Alla inlägg under juli 2019

Av Maria - 4 juli 2019 15:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

1 pkt bacon

750 g potatis

5 dl vatten + 2 buljongtärningar

1 tsk Rörsocker Strö

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

3½ dl mjölk

400 g majs


Gör så här:
Skala och tärna potatisen.
Tärna lök och bacon och fräs det i en gryta.

Krydda med salt, peppar och rörsocker.

Tillsätt potatis och buljong och koka upp.

Sjud därefter under lock i 10 minuter.
Tillsätt majs och mjölk och koka upp igen.

Koka tills potatisen börjar koka sönder.

Av Maria - 4 juli 2019 12:00

Antal: 4 personer

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter

 

Ingredienser:

350 g bandpasta

300 g kassler

1 burk (400 g) krossade tomater med basilika

3 dl färdig ostsås

½ dl riven ost

1 dl svarta kärnfria oliver

 

Tillbehör:

Grönsallad

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.
Koka pasta.
Skär kasslern i tunna strimlor.
Blanda pastan med kasslern och tomatkrosset.
Fördela i en ugnsform eller portionsformar.
Ringla över ostsåsen och strö på riven ost.
Lägg på oliverna.
Gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter.
Servera genast med en grönsallad.

Av Maria - 4 juli 2019 10:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, 40-45 minuter + 10 minuter


Ingredienser:

1 färsk kyckling

2 msk smör

1 tsk soja

1 tsk salt

2 krm peppar


Kryddsmör:

3 schalottenlökar

3 vitlöksklyftor

1 knippe persilja

100 g rumsvarmt smör

2 msk ströbröd

Salt

Peppar


Sås:

ca 1½ dl sky

1½ dl vatten

½ dl créme fraiche

1 msk maizenaredning för mörka såser


Gör så här:

Dela kycklingen i bitar.

Skölj och torka av den.

Smält smöret i en liten långpanna.

Tillsätt soja, salt och peppar.

Lägg kycklinghalvorna i långpannan och pensla dem runtom med smöret med soja.

Låt skinnsidan ligga uppåt.

Stek mitt i ugnen ca 40-45 minuter.


Gör under tiden kryddsmöret.

Skala och hacka löksorterna och persiljan mycket fint.

Rör smöret mjukt och blanda samman det med persilja, ströbröd, salt och peppar.

Bred kryddsmöret över kycklingbitarna och stek i ytterligare 10 minuter.


Ta upp kycklingdelarna och vispa ur långpannan med vatten.

Häll det i en kastrull tillsammans med créme fraiche.

Låt det koka upp.

Red av med maizenaredningen.

Smaka av.

Av Maria - 4 juli 2019 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 dl kokt quinoapasta med persilja (ca 250 g före kokning), finns i välsorterade hälsokostaffärer

½ rödlök

1 vitlöksklyfta

½ dl olivolja

1 ask ekologiska körsbärstomater

1 dl balsamvinäger

Salt

Peppar

1 kruka färsk basilika


Ärtpesto:

2 dl frysta gröna ärtor

1 dl hasselnötter eller skållad mandel

½ dl olivolja

1 liten vitlöksklyfta

Citronsaft

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Peston:
Lägg i alla ingredienser till peston i en mixer och kör i någon minut.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
 
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Skiva rödlök tunt och finhacka vitlöken.
Hetta upp en stekpanna med olivolja i och lägg i rödlök, vitlök och tomater.
Stek någon minut, häll sedan på balsamvinäger och låt steka 5 minuter.
Fördela pastan på tallrikar och häll över tomatblandningen.
Strö på hackad, färsk basilika, salt och svartpeppar.
Servera med en klick ärtpesto.

