Direktlänk till inlägg 25 oktober 2018
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter + ca 15-20 minuter
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
3 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
Glasyr:
1½ dl mandel (100 g)
75 g margarin eller smör
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
Gör så här:
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter eller annan bakform, ca 1½ liter.
Smält matfettet till kakan och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner matfettet och sist mjölet.
Häll smeten i formen.
Gräddning:
Grädda kakan på galler på nedersta falsen i ugnen i 175 grader, ca 20 minuter.
Skålla och skala mandeln.
Hacka den.
Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull.
Sjud glasyren på svag värme.
Den får inte koka (då sockrar den sig och fettet kryper ut).
Ta ut kakan och bred snabbt över glasyren.
Fortsätt att grädda kakan ca 15-20 minuter eller tills den är färdiggräddad.
Glasyren ska då ha ljust brun färg.
Låt kakan svalna i formen.
Lossa och låt den därefter kallna på galler.
Förvaring:
Övertäckt på tallrik eller i burk på sval plats 2-3 dagar.
I frys ca 3 månader.
Toscasnittar eller toscabitar:
Kakan kan också gräddas i en liten smord och bröad långpanna, 20*30 cm.
Förkorta gräddningstiden något.
Skär kakan när den svalnat något i sneda eller fyrkantiga bitar.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Antal: 4 ´portioner Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crème fraîche2 dl sweet chi...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crème fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|