Alla inlägg under september 2016

Av Maria - 27 september 2016 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g laxfilé

200 g fetaost

1 dl majonnäs

Salt

Peppar

300 g vitkål

1 fänkål

20 g smör

1/2 dl hackad färsk persilja

1/2 dl hackad färsk basilika

150 g cocktailtomater

1 citron i klyftor


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg laxbitarna i en ugnsfast form.

Mosa fetaosten och blanda med majonnäs, salt och peppar.

Bred blandningen över laxbitarna.

Låt stå i ugnen 15-20 minuter.

Strimla vitkålen och fänkålen.

Fräs i smör tills grönsakerna har blivit lite mjuka.

Salta och peppra och strö över hackade örter.

Servera den gratinerade laxen med grönsakerna, cocktailtomaterna och lite extra citron.

Av Maria - 27 september 2016 14:30

Ingredienser:

1 kg svarta vinbär

3 dl vatten

300-800 g (4-9 dl) socker

(1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt)


Gör så här:

Repa, snoppa och skölj bären.

Lägg bären i en syltgryta och häll på vattnet.

Koka bären ca 5 minuter.

Tillsätt sockret.

Koka sylten ca 15 minuter eller tills bären är fylllda med lag.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt).

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - 27 september 2016 14:30

Ugn: 175 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

6 dl vetemjöl
4 dl havregryn
1 dl grovt rågmjöl
1 msk bakpulver
1 msk brödkrydda t ex kummin
1½ dl torkade tranbär
1½ dl torkade aprikoser i små bitar
2 dl pinjekärnor
2 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1 liter lättfil
3/4 dl Mörk Sirap
½ dl rapsolja

 

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en skål.

Tillsätt fil, sirap och olja och blanda ordentligt.

Häll upp i två smorda, avlånga formar.

Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 1 timme.

Av Maria - 27 september 2016 11:45

Ingredienser:

Ca 3 dl omogna fläderbär

1 dl ättiksprit

4 dl vatten

1-2 msk socker


Gör så här:

"Fals" kapris kan göras av omogna, dvs gröna, bär från äkta fläder.

Rensa och skölj bären.

Lägg dem i en skål.

Koka upp ättika, vatten och socker.

Häll lagen het över bären.

Täck över och låt stå svalt till nästa dag.

Koka upp bär och lag och koka på svag värme ca 10 minuter.

Ös upp i rena varma små glasburkar och sätt genast på lock.

Förvaras svalt.

Av Maria - 26 september 2016 19:30

Måndag:

Spenat- och getostcanneloni: Fräs hackad lök och vitlök med bladspenat i olja. Tillsätt hackade soltorkade tomater, smulad getost, honung, sambal oelek och tomatsås så att det blir en tjock kräm. Fyll canellonirör coh lägg i en smord ugnsform. Häll på mer tomatsås över, plus riven ost. 20 minuter i 200 grader.


Blanda skurna jordgubbar med mascarpone, pistagenötter och honung.


Tisdag:

Linsgryta: Skär potatis, morot, gul lök och palsternacka i bitar. Fräs i olja i kastrull, täck med buljong och tillsätt 1 burk tomatkross och 2 dl röda linser. Låt puttra 20 minuter. Smaka av med örtsalt och chilipasta. Gott bröd till.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Blodpudding stekt i ugn, bacon och äppelmos smaksatt med pepparrot.


Skiva apelsiner i ugnsform, strö hackad mjölkchoklad över. 10 minuter i 225 grader.


Torsdag:

Wienerschnitzel (dubbelpanerade tunna skivor kalvinnanlår). Stek schnitzlarna gyllene och servera med citron, ansjovis, kapris och potatis.


Smoothie på konserverad persika, fryst mango och yoghurt.


Fredag:

Moules mariniéres - grädd- och vitvinskokta musslor. Nybakt surdegsbaguette och ugnsgratinerad brietårta.


Rosenbladstårta.


Lördag:

Bryn strimlad fläskfilé, salta, peppra och pressa 1 vitlöksklyfta i pannan. Smält 125 g gorgonzola på svag värme i 1 dl grädde. Vänd nykokta pastaskruvar med ostsåsen, köttet, babyspenat och halva körsbärstomater.


Mangosorbet.


Söndag:

Torskkotletter, vitvinssås, vildris och smörfräst bladspenat med pressad citron.


Äppeldessert med mandel.

Av Maria - 26 september 2016 19:30

Måndag:

Ugnsstekt falukorv, "snittad" och fylld med katrinplommon, äppelskivor och ost, muskotkryddat potatismos med hackad persilja. Koka potatis så det räcker även till tisdagens middag.


Färsk frukt.


Tisdag:

Fiskpinnar, stekt potatis och gurksallad.


Karlsbadersemlor.


Onsdag:

Halstrad lever med persiljesmör, potatis och råkostsallad.


Vaniljglass med färdig lakritssås.


Torsdag:

Nikkaluoktasoppa, bröd och ost. Bryn älg-/renfärs ock lök, lägg ner grovstrimlade rotsaker och kidneybönor, späd med buljong och koka ca 10 minuter. Smaka av.


Lingongrädde i strut.


Fredag:
Tunnbrödsrullar till buljong i kopp med purjolöksringar och kryddgrönska. Bred gravlaxsås på mjukt tunnbröd. Lägg på strimlad isbergssallad/salladskål. Tärna kall kokt potatis, 1 rejäl portion, och fördela över brödet tillsammans med skivor av gravad och/eller rökt lax. Toppa med dill och rulla ihop.


