Direktlänk till inlägg 4 juli 2016
Måndag:
Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, t.ex morot, potatis, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda 2 msk ströbröd med 3 msk riven ost, fördela över gratängen. Grädda i 225 grader ca 50 minuter.
Tisdag:
Fisksoppa med grönsaker: Skölj och strimla 1 liten purjolök och fräs den i 1 msk smör i en kastrull. Späd med 5 dl vatten och smula i 2 fiskbuljongtärningar. Låt det koka upp. Skär 400 g torskfilé i bitar och lägg dem och 1 paket sommargrönsaker, ca 250 g, i kastrullen. Häll i 1 burk krossade tomater och låt soppan koka på svag värme tills fiskköttet är vitt och fast, ca 5 minuter.
Servera med sprödvarmt bröd.
Onsdag:
Pastapytt: Koka pastan och tina ca 2 dl gröna ärter. Skär 1 gul lök, 2 morötter, 1 paprika och ca 200 g kassler i små tärningar. Börja med att fräsa lök och morötter i 2 msk smör i en panna, tillsätt paprika och kassler. Låt allt steka några minuter. Blanda ner 2 msk chilisås i pastan. Krydda med salt och 1 tsk paprikapulver.
Torsdag:
Korv och vitkål i buljong: Koka 8 dl finstrimlad vitkål i 3 dl buljong i 8-10 minuter. Lägg ner en burk osötade ananasringar och 400 g falukorv i bitar. Sjud några minuter. Strö över persilja.
Fredag:
Lördag:
Söndag:
Oxfärsbiffar special: Blanda ca 500 g nötfärs med 1 ägg, 1 msk potatismjöl, 1 dl vatten, salt och peppar. Forma färsen till 4 stora biffar och stek dem i smör på medelstark värme. När de fått fin färg på undersidan vänd dem och lägg på tomatskivor och 1 hyvlad ostskiva på varje biff. Lägg lock på stekpannan och stek biffarna färdiga. Servera med kokt potatis.
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|