Alla inlägg under januari 2019

Av Maria - Torsdag 3 jan 20:15

Antal: 4 portioner (4 stora glas)


Ingredienser:

Chiapudding:

8 dl mandelmjölk (eller sojamjölk, havremjölk, kokosmjölk)

8 msk chiafrön

2 dl frysta blåbär, tinade

2 dl frysta granatäpplekärnor, tinade


Garnering:

Färska bär

Nötter


Gör så här:

Vispa ihop valfri mjölk tillsammans med chiafrön och låt det stå och svälla en stund.

Har du bråttom, ta mer frön.

Dela upp puddingen i tre delar.

Mixa en tredjedel med blåbär och en tredjedel med granatäpple.

Fördela den omixade delen i botten på glasen.

Fyll på med granatäppelmixen och blåbärsmixen och ställ kallt till servering.


Servering:

Garnera med färska bär och nötter.

ANNONS
Av Maria - Torsdag 3 jan 18:07




Jäsning: ca 15-20 minuter

Ugn: 225 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

1 sats pizzadeg (se nedanför)

1 dl chilisås

1 paprika

4-5 soltorkade tomater

4 marinerade vitlöksklyftor

2/3 -1 burk örtmarinerad fetaost i tärningar

Basilika


Gör så här:

Gör en pizzadeg och kavla ut degen till en avlång kaka.

Bred chilisås över men lämna en smal remsa längs kanten bar.

Låt fetaosten rinna av.

Hacka tomater och vitlök.

Kärna ur och hacka paprikan.

Fördela ost, paprika, tomat och vitlök över degkakan.

Strö på basilika.

Rulla ihop som en rulltårta.

Skär rullen i ca 10-12 skivor.

Ställ dem med snittytan uppåt i en smord form, ca 28-30 cm diameter.

Låt formpizzan jäsa tills ugnen är varm, ca 15-20 minuter.

Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader, ca 25 minuter eller tills pizzan känns torr och har fått fin färg.


Pizzadeg:

25 g jäst

2 dl ljummet vatten

1 msk olja

1 tsk salt

ca 6 dl vetemjöl


Gör så här:

Rör ut den smulade jästen i vattnet, tillsätt övriga ingredienser.

Arbeta degen bland och smidig.

Låt jäsa ca 1 timme.




ANNONS
Av Maria - Onsdag 2 jan 15:00

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

1½ kg kalvbog eller kalvstek

2 liter vatten

2 tsk salt

2 morötter

1 purjolök

10 vitpepparkorn

Ett rejält knippe dillstjälkar (spara själva dillen till såsen)

Salt

Peppar


Sås:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

6 dl av kokspadet

2 tsk ättikssprit (12%)

2 tsk strösocker

ca 1 dl finhackad dill från stjälkarna ovan

Salt

Peppar

1 äggula

1-2 dl vispgrädde


Gör så här:

Koka upp vatten och salt i en stor gryta.

Skär kalvobogen i ca 4 cm tjocka bitar, lägg ner dem i det kokande vattnet.

Skumma bort det grå skummet som flyter upp till ytan.

Skala och skär morötterna i stora bitar, skär bort det gröna på purjon och skär den vita delen i två halvor.

Tillsätt morot, purjolök, kryddor och salt i grytan.

Sänk värmen och låt sjuda försiktigt under lock i ca 1½ timme på köttet blir mört.

Ta upp köttet och lägg det i en kastrull.

Sila av kokspadet och spara!

Av Maria - Onsdag 2 jan 14:37

50-talet:

Hel- och halvfabrikat som pulvermos och Bullens pilsnerkorv

Rraketost

Sagosoppa

Radiokaka


60-talet:

Ost- och skinkpaj

Pain Riche

Landgång

Coq au vin


70-talet:

Flygande Jakob

Fondue

Räkcoctail

Smörgåstårta


80-talet:

Rostbiff med potatissallad

Räkris med curry

Tropiska frukter som ananas och banan i maten

Inlagda päron med after eight


90-talet:

Tacos

Tacopaj

Sushi

Wok

Gino


00-talet:

Surdegsbröd

Ekologiskt och närodlat

Stoppa egen korv

LCHF och GI

Av Maria - Tisdag 1 jan 17:45




Tisdag:

Filé Oscar.