Ost och frukt och chokladbit till kaffet.


Lördag:
Sjömansbiff, inlagd gurka, sallad. Bryn 500 g tunt skivat benfritt nötkött. Bryn 4-5 skivade gula lökar. Skala och skiva 10-12 medelstora potatisar. Varva allt i ugnssäker form, börja och sluta med potatis, salta och peppra mellan varven. Slå över 4-5 dl buljong/lättöl eller både ock. Täck formen med lock och tillaga i nedre delen av 200 graders varm ugn ca 30 minuter, tag av locket och tillaga ytterligare 25-30 minuter.


Ugnsbakade bananer, vaniljglass och lönnsirap.


Söndag:

Spanska rulader med paprika och bönsallad, potatis


Hjortrongömma.

Av Maria - 26 september 2016 19:15

Måndag:

Risotto med avokado och bacon: Koka upp 2 dl ris och 4 dl grönsaksbuljong, låt koka 10 minuter. Tillsätt 1 rödlök i klyftor och 2 morötter i skivor. Koka ytterligare 10 minuter. Stek 1 paket bacon och skär det i små bitar (låt det rinna av på hushållspapper). Skär 2 avokador i bitar. Pressa citron över avokadon, salta och peppra den. Blanda avokadon och bacon med riset.


Tisdag:

Lasagne med keso och grönsaksröra: Skär 1 squash, 1 gul lök, 1 röd och 1 gul paprika i grova bitar. Fräs dessa i 1 msk smör, tillsätt 1 bruk krossade tomater, 1½ msk grönsaksfond och drygt 1 msk basilika. Smaksätt med salt och peppar och låt sjuda ca 10 minuter. Varva 6-8 lasagneplattor, 1 burk keso (500 g) och grönsaksröran i en smord form. Strö över 4 msk riven ost. Tillaga i ugn 225 grader ca 30 minuter.


Onsdag:

Grillad korv med gurksallad: Stek 4-8 kryddstarka korvar i grillpanna. Koka under tiden 4 portioner pasta, häll av vattnet och håll pastan varm. Servera med gurksallad som blandas av 1 liten färsk riven gurka, 1 dl gourmet kesella, 1 msk senap, 1 tsk honung och 1 tsk örtsalt.


Torsdag:

Linssoppa: Fräs 1 gul lök i lite smör i en gryta. Häll på 1 liter grönsaksbuljong. Tillsätt 1 rå skalad potatis, skuren i bitar och 2 tsk timjan. Koka i 10 minuter. Tillsätt 3 dl välsköljda röda linser och ½ dl tomatpuré. Koka soppan i 15 minuter och rör om lite så den blir simmig. Pressa citron över soppan ock servera eventuellt med 1 klick lätt crème fraiche.


Fredag:

Lax special: Skär 500 g laxfilé i 2 cm stora träningar. Skala och hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta. Fräs löken i 1 msk smör tillsammans med 1 förpackning saffran (½ g) i en låg vid kastrull. Späd med 2 dl crème fraiche och 1 dl vitt vin eller fiskbuljong. Låt det koka upp och smaksätt med lite salt. Lägg i laxbitarna och låt dem sjuda tills fiskköttet är fast och ljust, 3-5 minuter. Servera med pressad potatis.


Lördag:

Basilikabollar.


Söndag:

Mandelgratinerad kotlett.

Av Maria - 26 september 2016 19:15

Måndag:

Spenat- och getostcanneloni: Fräs hackad lök och vitlök med bladspenat i olja. Tillsätt hackade soltorkade tomater, smulad getost, honung, sambal oelek och tomatsås så att det blir en tjock kräm. Fyll canellonirör coh lägg i en smord ugnsform. Häll på mer tomatsås över, plus riven ost. 20 minuter i 200 grader.


Blanda skurna jordgubbar med mascarpone, pistagenötter och honung.


Tisdag:

Linsgryta: Skär potatis, morot, gul lök och palsternacka i bitar. Fräs i olja i kastrull, täck med buljong och tillsätt 1 burk tomatkross och 2 dl röda linser. Låt puttra 20 minuter. Smaka av med örtsalt och chilipasta. Gott bröd till.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Blodpudding stekt i ugn, bacon och äppelmos smaksatt med pepparrot.


Skiva apelsiner i ugnsform, strö hackad mjölkchoklad över. 10 minuter i 225 grader.


Torsdag:

Wienerschnitzel (dubbelpanerade tunna skivor kalvinnanlår). Stek schnitzlarna gyllene och servera med citron, ansjovis, kapris och potatis.


Smoothie på konserverad persika, fryst mango och yoghurt.


Fredag:

Moules mariniéres - grädd- och vitvinskokta musslor. Nybakt surdegsbaguette och ugnsgratinerad brietårta.


Rosenbladstårta.


Lördag:

Bryn strimlad fläskfilé, salta, peppra och pressa 1 vitlöksklyfta i pannan. Smält 125 g gorgonzola på svag värme i 1 dl grädde. Vänd nykokta pastaskruvar med ostsåsen, köttet, babyspenat och halva körsbärstomater.


Mangosorbet.


Söndag:

Torskkotletter, vitvinssås, vildris och smörfräst bladspenat med pressad citron.


Äppeldessert med mandel.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards