Alla inlägg under juli 2019
Antal: 1 limpa
Ugn: 175 grader ca 40-45 minuter
Ingredienser:
75 g smör
1 dl polentagryn
3 dl majsmjöl
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ tsk salt
3 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
2 ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Bryn smöret i en kastrull.
Lägg i polentagrynen och rör om.
Ta kastrullen från värmen och låt svälla ca 5 minuter.
Blanda majsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt.
Rör ihop filmjölk och bikarbonat.
Vispa upp äggen och tillsätt polentagrynen, filmjölken och mjölblandingen.
Häll smeten i en avlång form, ca 1½ liter, smord och beströdd med polentagryn.
Strö över lite polentagryn.
Grädda mitt i ugnen 40-45 minuter.
Låt brödet svalna i formen ca 5 minuter innan det stjälps upp och får kallna på galler.
Ingredienser:
1 gurka (slanggurka)
0,5 tsk salt
3 msk söt aromatisk soja (se ett av mina andra recept)
1,5 msk chiliolja (utan sediment)
1 tsk sesamolja
1 msk vitlök, finhackad
1-2 krm sichuanpeppar, rostad och mortlad
Gör så här:
Lägg gurkan i en dubbelvikt kökshandduk på en skärbräda, slå sönder gurkan med en brödkavel. Använd inte övervåld och purea gurkstackarn, den ska bara spricka.
Skär sedan upp gurkan, först på längden och sedan i diagonala munsbitar.
Blanda med saltet och låt gurkan ”rimma” i 10 minuter medan du gör dressingen.
Blanda den aromatiska sojan med chiliolja, sesamolja och vitlök.
Gurkan kommer att ha släppt lite vatten så häll av vätskan och torka den lätt innan du blandar den med dressingen.
Lägg upp på ett fat och dofta över sichuanpepparen.
Antal: 16 stycken
Jäsning: 45 minuter + 20 minuter
Ugn: 250 grader, 8-9 minuter
Ingredíenser:
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
0,75 dl ljus sirap
2 tsk salt
14-15 dl rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt smör, sirap, salt och rågsikt lite i taget mot slutet.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Dela degen i 16 bitar.
Forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord.
Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna.
Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
Kavla ganska hårt så det blir ett djupt mönster, annars bildas stora luftbubblor i brödet under gräddningen.
Pudra mjöl både under och över så att degen inte fastnar i bordet eller i kaveln.
Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 minuter eller tills de får lagom gyllene färg.
Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Ingredienser:
4 dl vatten
2 dl strösocker
Några strimlor citronskal, gärna ekologisk
25-30 hela valnötter
Gör så här:
Koka upp vatten, socker och citronskal.
Koka under omrörning utan lock tills sockerlagen är lite tjock och simmig.
Lägg i valnötterna, sjud ett par minuter och dra kastrullen åt sidan.
Förvara i glasburk med lock.
Mängd: ca 6 dl
Ingredienser:
1 kg rödbetor
150 g pepparrot
3 dl vatten
3 msk balsamvinäger
1 tsk salt
1 dl Gelésocker Multi per dl avrunnen saft
Gör så här:
Skala och riv rödbetor och pepparrot.
Lägg det rivna i en gryta och häll på vattnet.
Tillsätt vinäger och salt.
Sjud under lock i 15 min.
Sila.
Mät saften och häll tillbaka den i en ren kastrull och tillsätt en deciliter gelésocker per dl saft.
Koka upp och koka i en halv minut.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar/glas.
Förvara i kylskåp.
Antal: 12 stycken
Jäsning: ca 45 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
½ dl honung
2 tsk salt
1 msk majsolja
13-14 dl special vetemjöl (780-840 g)
Till kokning:
ca 3 liter vatten
½ dl socker
Garnering:
1 ägg
2 msk sesamfrön
2 msk vallmofrön
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.Antal: 6 portioner
Ugn: 250 grader, caa 10 minuter
Ingredienser:
6 port Felix Klassiskt Potatismos
9 dl vatten, kokande
100 g smör
50 g parmesanost
1 kruka persilja
1 tsk tryffelolja (efter smak)
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Koka upp vattnet och smält smöret.
Vispa ihop vattnet med potatismospulvret.
Finhacka persilja och riv parmesan.
Vänd ner i moset tillsammans med tryffelolja.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer tryffelolja efter smak.
Lägg i 6 st enportionsformar.
Strö över lite mer riven parmesan och grädda i ugnen ca 10 minuter tills moset är gyllene!
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 tsk gin
1 tsk Campari Bitter
1 tsk Martini Rosso
isbitar
carambola
Gör så här:
Blanda gin, Campari Bitter och Martini Rosso - helst i shaker med isbitar.
Häll upp i glas.
Is eller carambolastjärnor i glaset.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|