Alla inlägg under januari 2019
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1 färdiggrillad kyckling (eller motsvarnade mängd rent kycklingkött)
3 bananer
5 dl vispgrädde
1,5 dl chilisås
140 gr bacon
Garnering:
½-1 dl jordnötter
bacon
kryddgrönt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 gr
Bena ur köttet och skär ner det.
Lägg det i en smord ugnssäker form.
Skala och skär bananerna i bitar, lägg dem på kycklingen.
Vispa upp grädden och blanda med chilisåsen, häll blandningen över det andra i formen.
Strimla och stek baconet, fördela det mesta i formen.
Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
Strö över nötter och bacon, toppa med lite kryddgrönt.
Servera med ris och sallad.
Antal: ca 15 stycken
Ugn: 200 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
½ ägg
½ tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Pensling & garnering:
½ ägg, uppvispat
80 g hasselnötter, hackade
Fyllning:
65 g smör, rumsvarmt
1½ dl florsocker
3 msk flytande honung
Gör så här:
Rör ihop smör och strösocker.
Tillsätt ägg, hjorthornssalt, vaniljsocker och vetemjöl.
Blanda ihop allt till en deg men se till att inte överarbeta den.
Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela degen i 30 delar, ca 20 g/styck, och rulla dem till kulor.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem en aning.
Pensla hälften av kakorna med ägg och strö hasselnötter på dem.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 12-15 minuter.
Låt dem svalna en stund på plåten och flytta sedan över dem till ett galler för att kallna.
Fyllning:
Rör ihop smör, florsocker och honung till en smet.
Tillsätt mer florsocker om smeten känns lös.
Lägg smeten i spritspåse och spritsa ett litet "mynt" på de bara kakorna och toppa med kakorna garnerade med hasselnötter.
Antal: ca 35 stycken
Ugn: 250 grader, 10 minuter
Ingredienser:
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
250 gr margarin/smör, som du smälter
3 dl socker
4 ägg
8 tsk kakao
235 gr hackade aprikoser
200 gr hackad vit choklad
Gör så här:
Vispa ägg o socker poröst,, alltså luftigt o så att det blir nästan vitt.
Sikta ner mjölet o bakpulvret.
Sikta ner kakaon och glöm inte att smula sönder klumparna som blir kvar.
Vispa ihop allt till en smet.
Häll i de hackade aprikoserna och den hackade vita chokladen.
Klicka sedan ut smeten i muffinsformar till ca 1/3.
Ingredienser:
2 liter (1 kg) hallon
1 liter (½ kg) blåbär
1 kg Syltsocker
För mindre mängd sylt:
250 g hallon
125 g blåbär
2½ dl Syltsocker
Gör så här:
Blanda hallon, blåbär och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 5 minuter.
Skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: ca 25 stycken
Ugn: 100 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
3 äggvitor
2 dl strösocker
Några droppar röd hushållsfärg
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader.
Häll vatten i botten på en kastrull.
Sätt en ren skål, gärna med rund botten, ovanpå som täcker kastrullen.
Blanda äggvitor och strösocker i skålen.
Vispa blandningen medan vattnet i kastrullen sjuder.
Vispa tills marängen blir fast.
Prova att forma smeten till en topp.
Droppa i hushållsfärg och blanda smeten väl.
Fyll en sprits med rund tyll med smeten och spritsa ut hjärtformade maränger på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 45 minuter.
De ska vara lätta och torra.
Tips!
Baka spröda maränger i flera färger - det blir fint i kakburken.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|