Direktlänk till inlägg 26 januari 2017

Pommes Frites

Av Maria - 26 januari 2017 10:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

900 gram fast potatis ca 8 stora fasta potatisar, gärna vinterpotatis eller bakpotatis
2 liter frityrolja, majsolja, solrosolja eller jordnötsolja
0,5 tsk gourmetsalt eller flingsalt
2 krm nykrossad svartpeppar


Gör så här:

Skala och skär potatisarna i 1,5 - 2 cm tjocka stavar eller den storlek du önskar.
Skölj dem i ett durkslag och torka dem med en handduk.
Pommes frites friteras i två omgångar.

Först kokas de mjuka i olja eller vatten en gång.

Sedan kyls potatisen och friteras sedan en gång innan servering på högre värme för att få färg och knaprig yta.


Värm olja till 120-130°C i en stor kastrull eller i fritös.

Koka potatisstavarna i 8-10 minuter.

Eller koka potatisen i vatten ca 12 minuter.
Ta upp potatisen med hålslev.

Skaka av oljan.

Kokar du i vatten kan du hälla av potatisen försiktigt i ett durkslag.
Sprid ut potatisen på en ugnsplåt eller stor bricka med ett bakplåtspapper under.
Låt svalna.
Ha ett lock eller ex. en bakplåt till hands om du behöver täcka över oljan som är brandfarlig - släck aldrig med vatten.


Hetta upp oljan till 180-190°C.

Fritera förslagsvis hälften i taget i 2-3 minuter eller tills de fått fin färg och är frasiga.

Kolla temperaturen med en termometer eller använd en fritös.

En tredjedel potatis i förhållande till olja brukar funka bra.

Låt oljan få upp värmen mellan varje fritering.
Lägg upp pommesen efter hand med en hålslev på en bricka med hushållspapper så att oljan kan rinna av.

Servera så fort det går.


Strö över flingsalt precis innan servering.

Du kan också strö över nymalen svartpeppar samt finhackad kruspersilja eller annan smaksättning.

Man kan lägga pommesen i en skål och tillsätta salt, peppar och persilja samt skaka runt.
Servera dina hemgjorda pommes frites så snabbt det går; nygjorda och varma.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 13 maj 10:15

Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...

Av Maria - Måndag 13 maj 07:00

Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...

Av Maria - Söndag 12 maj 17:00

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g frysta blomkålsbuketter2 msk margarin3 msk vetemjöl3 dl mjölk3 msk persilja, hackad 400 g stekfläsksaltpeppar Tillbehör:potatis, kokt   Gör så här: Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten...

Av Maria - Söndag 12 maj 16:45

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 dl mango chutney1 dl Heinz chilisås0,5 dl citron, saftev en liten bit färsk pepparfruktsaltpeppar   Gör så här: Mixa ingredienserna till såsen med hjälp av stavmixer.Smaka av såsen med salt och peppar....

Av Maria - Söndag 12 maj 15:30

Antal: 6 portioner   Ingredienser: 800 g nötfärs1 lök (stor)2 klyftor vitlök3 msk tomatpuré2 msk soja  2 msk balsamvinäger2 msk kalvfond1 burk krossade tomater1 burk körsbärstomater1 dl vattensaltsvartpeppar (från kvarn)ca 2 tsk torkad timjan...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards