Alla inlägg under januari 2019

Av Maria - Måndag 7 jan 16:45

Måndag:

Linssoppa med potatis: Skala 400 g potatis och skär i klyftor, skiva 1 purjolök. Fräs potatis och purjolök i lite olja. Fyll på med 1½ dl röda linser och 1 liter grönsaksbuljong. Låt småkoka ca 10 minuter. Krydda med försk timjan, salt, peppar och lite citron.


Tisdag:

Stektströmming med potatismos: Rör samman 2 msk hackad persilja och 2 msk tunt skivad purjolök. Räkna med 400 g strömmingfilé och lägg persiljahacket på hälften av filéerna. Lägg på resten av filéerna. Blanda samman 3 msk vetemjöl, salt och peppar. Vänd strömmingarna i vetemjölet och stek dem i lite flytande margarin. Servera med potatismos och rårivna morötter.


Onsdag:

Färspytt med bacon: Stek 10-12 tärnade potatisar och 1 hackad lök med 100 g bacontärningar tills potatisen är mjuk. Bryn 150 g blandfärs i margarin tills den blir smulig, salta och peppra. Rör ner färsen i potatisblandningen, smaka av.


Torsdag:

Italienarens favoritpasta: Fräs 2-3 hackade vitlöksklyftor, 1 knippe finhackad persilja och ½-1 dl rivet ljust dagsgammalt bröd i drygt ½ dl olivolja. Blanda samman med nykokt pasta. Servera nyriven parmesanost till.


Fredag:

Wraps.


Lördag:

Kalops: Bryn 500 g grytbitar i lite margarin. Strö över 2 msk vetemjöl och 1 tsk salt. Tillsätt 4 dl buljong, 1 lagerblad och 8 kryddpepparkorn. Sjud under lock ca 60 minuter. Lägg ner 2 morötter och 1 gul lök i bitar. Sjud ytterligare 30 minuter. Servera med kokt potatis och rödbetor.


Söndag:

Fisk med örttäcke.

ANNONS
Av Maria - Måndag 7 jan 13:06

Måndag:

Paj med kassler: Förgrädda en pajdeg, 10 minuter på 150 g smör, 3 dl vetemjöl och 2 msk vatten i 200 grader. Skiva 4 tomater, tärna ca 150 g kassler och lägg i pajskalet. Vispa ihop 3 ägg och 3 dl mjölk, smaksätt med 4 msk riven ost, 1 pressad vitlöksklyfta och 2 tsk basilika. Salta och peppra. Häll äggstanningen över tomat och kassler, grädda 45 minuter i 175 graders varm ugn.


Tisdag:

Potatis- och purjolökssoppa: Fräs 4 tärnade potatisar och 2 strimlade purjolökar i lite smör. Häll över 1 liter hönsbuljong, koka ca 10 minuter. Kör soppan i mixer eller matberedare. Krydda med 2 krm muskot, salt och peppar.


Onsdag:

Fiskbullar i räksås: Fräs 1-2 tsk curry och 1 hackad gul lök i lite smör. Tillsätt 1 burk fiskbullar i räksås och låt det bli genomvarmt. Klipp över lite dill. Servera med fullkornsris.


Torsdag:

Vintergryta: Strimla och bryn 400 g skinka i lite smör. Varva köttet med 500 g strimlad vitkål och 2 skivade morötter i en gryta. Krydda med salt, peppar och 1 tsk kummin. Häll 2 dl buljong över och låt puttra under lock ca 30 minuter.


Fredag:

Ädelostkyckling: Dela en grillad kyckling i 4 delar och lägg bitarna i en smord eldfast form. Mosa 100 g ädelost och blanda  med 2 dl lätt créme fraiche. Klicka det över kycklingbitarna. Skär 2 tomater i klyftor och stick ner mellan kycklingbitarna. Grädda i 200 grader mitt i ugnen ca 20 minuter.


Lördag:

Lax med örttäcke och Ceasarröra.


Söndag:

Färgglad pastasallad.

ANNONS
Av Maria - Söndag 6 jan 15:11

Antal: 4 portioner


Igredienser:

5-6 morötter

1 liten bit rotselleri

1 medelstor gul lök

1 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

½ pressad apelsin

1 bit riven ingefära

1/4 tsk svartpeppar

1 burk sköljda vita bönor

Hackad färsk timjan

1-2 dl créme fraiche


Gör så här:
Skala morötter, selleri och lök.

