Alla inlägg under juli 2019
Antal: 12 portioner
Ingredienser:
500 g grekisk yoghurt
1 förp fetaost
1 dl pepperoni, hackad
Gör så här:
Mosa ihop alltsammans med en gaffel.
Häll upp i en skål och servera.
Antal: Ca 50 stycken
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
100 g smör
2 dl socker
1 ägg
2 1/2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl finhackade salta jordnötter
Gör så här:
Rör ihop smör och socker plus de övriga ingredienserna.
Klicka ut smeten med tesked (15 st) på bakpapper på plåt.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter i 175oC.
Tag loss de ännu mjuka flarnen och låt dem torka på ett annat bakpapper på en bänk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4-600 g laxfilé
200 g stora, skalade räkor
salt, peppar
2 msk olja träspett
Glasyr:
1 -2 msk finhackad basilika
saft från 1 citron
½ dl Ljus Sirap
1-2 tsk sambal oelek
Kryddsmör:
75 g smör
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad basilika
1 msk finhackad persilja
1 msk finrivet citronskal, gärna obesprutat
1 tsk Florsocker
Gör så här:
Börja med kryddsmöret, blanda samman samtliga ingredienser.
Gör en rulle eller spritsa ut toppar och ställ i kylen till serveringen.
Fortsätt med glasyren, blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp.
Skär laxen i kuber.
Trä laxbitarna och räkorna på träspett.
Salta och peppra.
Pensla spetten med olja och grilla i 6-7 minuter.
Pensla spetten med glasyren och grilla i ytterligare ett par minuter.
Lägg upp spetten på tallrikar och häll resten av glasyren på spetten.
Servera med till exempel kokt potatis, sallad, tomater, citron och kryddsmöret.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
3 röda paprikor, halverade och urkärnade
2½ dl cream cheese eller keso
½ tsk cayennepeppar
salt
Till servering:
Körsbärstomater
Rädisor
Rosésallatsblad
Fasta champinjoner, halverade
Blomkålsbuketter
Selleristjälkar
Gör så här:
Värm upp ugnsgrillen. Lägg paprikahalvorna med skalsidan uppåt på en bakplåt och grilla dem 10-15 minuter eller tills skalet börjar bli bubbligt och bränt.
Stoppa ner dem med en tång i en plastpåse, knyt ihop påsen och lägg åt sidan tills paprikan är sval nog att hanteras.
Ta ut paprikan ur påsen och dra av skalet.
Grovhacka fruktköttet och lägg det i en matberedare.
Kör det till en slät puré och häll ner den i en serveringsskål.
Rör ner cream cheese eller keso slätt, och rör sedan ner cayennepeppar och salt efter smak.
Täck över med plasfolie och låt stå kallt i kylskåpet fram till servering.
Ställ skålen mitt på ett stort fat och lägg upp tomater, rädisor, rosésallatsblad, champijoner, blomkålsbuketter och selleristjälkar runtom.
Servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4-6 korvar med hög kötthalt
Olja till stekning
2 paprikor
1 zucchini
10 champinjoner
1 tsk hel kummin
1 burk färdig tomatsås, ca 500 g, gärna med lök och örter
2 dl crème fraiche
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär korven i skivor och bryn i olja i en stekpanna.
Skär grönsakerna i mindre bitar och stek dem mjuka i olja tillsammans med kumminfröna.
Blanda korv och grönsaker i pannan.
Häll på tomatsås och crème fraiche, blanda och låt allt bli varmt.
Smaka av med salt och peppar och ev. mer örtkryddor.
Antal: 2 bröd
Jäsning: 1 timme + 1 timme
Ugn: 200 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
½ dl olivolja
2 tsk salt
5 dl dinkelsikt (ca 300 g)
6½ dl rågsikt (ca 360 g)
100 g grovhackade valnötter
Gör så här:
Rör ut jästen med ljummet vatten (37 grader) i en bunke eller köksmaskin.
Tillsätt olja, salt, dinkelsikt och rågsikt.
Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 minuter för hand eller ca 5 minuter med maskin.
Tillsätt valnötterna mot slutet.
Jäs under bakduk ca 1 timme.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
Dela den i 2 delar och forma limpor.
Lägg dem i två smorda brödformar.
Jäs utan bakduk ca 1 timme.
Pudra gärna lite mjöl över bröden.
Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500-600 g kycklingfilé
Marinad:
2 dl yoghurt
1 msk curry
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olja
1 krm salt
Jordnötssås:
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl jordnötter
½ liten rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 tomater
1 tsk rivet citronskal
1 msk curry
1 msk olja
2 tsk pressad citron
1 tsk honung
Gör så här:
Blanda ihop marinaden av alla ingredienserna.
Skär filéerna i långa strimlor eller i små bitar.
Marinera dem i ca 1 timme i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.
Hacka jordnötter, vitlök, rödlök och tomater.
Fräs nötter, lök, vitlök, citronskal och curry i lite olja.
Tillsätt yoghurt, citronsaft, honung och tomat.
Sjud i ca 2 minuter.
Smaka av och fördela såsen i portionsskålar.
Trä upp kycklingbitarna på grillspett.
Grilla spetten jämt runtom, ca 5-7 minuter eller tills köttet är helt genomstekt.
Servera spetten med jordnötssåsen, sallad och mango chutney.
Antal: 3-4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
½ baguette
1 pajform, c 15*20 cm
Fyllning:
1 påse babyspenat, ca 65 g
1 msk smör till formen
400-500 g fiskfiléer, t.ex torsk eller sej
4-5 schalottenlökar
1 liten purjolök
1 ask cocktailtomater, 250 g
2-3 msk olivolja + 1 msk till brödet
1 hönsbuljongtärning
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
Salt
Peppar
2-3 msk riven ost
3 msk hackad persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär baguetten i tunna skivor.
Fyllningen:
Skölj spenaten och lägg i en smord ugnssäker form.
Skär fisken i små bitar.
Skala och skiva schalottenlöken.
Ansa, snitta, skölj och skiva purjon.
Dela tomaterna.
Fräs schalottenlök i oljan i ca 3 minuter.
Blanda ner smulad buljongtärning.
Tillsätt vinet och grädden och koka 1-2 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner fisken och sjud 3 minuter.
Häll det över spenaten.
Strö över osten och persiljan.
Lägg på baguetteskivorna, lite omlott.
Ringla över oljan.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills allt är genomvarmt och baguetten har fått fin färg, ca 10 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|