Alla inlägg under maj 2020
Ugn: 175 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
Antal: 12 bitar
Ugn: 175 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
4 förp daimchoklad [à 56 g]
250 g smör (rumstempererat)
2,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
5,75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ca 1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
vaniljglass (att servera daimrutorna med)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Grovhacka daimchokladen.
Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp.
Tillsätt vetemjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker och arbeta ihop bara precis tills det går ihop till en deg.
Tillsätt daimen och arbeta in den bara precis tills den fördelat sig jämnt i smeten.
Fodra din form som är ca. 20×32 cm med bakplåtspapper och tryck ut degen i den.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills kakan fått en fin, gyllenbrun färg.
Låt kakan svalna i formen innan du skär upp den i bitar.
Servera den direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g blandfärs
1 gul lök
1 morot
1 klyfta vitlök
2 msk olivolja
3 msk tomatpuré
400 g tomat, krossade på burk
1 dl vatten
2 msk Bong Touch of Taste Kalvfond
2 tsk oregano, torkad
1 krm torkad timjan
1 lagerblad
svartpeppar, grovmald efter smak
Gör så här:
Finhacka lök och morot så fint du kan.
Fräs mjukt utan att det tar färg i olivoljan.
Riv ner vitlöksklyfta och tillsätt kryddorna.
Låt fräsa med en minut.
Tillsätt köttfärs, lite i taget så att det bryns och inte kokar.
Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med .
Häll i kalvfond, vatten och krossad tomat.
Låt puttra under lock i minst 20 minuter till en simmig konsistens.
Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Ingredienser:
1 kg tomat
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3 stjälkar stjälkselleri
3 msk olja
2 msk basilika, finhackad
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Skär bort stjälkfästet på tomaterna.
Lägg dem i kokande vatten och låt koka tills skinnet börjar spricka.
Häll över dem i ett durkslag och skölj i kallt vatten.
Dra bort skalet.
Skala och finhacka löken och vitlöken.
Finhacka stjälksellerin.
Hetta upp olja i en stor stekpanna och fräs lök, selleri och vitlök i ca 2 minuter utan att de tar färg. Tillsätt tomaterna och basilikan och låt allt koka i 30 minuter.
Rör med jämna mellanrum så att det inte bränner fast.
Smaka av med salt och peppar.
Sleva upp tomaterna på väl rengjorda glasburkar(du kan koka gummipackningar, burkar och lock i 10 minuter) och förslut med lock.
Se till att inte röra insidan av burken (eller provsmaka såsen med fingrarna i burken!) så håller den sig bättre.
Här har vi en kryddig och ganska söt rotfrukt som påminner om morot och selleri i smaken.
Lägg den i kylen utan plastpåse så håller den längre.
Tips!
Prova på en krämig palsternackspuré med smörstekta hasselnötter.
Utomordentlig god i mos.
Små kraftpaket av sötma och fräschhet som bjuder på skogsdoftande smakupplevelse.
Förvaras kallt, helst i förpackningen.
Tips!
Mixa ner i en smoothie.
Blanda med citronzest och använd som topping på vaniljcheesecake.
Antal: 12 bitar
Ugn: 200 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
1 förp färdigkokta stora vita bönor (eller kikärtor) [380 g avrunnen vikt ca 230 g]
50 g smör
200 g potatis, kall kokt
1,5 dl mandelmjöl [65 g]
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
2 bittermandel, rivna
3 ägg
2 dl rörsocker
1,5 dl frysta bär (eller färska bär, t ex röda vinbär, blåbär eller hallon)
1 tsk majsstärkelse
2 msk mandelsplitter (eller hackad mandel)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
Smält smöret, låt det svalna något.
Riv potatisen fint.
Mixa de vita bönorna slätt tillsammans med smöret.
Blanda mandelmjölet med bakpulver, vaniljpulver och riven bittermandel.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Häll mjölblandningen, bönsmöret och potatisen i äggvispet.
Rör till en jämn smet.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter.
Blanda bären med majsstärkelsen. Strö över bär och mandel.
Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter, eller tills kakan stannat i mitten.
Låt svalna.
Servera gärna med vispad grädde.
Ingredienser:
5 cl gin
3 cl citronsaft
2 cl sockerlag
hallon
kolsyrat vatten
Gör så här:
Skaka gin, citron & socker tillsammans med 2 st, eller valfri mängd hallon.
Dubbelsila i fryst collinsglas med is och toppa med bubbelvatten.
Garnera med några hallon.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|