Skär dem i bitar.

Häll upp vatten i en rymlig kastrull.

Lägg i buljongtärningar och grönsaksbitarna.

Koka alltsammans mjukt i 10 minuter.

Mixa soppan slät.

Tillsätt apelsin och ingefära.

Salta, peppra och rör om.

Häll i bönorna, låt allt blir varmt.

Toppa med timjan, servera med en klick créme fraiche.

Av Maria - Söndag 6 jan 12:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g morot

3 msk olivolja

2 tsk vitvinsvinäger

Salt

Peppar

2 dl crème fraiche

2 msk majonnäs

½ dl finhackad dill

1 tsk örtkräm

8 ägg

3 msk smör/kokosfett

1 liten rödlök

400 g inlagd makrill (i olivolja eller tomatsås)


Gör så här:

Riv morötterna och blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar.

Blanda crème fraiche med majonnäs, dill och örtkrydda.

Smaka av med salt och peppar.

Stek äggen på ena sidan i smör eller kokosfett.

Finhacka rödlöken.

Servera äggen med makrillen, morotssalladen, dillkrämen och finhackad rödlök.

Av Maria - Lördag 5 jan 14:45




Antal: ca 10 bitar

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

200 g smör

200 g mörk choklad

3½ dl socker

1 msk vaniljsocker

4 msk kakaopulver

1 krm salt

4 ägg

4 dl vetemjöl

125 g tunt skivad nougat

200 g dajmkulor (2 påsar)


Gör så här:

Smält smör och choklad i vattenbad.

Blanda socker, vaniljsocker, kakao och salt i en bunke.

Vispa ner äggen.

Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten, häll sedan i mjöl och rör smeten slät.

Häll i en smord och bröad springform (ca 22 cm i diameter).

Grädda i 175 grader i ca 20 minuter, kontrollera med sticka, den ska vara kladdig i mitten.

Ta ut och fördela nougat och dajmkulor över kakan.

Sätt in i ugnen i ytterligare ca 30 sekunder så att nougaten precis smälter.

Låt svalna innan servering.




Av Maria - Lördag 5 jan 07:30

Antal: 1 portion


Ingredienser:

2-3 ägg

2 msk keso naturell

2 msk grädde

Salt

Peppar

Smör


Gör så här:
Vispa ihop ägg, grädde och keso.

Smaksätt med salt och peppar.

Smält en klick smör i en stekpanna och häll i äggsmeten.

Rör försiktigt tills det stelnar och slå sedan upp omeletten på en tallrik.

Servera gärna med några tomatklyftor.

Av Maria - Fredag 4 jan 18:46




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g kycklinglårfilé

2 vitlöksklyftor

Smör till stekning

½ tsk salt

2½ dl grädde

½ hönsbuljongtärning

1 tsk krossade kardemummakärnor

1 tsk kinesisk soja

1 tsk sambal oelek

Skal och saft av ½ apelsin

½ dl hackad färsk persilja


Gör så här:

Skär kycklingen i bitar.

Skala och grovhacka vitlöken.

Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna, tillsätt salt och vitlök.

Blanda grädde, buljongtärning, kardemumma, soja, sambal oelek, apelsinskal och saft i en gryta.

Lägg i kyckling och vitlök.

Låt koka under lock i ca 10 minuter.

Rör ner persilja.

Servera med bulgur, gärna blandad med russin och rostad mandel.




Av Maria - Fredag 4 jan 14:30




Antal: 1 portion


Ingredienser:

2 msk kokosolja/fett

3 ägg

1 krm salt

Valfria tillbehör tex grönsaker, rökt lax

Philadelphiaost


Gör så här:

Smält först kokosoljan i stekpannan och knäck sedan ned äggen och rör om snabbt med en trägaffel eller plastvisp.

Använd gärna en smörkniv i trä.

Låt äggröran långsamt stelna i pannan och stjälp sedan upp på tallrik.

Servera gärna med grönsaker, en skiva rökt lax och en klick Philadelphiaost.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se