Alla inlägg under januari 2019
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
4½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl kokos
175 g smör, rumsvarmt
Fyllning:
Hallonsylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser. Nyp snabbt ihop dem tillsammans med smöret till deg.
För hand eller i matberedare.
Forma degen till små bollar som läggs i småkaksformar.
Gör en liten fördjupning i varje kaka med ett finger och fyll gropen med hallonsylt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt dem svalna.
Måndag:
Falsk fläskfilé, sås, potatis, gelé och inlagd gurka
Tisdag:
Torsk i ugn med god sås över och potatismos
Onsdag:
Chipsgratäng
Torsdag:
Senapspanerad falukorv med mos
Fredag:
Langos
Lördag:
Kotlettgratäng med hasselbackspotatis
Söndag:
Köttfärssås med spaghetti
Måndag:
Biff á la Lindström: Blanda 500 g nötfärs, salt, peppar, 3 msk potatismjöl och 1 dl rödbetsspad. Tillsätt finhackad rödbeta och kapris efter smak. Stek biffarna i lite flytande margarin och servera med kokt potatis.
Tisdag:
Tomatsoppa: Skiva 2 vitlöksklyftor och fräs i 4 msk olivolja. Kantskär och tärna 10 cm bröd av lantbrödstyp. Rör ner brödet i oljan tillsammans med 1 tsk torkad salvia. Tillsätt 1 burk krossade tomater och 5 dl hönsbuljong. Låt soppan puttra ca 20 minuter, smaka av med salt och peppar.
Onsdag:
Fiskgratäng: Finhacka 1 gul lök och lägg i botten på en ugnssäker form. Lägg på ca 600 g fiskfiléer och strö över 1 tsk salt, 1 krm vitpeppar, 3 msk klippt dill och ½ tsk finsmulad dragon. Häll över saften av en ½ citron, täck med 2 dl crème fraiche och riven ost. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader.
Torsdag:
Korv med senapssås: Skiva 500 g falukorv och lägg dem i en kastrull med 3-4 dl buljong (tärning), 1 skivad gul lök, 1 lagerblad och 5 kryddpepparkorn. Sjud 5 minuter på svag värme. Sås: Fräs 2 msk matfett med 2 msk vetemjöl. Späd med 2 dl kokspad och 2 dl mjölk. Sjud 5 minuter och smaksätt med senap. Servera med kokt potatis.
Fredag:
Pasta Italiena: Strimla 1 purjolök, skala och tärna 5 tomater, tärna 1 squash och 300 g rökt skinka och hacka ½ dl färsk basilika. Fräs purjolök och squash mjuka. Tillsätt tomater, skinka, basilika, salt och peppar. Låt puttra några minuter. Blanda röran med nykokt pasta, strö över 100 g fetaost i bitar.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.
Risi frutti.
Tisdag:
Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.
Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.
Onsdag:
Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.
Nyponsoppa med mandelbiskvier.
Torsdag:
Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.
Tunna pannkakor.
Fredgag:
Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.
Färsk frukt och chokladbit till kaffet.
Lördag:
Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli (aioli - lätt variant) och gott bröd.
Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.
Söndag:
Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.
Strutar med glass och varm hjortronssylt.
Måndag:
Ugnsbakade örtoljedressade potatisklyftor med chutneyyoghurt (lika delar chutney och matyghurt). Smörfräst bladspenat till, pumpakärnor och pangrattato över det hela.
Rika riddare på vetebröd med äppelmos och kanel.
Tisdag:
Grönsakssoppa och fläskpannkaka.
Hembakta dammsugare till kaffet.
Onsdag:
Olivpasta: Krydda en tomatsås med mycket vitlök och örtkryddor. Rör ner grovhackade svarta och gröna kärnfria oliver. Blanda med pasta och riv parmesan över.
Brie och druvor.
Torsdag:
Traditionell fläskkorv med rotmos och grov senap.
Färsk frukt i säsong.
Fredag:
Goda vegoburgare med grönsaksbiffar, sallad och ajvar mellan rostade skivor bondbröd.
Lördag:
Moules frites, blåmusslor kokta i vitt vin med pommes frites.
Riv 100 g mandelmassa grovt och grädda rivet utstrött på plåt några minuter i 200 grader, tills det får färg och blir lite knaprigt. Strö över fruktsallad.
Söndag:
En god stekt köttbit med rödvinssås, vitlöksfrästa champinjoner och stek potatis.
Hjortron i konjak med en sked glass.
Måndag:
Pasta med tomat- och spenatsås: Fräs 1 hackad gul lök och 1 pressad vitlöksklyfta i 2 msk olivolja. Tillsätt 1 burk krossade tomater och ca 150 g tinad, hackad spenat. Krydda med salt, peppar och 1 krm muskot. Låt puttra ca 5 minuter. Smula ner 1 dl fetaost mot slutet. Servera med kokt pasta.
Tisdag:
Couscous med pinjenötter, parmesan och basilika: Koka upp 2 dl vatten och tillsätt 2 dl couscousgryn. Låt stå och svälla några minuter. Lägg över grynen i en skål. Tillsätt 1½ msk olivolja, 4 msk hackad basilika, 2 msk parmesan, 2 msk rostade pinjenötter, 4 msk hackade svarta oliver, salt och peppar. Servera med bröd och sallad.
Onsdag:
Favoritsoppa: Skär 5 potatisar, 2 vitlöksklyftor och 1 gul lök i skivor. Fräs i olivolja. Häll över 1 liter vatten och 2 hönsbuljongtärningar. Låt puttra ca 8 minuter. Tillsätt 250 g broccoli, låt puttra ytterligare 2-3 minuter. Smaksätt med körvel. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
Torsdag:
Majskolv med basilikakryddat smör: Koka 4 djupfrysta majskolvar, ca 8 minuter. Blanda samman 3-4 msk smör (lättmargarin) med 2 msk hackad färsk basilika och salt. Servera med sallad och bröd.
Fredag:
Lördag:
Fisksoppa med dill och citron: Skiva 1 purjolök, skär 4 stora skalade potatisar och 2 morötter i bitar. Fräs det i lite margarin. Häll över 10 dl fiskbuljong. Låt det sjuda ca 10 minuter. Skär 600 g torskfilé i bitar. Smaksätt fisken med några droppar citron, salt och 1 tsk oregano. Lägg ner fisken i soppan och låt den sjuda i ytterligare 5 minuter. Strö över hackad persilja.
Söndag:
Mandelkyckling med nudelsallad.
Ingredienser:
1 kg tomater
1 citron, gärna obesprutad, rivet skal och saft
700 g Syltsocker
Gör så här:
Skålla och skala tomaterna.
Ta bort blomfästet.
Skär tomaterna i bitar.
Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka i 7-10 minuter under omrörning.
Ta grytan från värmen.
Skumma väl.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|