Direktlänk till inlägg 10 maj 2020

Lyxig ost- & skinkpaj med örtsås

Av Maria - 10 maj 2020 14:30

Antal: 6 portioner

Ugn: 175 grader, 12-15 minuter + 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
Pajdeg:

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
2 msk vatten, kallt
 
Fyllning:
1 purjolök
2 msk smör, att fräsa löken i
1 burk krossade tomater (à 400 g)
200 g rökt skinka
200 g lagrad ost, riven
3 ägg
3 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymalen
cayennepeppar

Sallad:
1 förp salladsmix
körsbärstomater
vinäger, gärna mangovinäger
olivolja

Örtsås:
0,5 dl färsk gräslök, finskuren
0,5 dl färsk persilja, finhackad
1 msk färsk dill, finskuren
3 dl crème fraîche
2 msk majonnäs
0,5 tsk citronsaft
1 krm salt
cayennepeppar, efter smak
svartpeppar, efter smak
 
Gör så här:
Pajdeg:
Skär smöret i små tärningar.
Arbeta med fingrarna snabbt ihop smör och mjöl till en smulig deg.
Tillsätt kallt vattnet och arbeta hastigt ihop till en deg.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper.
Dra bort pappret och lägg med degytan ner den i en form, ca 25 cm i diameter.
Dra bort det andra papperet och nagga botten med en gaffel.
Ställ i kylen ca 20 minuter.
 
Fyllning:
Sätt ugnen på 175 grader.
Ansa och skölj purjolöken.
Strimla den fint.
Fräs purjolöken i smör i en panna tills den blir mjuk och glansig.
Strimla skinkan.
Lägg de krossade tomaterna i en sil för att rinna av.
Blanda sedan lök, skinka och avrunna krossade tomater.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och nymalen svartpeppar till en äggstanning.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12-15 minuter.

Höj sedan värmen till 200 grader.
Lägg i fyllningen i pajskalet och häll över äggstanningen, toppa med ost och ”dofta” över lite cayennepeppar.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat till.

Örtsås:
Blanda samman ingredienserna till örtsåsen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Sallad
Halvera tomaterna.
Blanda dem med salladen på ett fat.
Ringla över olivolja samt mangovinäger.
Salta och peppra.
Servera pajen med örtsåsen och salladen.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards