Alla inlägg under februari 2019
Mängd: 3½ dl
Ingredienser:
½ stor mango
1 dl naturell yoghurt
1 dl vatten
Gör så här:
Mixa mangoköttet till en slät smoothie tillsammans med de övriga ingredienserna och garnera gärna med färsk mynta.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
1/4 vattenmelon, ca 300 g
1 granatäpple
2 dl (100 g) hallon
Isbitar
Gör så här:
Gröp ur melonköttet och granatäpplekärnorna.
Pressa till juice tillsammans med hallonen och servera med is.
Garnera gärna med granatäpplekärnor.
Antal: ca 36 stycken
Ugn: 175 grader, ca 13 minuter
Ingredienser:
250 g smör, rumsvarmt
1½ dl brunt farinsocker
3 msk honung
3½ dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
Gör så här:
Vispa ihop smör, farinsocker och honung i en bunke.
Blanda vete- och grahamsmjöl samt bikarbonat och salt, i en annan bunke.
Blanda snabbt ner det i smörblandningen, bara precis så mycket att degen håller ihop.
Vira in degen i plastfolie och lägg den i kylen i 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Mjöla bakbordet lätt.
Ta en del av den lite smuliga degen i taget och platta till den.
Täck den med plastfolie och kavla ut den till en 3 mm tjock platta.
Stansa ut kakorna med ett kakmått, ca 7 cm i diameter, och lägg dem på plåtar, med bakplåtspapper.
Fortsätt så tills all deg är använd.
Nagga kexen med en gaffel och grädda dem mitt i ugnen i ca 13 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
De är lite svampiga när de kommer ut ur ugnen men stelnar när de svalnat en stund på galler.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 rulle färdig pizzadeg 400 g
1–2 mozzarella
1 burk pesto röd eller grön
Topping:
1 burk Olive Cerignola Grigliate från Garant
Färska fikon
Pinjenötter
Prosciutto
1 kruka basilika
Gör så här:
Tänd grillen och olja in gallret.
Dela pizzadegen i mindre bitar och grilla på båda sidorna.
Toppa med pesto, mozzarella, skivade fikon, oliver m m.
Stäng locket och låt smälta ett par minuter.
Vid servering toppa med tunnskivad prosciutto och basilika.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
10 g torkad svamp
1 st liten gul lök
300 g Quornfärs tinad
6 st enbär stötta
2 tsk timjan
1 dl hackad persilja
0.5 tsk salt
1 krm peppar
1 st ägg
1 tsk grönsaksfond
1 tsk worcestershiresås
150 g kokt potatis mjölig
margarin mjölkfritt, eller smör till stekning
Garnera med:
grönkål
brysselkål
apelsine
Gör så här:
Blötlägg svampen i varmt vatten.
Låt rinna av och finhacka svampen.
Skala och hacka löken.
Fräs lök och svamp i en stekpanna med smör.
Blanda i enbär och timjan mot slutet.
Låt kallna.
Kör Quornfärs, svamp, lök, persilja, salt, peppar, ägg, fond och Worcestershiresås i matberedaren. Vicka upp smeten i en bunke.
Skala och grovriv potatisen.
Arbeta in potatisen i smeten för hand.
Låt smeten stå till sig i kylen i minst 1 timme.
Forma smeten till bollar med vattensköljda händer och stek i en stekpanna med smör.
Lägg upp på ett fat tillsammans med grönkål, kokt brysselkål och apelsinklyftor.
Ingredienser:
1 kg hallon, 2 liter
3 dl vatten
450-500 g socker, 5-6 dl/liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Rensa bären.
Koka upp vattnet i en rymlig gryta, lägg i bären och koka dem under lock 10 minuter.
Rör om då och då och kläm mot grytans kant så bären krossas.
Häll upp i silduk urvriden i hett vatten och låt saften självrinna 30 minuter.
Mät upp saften och koka upp den, tillsätt sockret och koka under omrörning tills sockret löst sig.
Tag grytan från plattan, skumma väl, tillsätt bensoatet utrört i lite varm saft.
Häll upp i väl rengjorda varma flaskor och tillslut dem.
Mängd: 2½ dl
Ingredienser:
1 stort äpple
75 g konserverade mandarinklyftor (vikt utan spad)
75 g konserverade litchi (vikt utan spad)
Isbit
Gör så här:
Pressa saften ur äpplet och mixa juicen tillsammans med mandarinklyftor och litchi.
Lägg i en isbit och fortsätt att mixa till en slät smoothie.
Servera med isbitar och kanske några mandarinklyftor.
Antal: ca 60 stycken
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
2½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg
Garnering:
1 ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
Dela degen i 6 delar.
Forma dem till rullar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Platta till rullarna.
Pensla längderna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda längderna mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Skär dem medan de är varma i ca 2 cm breda, sneda bitar.
Låt dem svalna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|