Av Maria - 3 juli 2019 16:30




Antal: 10 bitar

Ugn: 200 grader, 10 minuter + ca 15 minuter


Ingredienser:

125 g smör eller margarin
3 ½ dl vetemjöl
1 msk Cane Syrup Fairtrade
2 tsk Vaniljsocker Fairtrade


Fyllning:
500 g frukt t ex äpplen, päron eller plommon
½ dl Cane Syrup Fairtrade
½ dl vatten
2 msk potatismjöl


Toscasmet:
100 g smör eller margarin
100 g skalad, flisad mandel
1 dl Cane Syrup Fairtrade
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk


Gör så här:

Arbeta samman ingredienserna till degen.
Tryck ut degen i en pajform, 25 cm i diameter.
Ställ i kylskåp i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.


Skala och kärna ur frukten.

Skär frukten i bitar och lägg dessa i en kastrull tillsammans med sirap, vatten och potatismjöl.

Värm tills frukten mjuknat något.

Lägg frukten i pajskalet.
Blanda samman ingredienserna till toscasmeten i en kastrull och sjud under omrörning tills det tjocknat. Bre smeten över frukten.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter, tills toscan har blivit gyllenbrun.

Serveras ljummen med lite grädde, vaniljsås eller vaniljglass.




Av Maria - 3 juli 2019 12:00

Antal: ca 50 stycken

Ugn: 175 grader, ca 12-15 minuter

 

Ingredienser:

200 g smör eller magarin

1 dl florsocker

2 msk vanillinsocker

2½ dl vetemjöl

2 dl potatismjöl

 

Fyllning:

Choklad

 

Gör så här:

Rör matfettet smidigt i en bunke.
Tillsätt alla torra ingredienser och rör alltsammans riktigt poröst.
Spritsa ut kakorna på smorda plåtar - 25 kakor på varje plåt.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12-15 minuter eller tills kakorna blivit svagt guldgula.
Låt dem svalna och smält under tiden chokladen i mikron.
Lägg ihop kakorna två och två med choklad mellan.
Pudra över florsocker innan de serveras.

Av Maria - 3 juli 2019 09:45

Antal: 8-12 muffins, beroende på formarnas storlek

Ugn: 200 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:

125 g smör

2 dl mjölk

1 ägg

1 dl socker

1 msk vaniljsocker

4½ vetemjöl

3 tsk bakpulver

Ca 8 krossade mariannekarameller


Tryffelkräm:

200 g mörk mintchoklad

200 g cream cheese

Ev. några drppar pepparmyntsolja för intesivare smak


Gör så här:

Smält smöret, häll i den kalla mjölken och dra från värmen.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt i en bunke.

Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.

Häll den ljumma smörblandningen i äggvispet.

Tillsätt de torra ingredienserna och rör bara precis så att allt blandat sig.

Fyll pappersformar till 2/3 med smet, ställ dem i en muffinsplåt eller använd dubbla formar.

Strö tlite karamellkross överst i varje form innan gräddningen.

Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 10-15 minuter, beroende på muffinsformarnas storlek.

Känn efter med en provsticka, de är klara när stickan inte blir kladdig.

Ta upp dem ur plåten och ställ dem att svalna på ett galler.


Tryffelkräm:

Smält chokladen i en skål över vattenbad.

När den är helt smält ta skålen från värmen och vispa i cream cheese.

Vispa tills alla klumpar löst sig och det är en jämn kräm.

Tillsätt ev. pepparmyntsolja efter smak.

Låt svalna och stelna något.

Spritsa eller bred på de avsvalnade muffinsarna och dekorera.

Av Maria - 3 juli 2019 09:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 dl quinoa, ljus eller röd

6-7 dl vatten

4 dl havregryn

3 dl morotsjuice

1 struken tsk salt

5-6 strimlade aprikoser


Till servering:

Havtornssylt

Några syltade valnötter


Gör så här:

Lägg quinoan i blöt i vattnet i en lite kastrull i 30 minuter.

Koka i 5 minuter.

Häll på havregryn och morotsjuice, smaksätt med salt och blanda i strimlade aprikoser.

Sjud gröten under omrörning i 3-4 minuter tills den är lagom krämig.

Häll upp i skålar, toppa med havtornssylt och syltade valnötter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards