Direktlänk till inlägg 10 maj 2020

Lyxig ost- & skinkpaj med örtsås

Av Maria - 10 maj 2020 14:30

Antal: 6 portioner

Ugn: 175 grader, 12-15 minuter + 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
Pajdeg:

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
2 msk vatten, kallt
 
Fyllning:
1 purjolök
2 msk smör, att fräsa löken i
1 burk krossade tomater (à 400 g)
200 g rökt skinka
200 g lagrad ost, riven
3 ägg
3 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymalen
cayennepeppar

Sallad:
1 förp salladsmix
körsbärstomater
vinäger, gärna mangovinäger
olivolja

Örtsås:
0,5 dl färsk gräslök, finskuren
0,5 dl färsk persilja, finhackad
1 msk färsk dill, finskuren
3 dl crème fraîche
2 msk majonnäs
0,5 tsk citronsaft
1 krm salt
cayennepeppar, efter smak
svartpeppar, efter smak
 
Gör så här:
Pajdeg:
Skär smöret i små tärningar.
Arbeta med fingrarna snabbt ihop smör och mjöl till en smulig deg.
Tillsätt kallt vattnet och arbeta hastigt ihop till en deg.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper.
Dra bort pappret och lägg med degytan ner den i en form, ca 25 cm i diameter.
Dra bort det andra papperet och nagga botten med en gaffel.
Ställ i kylen ca 20 minuter.
 
Fyllning:
Sätt ugnen på 175 grader.
Ansa och skölj purjolöken.
Strimla den fint.
Fräs purjolöken i smör i en panna tills den blir mjuk och glansig.
Strimla skinkan.
Lägg de krossade tomaterna i en sil för att rinna av.
Blanda sedan lök, skinka och avrunna krossade tomater.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och nymalen svartpeppar till en äggstanning.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12-15 minuter.

Höj sedan värmen till 200 grader.
Lägg i fyllningen i pajskalet och häll över äggstanningen, toppa med ost och ”dofta” över lite cayennepeppar.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat till.

Örtsås:
Blanda samman ingredienserna till örtsåsen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Sallad
Halvera tomaterna.
Blanda dem med salladen på ett fat.
Ringla över olivolja samt mangovinäger.
Salta och peppra.
Servera pajen med örtsåsen och salladen.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 20 maj 17:15

Måndag: Pasta á la carbonara: Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta. Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.   Färsk frukt.   Tisdag: Panerade skivor/bitar av oxbring...

Av Maria - Måndag 20 maj 16:15

Måndag: Spenatsoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull. Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten. Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare...

Av Maria - Måndag 20 maj 11:15

Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.   Knäckiga sesamkex.   Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...

Av Maria - Måndag 20 maj 07:45

Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.   Risi frutti   Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.   Fruktyoghurt.   Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...

Av Maria - Måndag 20 maj 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards