Alla inlägg under maj 2020

Av Maria - 23 maj 2020 19:15

Ingredienser:

2 krm cayennepeppar

½ msk grovmalen svartpeppar

1 msk oregano

1 tsk vitlökspulver

½-1 tsk salt


Gör så här:
Blanda kryddorna till cajunrubbingen och klappa in dem i köttet som du ska grilla.

Av Maria - 23 maj 2020 12:15


En smakfull kusin till den vanliga alfaalfa-grodden.


Skotten överraskar med sin nötaktiga och fräscha smak.


Trivs bäst i kylen och munnen.


Tips!

Toppa smörgåsen för extra crunch.


Doppa i lime och använd som topping på en syrlig cheesecake.

Av Maria - 23 maj 2020 11:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
½ dl ketchup

½ dl neutral olja

½ dl japansk soja, gärna kikkoman

2 msk riven ingefära

1 vitlöksklyfta, finriven

2 tsk chiliflakes


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till marinaden.


Tips!

En het marinad som passar utmärkt till tofu och svamp.

Bör marineras minst 1 timme.

Av Maria - 23 maj 2020 10:30

Antal: 7 portioner


Ingredienser:

Texas chili:

1,2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2-3 msk olivolja
1 gul lök, finhackad (liten) 
2 färska jalapeños, finhackade
3 klyftor vitlök, finhackade
400 g krossade tomater [1 burk]
1 msk limefrukt, juice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten
salt
svartpeppar, ur kvarn

Kryddblandning:
1,5 msk anchochilipulver (eller 1 stor anchochili)
1 msk chilipulver
1 msk hel spiskummin (eller 2 tsk mald spiskummin)
1 tsk torkad oregano
0,5 dl vatten

Tillbehör:
cheddarost, riven
avokado, fintärnad
färsk koriander, finhackad
gul lök, finhackad
tomater, tunnt skurna
gräddfil (eller crème fraiche)
 
Gör så här:
Putsa bort det mesta av fett och bindväv från högreven och skär det i 3 centimeter tjocka grytbitar.
Salta köttet med 1 tsk salt och blanda runt i en skål.
Ställ undan så länge.
Mixa chili och kryddor till kryddblandningen.
Rör om tills det blir en jämn röra.
Ställ åt sidan.
Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga.
Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge.
Häll upp baconfettet i en kopp.
Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja.
Fiska upp köttet.
Fräs lökhack i några minuter under omrörning.
Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter.
Ös ner chili- och kryddblandningen och fräs i ett par minuter.
Lägg ner brynt högrev, krossade tomater, limejuice och vatten.
Täck med lock och låt din chili sjuda på låg värme i cirka 2 timmar.
Tillsätt bacon de sista 5 minuterna.
Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin.
Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning.
Smaka av med salt och peppar.
Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2 - 3 dagar.
Chilin blir bara godare av det.
Servera din Texas chili med tillbehören samt mjuka eller hårda majsbröd, majschips, olika bönor (varma eller kalla), ris eller potatis.
Av Maria - 23 maj 2020 06:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

4-6 kycklingbröstfiléer
1 zucchini, skivad, medelstor
ca 500 g små tomater, gärna på kvist
salt
peppar 
olivolja
färsk oregano

Chermoula:
2 msk paprikapulver milt
2 msk malen spiskummin
1 msk flingsalt
0,5 g saffran
1 krm muskot
några varv med färskmald svartpeppar
4 klyftor vitlök, finrivna
0,5 röd chilifrukt
1 kruka koriander
1 kruka persilja
1,5 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 citron, rivet citronskal från (ekologisk)
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Blanda alla kryddorna till chermoulan i en bunke och tillsätt finhackad chili, fint riven vitlök, vinäger, olivolja, citronskal och finhackad koriander och persilja.
Marinera kycklingbrösten och lägg dem på en ugnsplåt. 
Skiva zucchinin och lägg den på plåten.
Lägg de hela kvisttomaterna på ranka (med kvisten) på plåten.
Ringla över lite olivolja och oregano.
Ugnsrosta kycklingen i cirka 20 minuter (beroende på storleken på filéerna).
Av Maria - 22 maj 2020 19:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

800 g färskpotatis

4 dl crème fraiche

1 vitlöksklyfta

1 dl riven parmesan

2 msk kapris

1 kruka gräslök

Salt

Peppar


Gör så här:

Tvätta och koka potatisen.

Blanda crème fraiche med pressad vitlök, parmesan, kapris och finskuren gräslök.

Smaka av med salt och peppar.

Skiva den ljumma potatisen och blanda med såsen.

Av Maria - 22 maj 2020 12:15


En aromatisk ört med mild och frisk smak, liknande anis och citron.


Bör förvaras i kylen.


Tips!

Fritera och strössla över nykokt färskpotatis.


Använd i marinaden.

Av Maria - 22 maj 2020 11:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 stycken fina skivor fläskkarré

Rub smoke chipotle

BBQ-sås


Gör så här:

Smaksätt köttet med rubben, gnugga in kryddorna ordentligt.

Grilla köttet på medelvarm grill till det är färdigt, övergrilla inte, då blir det torrt och tråkigt.

Till karrén passar t.ex färskpotatissallad och BBQ-sås perfekt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards