Alla inlägg under februari 2018
Antal: 4-6 portioner
Ugn: 200 grader, ca 5-10 minuter
Ingredienser:
1/2 vitkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla vitkål och lök och hacka vitlök.
Fräs detta i rikligt med smör i en panna.
När kålen mjuknat häller du på grädde och creme fraiche samt kryddor (snåla inte med salt och peppar). Smaka av och låt puttra i ca 5-10 minuter.
Häll över vitkålsblandningen i en ugnsfast form och toppa med riven ost.
Gratinera i ca 20-25 minuter, tills gratängen fått fin färg.
Antal: ca 25 kakor
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl jordnötssmör med bitar i
1,5 dl muscovadosocker
1,5 dl strösocker
125 g smör, tärnat
1 ägg
0,5 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
150 g hackad choklad
Jordnötter att toppa med
Flingsalt att strö över
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en matberedare utom chokladen och jordnötterna.
Hacka chokladen i mindre bitar och blanda ner chokladen i degen.
Rulla till ca 25 bollar.
Lägg på en plåt med bra mellanrum.
Tryck till lätt med en gaffel och lägg på en jordnöt.
Strö över lite flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.
Ingredienser:
Ingredienser:
Ca 400 g färdigstrimlad biff-stroganoff-kött
1-2 gul lök
Lite flytande milda att steka i
Salt
Svartpeppar
2-2½ msk tomatpuré
1-2 dl vatten
2 dl créme fraiche
Tillbehör:
Ris till 4 personer
Smörgåsgurka
Gör så här:
Strimla ev. köttet.
(Brukar vara för stora bitar i paketen.)
Skala och hacka löken.
Bryn köttet och lägg det på ett fat.
Bryn löken och lägg tillbaka köttet i stekjärnet.
Krydda med salt, peppar, tomatpuré och tillsätt vatten.
Efterstek under lock på svag värme tills köttet är färdigstekt.
Häll i crème fraiche och låt den puttra med någon minut.
Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
Servera Biff Stroganoff till kokt ris och smörgåsgurka.
Ingredienser:
400-500 g färsk skinka i skivor (tex skinkinnanlår)
Lite smör att steka i
Salt
Peppar
1 gul lök, i skivor
1-2 morötter, i skivor
3-4 dl vatten
Ca 1 dl vispgrädde
1-3 msk vetemjöl
½-1 köttbuljongtärning
½ dl lingonsylt
Lite soja colorit
Tillbehör:
Potatis
Broccoli
Lingonsylt
Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Klipp köttet i smala strimlor och stek dem i lite smör tillsammans med den skivade löken i ett stekjärn (med lock).
Salta och peppra efter smak.
Häll vatten och grädde i stekjärnet och vispa ner vetemjölet, utrört i lite vatten.
Lägg även ner buljongtärningen, sylten och morötterna i grytan och låt koka upp.
Låt grytan småputtra under lock tills köttet är klart rakt igenom och morötterna lagom mjuka.
Tillsätt eventuellt några droppar Colorit för färgens skull.
Koka broccolin.
Servera lingongrytan med kokt potatis, kokt broccoli och eventuellt en klick lingon.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris
400 g strimlad falukorv
2 finhackade gula lökar
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
1 msk olja till stekning
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Fräs korven i oljan i en kastrull ca 5 minuter.
Tillsätt lök och fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt grädde, vatten, tomatpuré och kinesisk soja.
Koka ca 10 minuter.
Red ev. av med vetemjöl eller maizenaredning.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
3 kiwi
1 banan
3 dl naturell yoghurt
1/2 tsk spirulinapulver ev.
Gör så här:
Skala kiwi och banan, dela i bitar.
Frys gärna in bitarna innan.
Mixa snabbt frukt, yoghurt och ev spirulinapulver.
Servera genast.
Ingredienser:
250g torkade fikon
2,5 dl rött vin
1 dl råsocker (funkar även med vanligt eller en blandning)
75g cashewnötter
Gör så här:
Grovhacka nötterna och fikonen.
Koka ihop alla ingredienser i ca 10-15 minuter och häll upp på en ren burk med tätslutande lock.
Njut med din bästa ost!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | |||||||
|