Alla inlägg under februari 2018
Ingredienser:
1 fläskytterfilé
Kryddblandning:
½ citron, rivet skal
½ msk paprikapulver
Ca 1 tsk ingefära, malen
Ca 1 tsk svartpeppar, nymalen
½ tsk chiliflakes
Ca ½ msk mörkt muscovadosocker
½ msk flingsalt
Rostad nypotatis:
Nypotatis
Rapsolja
Salt
Svartpeppar
Tillbehör:
Grillade tomathalvor
Grillade paprikabitar
Melonsallad
Béarnaisesås
Gör så här:
Ta fram köttet från kylskåpet ca en halvtimme innan du ska grilla.
Blanda ingredienserna till kryddblandningen.
Helgrillad fläskytterfilé:
Putsa köttet och gnid in det med kryddorna så hela köttet täcks väl.
Grilla köttet tills det är klart rakt igenom utan att det får för mycket färg runt om.
(Tips: grilla köttet indirekt tills det har en innertemperatur på ca 70° och låt det sedan vila.)
Rostad nypotatis:
Skrubba potatisen (dela i mindre bitar om de är stora) och lägg dem i en ugnsform med bakplåtspapper. Ringla över olja, tillsätt salt och peppar och rör runt.
Rosta i mitten av ugnen i 225º tills potatisarna är genommjuka och har vacker färg, ca 25-45 min.
Rör runt lite då och då under tiden.
Grillade grönsaker:
Skölj och halvera tomater. Skölj, kärna ur och dela paprikorna i mindre bitar.
Olja in dem och grilla några minuter per sida tills de är genommjuka och fått önskad färg.
Skiva upp fläskytterfilén och servera den tillsammans med grillade grönsaker, melonsallad och en klick béarnaisesås.
Ugn: 175 grader, tills termometer visar 70 grader
Ingredienser:
1 oxstek av benfri nötbog
Lite salt att gnida in steken med
Lite svartpeppar att gnida in steken med
Lite smör
Potatis till 4 personer
Brunsås:
3-5 dl vatten
3 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
Lite salt
Lite svartpeppar
Llite soja, colorit
Tillbehör:
Smörgåsgurka
Svartvinbärsgelé
Gör så här:
Gnid in steken med salt och peppar och bryn den runt om på hög värme i lite smör på ett stekjärn.
Lägg steken i en så liten ugnsform som möjligt, den behöver inte smörjas med fett.
Placera en termometer i steken med spetsen i mitten av köttet.
Sätt formen längst ner i ugnen i 175 grader och stek tills termometern visar +70 grader (lätt rosa) eller + 75 grader (väl genomstekt).
Tag sedan ut steken och låt den vila ca 15 minuter invidrad i aluminiumfolie.
Skala och koka potatisen.
Gör såsen:
Vispa ur formen med lite hett vatten (efter att steken tagits bort).
Häll upp i en kastrull och låt koka upp.
Tillsätt vetemjölet utblandat i lite vatten under omrörning samt grädden.
Låt såsen puttra till rätt konsistens.
Tillsätt lite Collorit för färgens skull och eventuellt mer vatten om såsen blir för trögflytande.
Smaka av med salt och peppar.
Skär upp steken i tunna skivor och servera dem tillsammans med kokt potatis, brunsås, smörgåsgurka och svartvinbärsgelé.
Ingredienser:
400 g kycklinglårfilé
Lite smör att steka i
Lite salt
Lite svartpeppar, finmalen
300 g tagliatelle
2 röda lökar
200 g färska champinjoner
1 röd paprika
150 g haricots verts
2 dl créme fraiche
1 klick söt senap
1-2 vitlöksklyftor
Lite salt
1 knippe persilja
Gör så här:
Koka pastan enlig anvisningarna på förpackningen.
Skär de tinade kycklinglårfiléerna i lite mindre bitar.
Bryn kycklingbitarna i lite matfett i en stor gryta.
Salta och peppra.
Hacka löken, strimla champinjonerna och paprikan.
Låt allt steka med ett tag hos kycklingen.
Häll i haricots vertsen i pastavattnet ett litet tag innan det är dags att hälla ut vattnet från pastan.
Hacka vitlök och persilja (spara en del persilja till serveringen).
Blanda ner det tillsammans med crème fraiche och senap i kycklinggrytan.
Låt grytan bli varm.
Blanda i pastan och haricots vertsen strax innan serveringen.
Strö över lite större bitar persilja.
Ugn: 175 grader, 11-14 minuter
Ingredienser:
1 dl florsocker
200 g smör eller margarin
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
100 g mjölkchoklad
Gör så här:
Blanda socker, matfett och de båda mjölsorterna.
Rulla degen till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Gör en liten fördjupning i kakans mitt.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 11-14 minuter.
Låt kakorna kallna på plåten.
Bryt/klipp chokladen i minibitar.
Lägg dem i en mikrougnssäker skål.
Smält försiktigt chokladen i mikron i korta intervaller och rör ofta.
Häll den smälta chokladen i en plastpåse och klipp ett minimalt hål i ena hörnet.
Spritsa ut choklad i kakornas fördjupningar.
Förvara kakorna i kylen/svalen.
Ingredienser:
1 burk tonfisk, 200 g
1 rödlök, finhackad
1 äpple, tärnat
1 dl matyoghurt
1 tsk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser.
Ugn: 225 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
1 kg kycklingklubbor, 4 stycken
1 msk soja, kikkoman
3 msk solrosolja
Grillkrydda
1 röd paprika
Majskorn, djupfrysta till 3 personer
Fusilipasta till 4 personer
1 påse currysås
1 3/4 dl vatten
30 g margarin
Gör så här:
Tina kycklingklubborna och lägg dem på ett galler med ovansidan neråt ovanpå en ugnsform.
Blanda soja och olja.
Pensla klubborna med blandningen och strö grillkrydda över.
Stek klubborna mitt i ugnen i 225 grader i ca 50 min.
(Vänd dem efter 10-15 min och pensla och krydda.)
Koka majsen och tärna paprikan.
Koka fusillin enligt anvisningarna på förpackningen.
Tillaga currysåsen enligt anvisningarna på förpackningen.
Servera klubborna med fusilli, majskorn, röd paprika och currysås.
Ugn: 225 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
4-8 fläskkotletter med ben
LIte matfett att steka i
Lite salt
Lite svartpeppar
Potatisgratäng:
ca 1 kg potatis
1-2 gula lökar
3-5 dl vispgrädde
Lite salt
Lite svartpeppar
Enkel sallad:
Isbergssallt
Röda tomater
Gula pärltomater
Gurka
Gör så här:
Torka kotletterna och snitta fettränderna.
Låt köttet ligga framme i rumstemperatur ett tag innan det är dags att steka.
Potatis och lök skalas, skivas och varvas i en smord ugnsform.
Börja och sluta med potatis.
Salta och peppra mellan varven.
Häll över vispgrädden.
Tillaga gratängen i mitten av en 225-gradig ugn i ca 60 minuter eller tills gratängen fått en fin färg och potatisarna är mjuka.
Ev. kan man behöva lägga på lite aluminiumfolie som skydd mot slutet av tiden.
Skölj, torka och dela grönsakerna som ska ingå i salladen.
Stek fläskkotletterna några minuter per sida, tills de är genomstekta, i lite matfett på ett stekjärn. Krydda med salt och peppar.
Servera kotletterna med potatisgratängen och en blandad sallad.
Ingredienser:
Kikärtor i tomatsås:
Lite rapsolja
Lite purjolök, snittad, sköljd och strimlad
1 burk kikärtor, sköljda och avrunna
1 burk krossade tomater
Lite salt
Lite svartpeppar
Ev paprikapulver och chilipulver efter smak
Tillbehör:
Kokt råris
1 broccoli, sköljd och delad i små buketter
Några morötter, sköljda, skalade och tärnade
Gör så här:
Koka råriset enligt anvisningarna på förpackningen.
Fräs upp purjolök-strimlorna i lite olja i en kastrull.
Tillsätt de krossade tomaterna, de sköljda och avrunna kikärtorna, salt, peppar och ev. paprikapulver och chilipeppar.
Låt koka upp och sedan puttra på svag värme i några minuter.
Koka upp lättsaltat vatten.
Lägg i broccolin och morötterna och låt de koka under lock i ca 8 minuter eller tills de är precis genomkokta.
Häll sedan av vattnet och låt grönsakerna ångas av innan serveringen.
Servera kikärtsröran tillsammans med råriset och de kokta grönsakerna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | |||||||
|