Alla inlägg under januari 2019

Av Maria - Söndag 13 jan 16:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

24 strömmingar, hela eller filéer

2 dl ströbröd

Färsk dill

Salt

Peppar

Smör att steka i


Gör så här:
Om du har hel strömming börja med att rensa den.

Detta gör du genom att ta bort huvudet, sprätta upp och tömma magen samt klippa bort fenorna.

Eller så köper du färgiga strömmingsfiléer.

Skölj fiskarna och torka dem.

Vänd dem i ströbröd och lägg hälften av dem på en skärbräda med skinnet nedåt.

Finhacka dillen och strö över.

Salta och peppra och lägg en filé ovanpå med skinnet uppåt.

Smält smöret på medelstark värme.

Vänd strömmingsflundran i ströbröd och lägg ner i pannan, stek på båda sidorna.

Ibland blir det för torrt och man får lägga i lite mer smör.

Servera tillsammans med potatismos, lingonsylt, riven morot och pressgurka.

ANNONS
Av Maria - Lördag 12 jan 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 paket risnudlar

Ca 200 g tofu, räkor, nötkött eller kyckling

6 vitlöksklyftor

1 klyfta vitkål

4 salladslökar

Neutral olja till stekning

Ca 250 g böngroddar

1 tsk chilipulver

3 msk strösocker

3 msk fisksås

1 pressad lime

2-3 msk tamarindpasta (eller sweet chili-sås)

3 ägg

1 dl rostade jordnötter

Lime till servering


Gör så här:

Blötlägg nudlarna i ca 3 minuter i hett vatten.

Skär tofun eller köttet i bitar, eller skala räkorna.

Skala och hacka vitlöken, hyvla vitkålen, skär salladslöken i bitar.

Hetta upp olja i en rymlig panna och bryn tofun eller köttet.

Tillsätt vitlök, kål, salladslök, böngroddar och nudlar och fräs ytterligare några minuter.

Smaksätt med chili, socker, fisksås, lime och tamarind.

Knäck i äggen och rör om tills de är stekta och smuliga.

Hacka jordnötter och strö över.

Servera med en klyfta lime.

ANNONS
Av Maria - Fredag 11 jan 15:45

Antal: 4 portioner


Ingrediener:

1 färsk fänkål, ca 250 g

1 klyfta vitkål, ca 250 g

1 dl majonnäs

2 msk gräddfil

Salt

Nymald peppar

2 krm kummin


Gör så här:

Strimla fänkål och vitkål fint och blanda med resten av ingredienserna.

Låt gärna stå till sig någon timma innan servering.

Av Maria - Torsdag 10 jan 09:20




Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter + extra tid


Ingredienser:

3 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

125 g smör

3 msk kallt vatten


Fyllning:

100-150 g färsk parmesanost

100 g marinerade soltorkade tomater

2 dl mellangrädde

2 äggulor


Gör så här:
Smula smöret i mjölet till en grynig massa.

Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.

Detta kan göras i matberedaren.

Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter.

Nagga och förgrädda i ca 10 minuter.


Riv osten fint och strimla tomaterna.

Vispa grädden och blanda ner gulorna.

Rör ner ost och tomater.

Häll smeten i pajformen.

Grädda pajen klar mitt i ugnen och servera den varm med en fräsch sallad.




Av Maria - Onsdag 9 jan 09:24

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 30-40 minuter


Ingredienser:

10 lasagneplattor

300 g blandsvamp/champinjoner

300 g gorgonzola

50 g parmesanost

2 schalottenlökar

Oliv-/rapsolja

Salt

Peppar

Bechamelsås


Gör så här:

Skala och hacka löken och stek den mjuk i olja, lägg i och bryn svampen, smaka av.

Koka såsen, smula ner osten och låt den smälta.

Tillsätt svampen och häll ett tunt lager sås i botten på en smord ugnssäker form.

Varva lasagneplattor och sås, avsluta med sås och riven ost.

Grädda lasagnen i 200 graders varm ugn, 30-40 minuter.

Av Maria - Tisdag 8 jan 21:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g varmrökt lax

1-2 hårdkokta ägg, hackade

1 msk hackad kapris

1 dl majonnäs

Salt

Peppar
1 msk finhackad gräslök eller knipplök


Tillbehör:

Oliver

Kapris på kvist

Fröknäcke

Lite rucola


Gör så här:

Skrapa loss laxköttet från skinnet och mosa ihop ägg, kapris och lax med majonnäs med en gaffel.

Det behöver inte vara mixat, bara grovmosat.

Smaka av med salt och peppar och toppa med finhackad gräslök eller knipplök.


Servering:
Servera laxröran tillsammans med oliver, kapris på kvist, fröknäcke och några blad rucola.

Av Maria - Tisdag 8 jan 09:25

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g torskfilé

250 g oskalade räkor

1 purjolök

400 g potatis

1 morot

1 msk rapsolja

1 msk mejram

1 liter fiskbuljong

2 msk hackad dill

2 msk persilja

Salt

Peppar


Gör så här:

Skär torskfilén i bitar, skala räkorna och skiva purjolöken.

Skala och skär potatis och morot i bitar.

Fräs potatis och morot i rapsoljan, tillsätt mejram och buljong.

Låt puttra några minuter.

Lägg ner torsk och purjolök och låt det puttra i ytterligare 4-5 minuter.

Smaksätt med dill, persilja, salt och peppar.

Servera med gott bröd.

Av Maria - Måndag 7 jan 20:58

Måndag:

Ljummen quinoasallad med avokadotärningar, stjälkselleri, citron och dill. Sardiner i olja och gott bröd till.

Gratinerade apelsiner: Dela apelsiner, strö råsocker, kanel och flagad mandel över, gratinera ca 10 minuter i 225 grader. Servera med en klick créme fraiche .


Tisdag:

Rotsellerisoppa och brödpinnar med gräslöksdipp.

Tobleronemuffins: 1 skiva banan + 1 bit toblerone i varje muffinsform.


Onsdag:

Kalkonkorv, pasta till vänd i saffrans-créme fraiche, med körsbärstomat och klippt persilja.

Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Järpar med gräddsås, lingon, potatis och kokta broccolibuketter och morotsslantar.

Jordgubbskräm med mjölk.


Fredag:

Paprikapaj: Förgrädda ett pajskal och lägg i 3 strimlade paprikor i olika färg och 1 skivad rödlök som stekts mjuka i olja. Blanda 200 g färskost (paprikasmak) med 2 ägg, 2 msk tapenade, 1 dl riven ost och 1 dl grädde. Bred över paprikan. 25 minuter i 200 grader.

Äppelbakelser med apelsingrädde.


Lördag:

Laxlasagne med citron och spenat.

Cajsa Vargs glass: Halvtina vaniljglass och rör ned vad du haver av överblivet julgodis, julkakor, sockerkaka eller fruktkaka i bitar. Frys igen innan servering.


Söndag:

Chévrepasta med balsamlammfilé och rödlök.

Mintcupcake med tryffelkräm.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se