Alla inlägg under maj 2020

Av Maria - 29 maj 2020 05:30

Ugn: 175 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör, rumsvarmt och mjukt

Fyllning:
50 g smör
0,75 dl O’boy Original
0,5 dl sirap
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan smöret i bitar.
Arbeta ihop degen för hand och dela sedan upp degen i 16 lika stora delar.
Rulla delarna till bollar och lägg i kakformar.
Gör en grop i bollarna och grädda sedan mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

Gör under tiden fyllningen.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan O’boy och sirap.
Sänk värmen och låt koka ihop till en tjockare smet.
Fyll grottorna med O’boyfyllningen och låt grottorna sedan svalna tills fyllningen har stelnat.
Av Maria - 28 maj 2020 18:00

Antal: 12 bitar

Ugn: 175 grader, 30-35 minuter


Ingredienser:

4 förp daimchoklad [à 56 g]
250 g smör (rumstempererat)
2,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
5,75 dl vetemjöl 

2 tsk bakpulver
ca 1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
vaniljglass (att servera daimrutorna med)


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Grovhacka daimchokladen.
Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp. 

Tillsätt vetemjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker och arbeta ihop bara precis tills det går ihop till en deg.
Tillsätt daimen och arbeta in den bara precis tills den fördelat sig jämnt i smeten.
Fodra din form som är ca. 20×32 cm med bakplåtspapper och tryck ut degen i den.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills kakan fått en fin, gyllenbrun färg.
Låt kakan svalna i formen innan du skär upp den i bitar.
Servera den direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur.

Av Maria - 28 maj 2020 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g blandfärs
1 gul lök
1 morot
1 klyfta vitlök
2 msk olivolja
3 msk tomatpuré
400 g tomat, krossade på burk
1 dl vatten
2 msk Bong Touch of Taste Kalvfond
2 tsk oregano, torkad
1 krm torkad timjan
1 lagerblad
svartpeppar, grovmald efter smak


Gör så här:

Finhacka lök och morot så fint du kan.

Fräs mjukt utan att det tar färg i olivoljan.
Riv ner vitlöksklyfta och tillsätt kryddorna.

Låt fräsa med en minut.
Tillsätt köttfärs, lite i taget så att det bryns och inte kokar.
Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med .
Häll i kalvfond, vatten och krossad tomat.
Låt puttra under lock i minst 20 minuter till en simmig konsistens.
Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Av Maria - 28 maj 2020 09:00

Ingredienser:

1 kg tomat
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3 stjälkar stjälkselleri
3 msk olja 

2 msk basilika, finhackad
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar


Gör så här:

Skär bort stjälkfästet på tomaterna.

Lägg dem i kokande vatten och låt koka tills skinnet börjar spricka.

Häll över dem i ett durkslag och skölj i kallt vatten.

Dra bort skalet.


Skala och finhacka löken och vitlöken.

Finhacka stjälksellerin.
Hetta upp olja i en stor stekpanna och fräs lök, selleri och vitlök i ca 2 minuter utan att de tar färg. Tillsätt tomaterna och basilikan och låt allt koka i 30 minuter.



Rör med jämna mellanrum så att det inte bränner fast.

Smaka av med salt och peppar.
Sleva upp tomaterna på väl rengjorda glasburkar(du kan koka gummipackningar, burkar och lock i 10 minuter) och förslut med lock.

Se till att inte röra insidan av burken (eller provsmaka såsen med fingrarna i burken!) så håller den sig bättre.

Av Maria - 27 maj 2020 12:45


Här har vi en kryddig och ganska söt rotfrukt som påminner om morot och selleri i smaken.


Lägg den i kylen utan plastpåse så håller den längre.


Tips!

Prova på en krämig palsternackspuré med smörstekta hasselnötter.


Utomordentlig god i mos.


Av Maria - 27 maj 2020 12:45


Små kraftpaket av sötma och fräschhet som bjuder på skogsdoftande smakupplevelse.


Förvaras kallt, helst i förpackningen.


Tips!

Mixa ner i en smoothie.


Blanda med citronzest och använd som topping på vaniljcheesecake.


Av Maria - 27 maj 2020 08:30

Antal: 12 bitar

Ugn: 200 grader, 30-35 minuter


Ingredienser:

1 förp färdigkokta stora vita bönor (eller kikärtor) [380 g avrunnen vikt ca 230 g]
50 g smör
200 g potatis, kall kokt
1,5 dl mandelmjöl [65 g]
1 tsk bakpulver 

1 krm vaniljpulver
2 bittermandel, rivna
3 ägg
2 dl rörsocker
1,5 dl frysta bär (eller färska bär, t ex röda vinbär, blåbär eller hallon)
1 tsk majsstärkelse
2 msk mandelsplitter (eller hackad mandel)


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.
Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.

Smält smöret, låt det svalna något.

Riv potatisen fint.
Mixa de vita bönorna slätt tillsammans med smöret. 
Blanda mandelmjölet med bakpulver, vaniljpulver och riven bittermandel.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Häll mjölblandningen, bönsmöret och potatisen i äggvispet.

Rör till en jämn smet.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter.

Blanda bären med majsstärkelsen. Strö över bär och mandel.
Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter, eller tills kakan stannat i mitten.

Låt svalna.

Servera gärna med vispad grädde.

Av Maria - 27 maj 2020 08:00

Ingredienser:

5 cl gin
3 cl citronsaft
2 cl sockerlag
hallon
kolsyrat vatten


Gör så här:

Skaka gin, citron & socker tillsammans med 2 st, eller valfri mängd hallon.
Dubbelsila i fryst collinsglas med is och toppa med bubbelvatten.

Garnera med några hallon.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards