Direktlänk till inlägg 26 januari 2017
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 gram fast potatis ca 8 stora fasta potatisar, gärna vinterpotatis eller bakpotatis
2 liter frityrolja, majsolja, solrosolja eller jordnötsolja
0,5 tsk gourmetsalt eller flingsalt
2 krm nykrossad svartpeppar
Gör så här:
Skala och skär potatisarna i 1,5 - 2 cm tjocka stavar eller den storlek du önskar.
Skölj dem i ett durkslag och torka dem med en handduk.
Pommes frites friteras i två omgångar.
Först kokas de mjuka i olja eller vatten en gång.
Sedan kyls potatisen och friteras sedan en gång innan servering på högre värme för att få färg och knaprig yta.
Värm olja till 120-130°C i en stor kastrull eller i fritös.
Koka potatisstavarna i 8-10 minuter.
Eller koka potatisen i vatten ca 12 minuter.
Ta upp potatisen med hålslev.
Skaka av oljan.
Kokar du i vatten kan du hälla av potatisen försiktigt i ett durkslag.
Sprid ut potatisen på en ugnsplåt eller stor bricka med ett bakplåtspapper under.
Låt svalna.
Ha ett lock eller ex. en bakplåt till hands om du behöver täcka över oljan som är brandfarlig - släck aldrig med vatten.
Hetta upp oljan till 180-190°C.
Fritera förslagsvis hälften i taget i 2-3 minuter eller tills de fått fin färg och är frasiga.
Kolla temperaturen med en termometer eller använd en fritös.
En tredjedel potatis i förhållande till olja brukar funka bra.
Låt oljan få upp värmen mellan varje fritering.
Lägg upp pommesen efter hand med en hålslev på en bricka med hushållspapper så att oljan kan rinna av.
Servera så fort det går.
Strö över flingsalt precis innan servering.
Du kan också strö över nymalen svartpeppar samt finhackad kruspersilja eller annan smaksättning.
Man kan lägga pommesen i en skål och tillsätta salt, peppar och persilja samt skaka runt.
Servera dina hemgjorda pommes frites så snabbt det går; nygjorda och varma.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|