Direktlänk till inlägg 25 oktober 2018
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter + ca 15-20 minuter
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
3 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
Glasyr:
1½ dl mandel (100 g)
75 g margarin eller smör
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
Gör så här:
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter eller annan bakform, ca 1½ liter.
Smält matfettet till kakan och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner matfettet och sist mjölet.
Häll smeten i formen.
Gräddning:
Grädda kakan på galler på nedersta falsen i ugnen i 175 grader, ca 20 minuter.
Skålla och skala mandeln.
Hacka den.
Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull.
Sjud glasyren på svag värme.
Den får inte koka (då sockrar den sig och fettet kryper ut).
Ta ut kakan och bred snabbt över glasyren.
Fortsätt att grädda kakan ca 15-20 minuter eller tills den är färdiggräddad.
Glasyren ska då ha ljust brun färg.
Låt kakan svalna i formen.
Lossa och låt den därefter kallna på galler.
Förvaring:
Övertäckt på tallrik eller i burk på sval plats 2-3 dagar.
I frys ca 3 månader.
Toscasnittar eller toscabitar:
Kakan kan också gräddas i en liten smord och bröad långpanna, 20*30 cm.
Förkorta gräddningstiden något.
Skär kakan när den svalnat något i sneda eller fyrkantiga bitar.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|