Onsdag:

Omelett med skinka och ost: Skär en bit av julskinkan i bitar. Hacka 1 röd paprika och skär 1 purjolök i strimlor. Fräs skinka och grönsaker i smör. Strö över 2-3 msk färsk, hackad persilja. Vispa samman 4 ägg, 3 msk vatten, 4 msk riven ost, salt och peppar. Slå äggsmeten i pannan med skinka och grönsaker. Rör sakta med gaffel och låt omeletten stelna. Servera med sallad.


Torsdag:

Allt i en biff: Skär 400 g innanlår i bitar. Skala och skär 8 potatisar och 4 gula lökar i skivor och bryn köttet. Varva potatis, lök och kött i en ugnssäker form. Krydda lätt med salt och peppar mellan varven. Slå på drygt 4 dl köttbuljong. Sätt in formen i 200 graders varm ugn i ca 45 minuter. Strö över 2 msk hackad persilja.


Fredag:

Bandspaghetti med gorgonzolasås och sallad: Smält 200 g gorgonzola på svag värme i en kastrull med 2 dl matlagningsgrädde. Rör sakta hela tiden med en trägaffel. Krydda med nymald svartpeppar. Häll såsen över den varma spaghettin och rör om. Servera en isbergssallad till.


Lördag:

Formpizza med fetaost.


Söndag:

Marinerad fläskfilé.




Av Maria - Tisdag 1 jan 15:30

Tisdag:

Räkpaté


Onsdag:
Onsdagssoppa: Skala och skär 8 potatisar och 2 morötter i bitar. Skiva 1 purjolök och skär 1 liten gul lök i klyftor. Fräs tillsammans 1 tsk curry i 1 msk olja. Fyll på med 8 dl grönsaksbuljong, låt puttra ca 10 minuter. Rör ner 2 dl matlagningsyoghurt och låt allt bli varmt igen. Servera med hackad persilja.


Torsdag:

Färsbiffar med rödbeta: Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök. Blanda samman med 4 msk persilja, 1 msk kapris och 500 g färs. Krydda med salt och peppar. Stek biffarna i lite olja. Servera med pasta och en sallad.


Fredag:

Pizzabullar


Lördag:

Pasta med musselsås: Fräs 1 hackad rödlök i lite olja, tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, 1 burk tomatkross, 1 dl chilisås och 1 msk honung. Blanda ner 1 burk rökta musslor i olja, salta och peppra. Servera med pasta.


Söndag:

Lövbiff Brasiliana: Skiva en gul lök och 1 paprika. Lägg löken i kallt vatten så håller den sig krispig. Stek biffarna i het panna, salta och peppra. Lägg upp biffarna på varma tallrikar och toppa varje biff med lök, paprika och 1 msk chilisås. Strö över parmesanost. Servera med klyftpotatis och sallad.

Av Maria - Tisdag 1 jan 14:45

Tisdag:

Laxkotletter med purjobalsamico och potatispuré

Lingontrifle: varva i ett glas rårörda lingon, smulade pepparkakor, créme fraiche och kolasås.


Onsdag:

Vintergryta med rotfrukter: Skär palsternacka, kålrot, morot och lök i bitar och bryn i olja med curry och chili. Slå på 1 burk tomat, 1 dl grädde och 1 buljongtärning. Låt puttra 20 minuter, häll i sköljda kidneybönor, krydda med örter. Couscous till och getostsmul över.

Chevrefyllda dadlar.


Torsdag:

Baskisk kyckling: koka kycklingfiléer i vin och hönsbuljong + lagerblad. Skär 4 paprikor och 4 tomater i bitar och stek mjuka med lök och vitlök. Tillsätt kycklingen i skivor och ett par dl kokspadl, puttra ihop. Bröd till.

Avokadomousse: mixa 3 mogna avokador slätt med ½ dl citronsaft samt 1 dl florsocker. Servera väl kyld med bär.


Fredag:

Fläskkotletter, stekta med äppelklyftor och rosmarin. Matvete och gröna ärter till.

Citrus-gino: Skivad apelsin och mandarin gratinerade i ca 10 minuter i 200 grader under täcke av riktligt med riven vit choklad.


Lördag:

Ugnsbakad rödtunga: hyvla smör över 4 rödtungafiléer och ugnsbaka ca 10 minuter i 200 grader, tills fisken skivar sig. Fräs bacontärningar, champinjon, vitlök och persilja i smör. Servera med ris, baconfräs och sallad.

Körsbär i rom med en klick mascarpone.


Söndag:

Dillkött med kokt potatis, extra dill och sallad.

Fransk citronpaj.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se