag:
Köttsoppa med klimp
Torsdag:
Ugnspannkaka
Fredag:
Sambalkött med klyftpotatis
Lördag:
Baconlindad köttfärslimpa med potatismos
Söndag:
Pasta med räkor och vitlök
Måndag:
Makaronipudding med bacon
Tisdag:
Grönsakssoppa med bröd
Onsdag:
Linser och ris med stekt lök, gurkyoghurt
Torsdag:
Panerad fisk, mos och kall sås
Fredag:
Taco
Lördag:
Tjälknöl, potatisgratäng och sallad
Söndag:
Kycklingfiléburgare med klyftpotatis
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|