Alla inlägg under maj 2019
Ingredienser:
1 dl socker
1 1/2 dl sötmandel
Gör så här:
Skålla mandeln genom att låta dem ligga i kokhett vatten en stund.
Ta bort skalet genom att trycka på mandlarna så att det lossnar.
Mal mandlarna tillsammans med sockret i en mixer eller med en stavmixer.
Det är bra att ha ett lock på medan man mixar efter som det stänker något förfärligt.
Om det behövs kan man hälla i en liten gnutta vatten på slutet för att få bättre konsistens.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 dl kesella
100 g bär
Sötmandel
Gör så här:
Mixa kesellan med 3/4 av bären.
Toppa med resten av bären och hackad mandel.
Jäsning: ca 40 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
1 dl linfrö
5 dl vetemjöl
1 liter rågsikt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervarmt 37°.
Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt olja, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper.
Tryck ut degen i långpannan.
Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g laxfilé
Salt
Svartpeppar
Salviapesto:
1 kruka färsk salvia
1 dl pumpafrön
2 vitlöksklyftor
1½ dl riven färsk parmesanost
1 dl olivolja
Saften av ½ citron
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C. Skär laxen i fyra bitar och lägg i en ugnssäker form.Ingredienser:
Ingredienser:
4 äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
1 vaniljstång
en nypa salt
Gör så här:
Vispa äggulorna och sockret med elvisp tills blandningen är pösig.
Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och koka upp fröna, stången och en nypa salt med grädden och mjölken.
Dra av gräddblandningen från plattan och låt det svalna.
Häll det sedan över äggblandningen och blanda väl.
Ställ skålen i ett vattenbad med sjudande vatten och rör oavbrutet med en visp tills krämen är ungefär 85 grader.
Ta upp stången och ställ skålen i ett isbad tills blandningen kallnat.
Häll det i glassmaskinen och kör i ca 40 min.
Häll upp i plastlåda och låt den ligga i frysen några timmar innan servering.
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl mjölk eller filmjölk
75 g smör
50 g vit choklad i små bitar
50 g mörk choklad i små bitar
Ägg till pensling
Gör så här:
Blanda allt, forma till sex små bröd och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i cirka 15 minuter.
Ugn: 175 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
100g smält smör
3 msk baileys
Gör så här:
Blanda allt.
Häll i smord form med löstagbara kanter (pudra gärna kanterna med kakao innan ni häller i smeten).
Grädda i cirka 25 minuter i 175 grader.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|