Alla inlägg under maj 2020
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g spaghetti (färsk)
2 förp bacon
4 ägg
1 dl grädde
2 dl parmesanost, riven
2 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
4 äggulor
Gör så här:
Koka spaghettin enligt anvisning på förpackningen.
Skär eller klipp baconet i 2 cm stora bitar och stek dem knapriga i en stekpanna.
Vispa samman ägg, grädde, parmesanost, salt och svartpeppar i en bunke.
Häll av pastan och häll tillbaka ned i kastrullen, vänd ner äggblandningen och det stekta baconet.
Lägg upp på ett fat och servera med en extra äggula och riven parmesan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 avokado
1 apelsin
1 citron
1 lime
2 msk olivolja
Flingsalt
Basilikablad
Gör så här:
Tärna avokadon.
Skär ut filéer från citrusfrukterna.
Blanda citrusfrukterna med avokado och olivolja.
Smaka av med flingsalt och basilikablad.
Antal: 4 portioner, som förrätt eller tillbehör
Ingredienser:
1 blomkålshuvud
120 gruyèreost
Flingsalt
Gremolataolja:
½ citron
1 msk finhackad persilja
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
Gör så här:
Börja med gremolataoljan:
Finriv det yttersta skalet på citronen.
Finhacka persilja och vitlök och blanda ihop med olivoljan och citronskalet.
Ansa blomkålshuvudet och dela det på mitten.
Lägg blomkålen på grillen över indirekt värme och lägg på locket.
Grilla det i ca 30 minuter tills det fått en fin grillad yta, vänd det med jämna mellanrum.
Riv över osten och grilla i ytterligare ett par minuter tills den smält.
Lägg upp på fat, strö över lite flingsalt, ringla över gremolataoljan och servera direkt.
Antal: 6-8 portioner på buffébord
Ingredienser:
1 huvudsallat
1 kruka gräslök
1 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk kapris
4 sardeller
½ dl olivolja
1 citron
Salt
Peppar
Gör så här:
Blanda sallad, gräslök, persilja, skalad vitlök, kapris, sardeller och olja i en matberedare och mixa ihop.
Smaksätt med pressad citronjuice och ev. med salt och peppar.
Servera med t.ex grillat kött.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 grillade paprikor
2 msk rödvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
4 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
1 dl solroskärnor
2 halloumi (ost) á 200 g
65 g babyspenat
Gör så här:
Mixa paprika, vinäger, senap och olja till en slät dressing.
Smaksätt med salt och peppar.
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna.
Skiva och grilla halloumin.
Lägg spenaten på ett fat och lägg på den grillade osten.
Ringla över paprikadressingen och strö på solroskärnorna.
Servera halloumisalladen som förrätt eller som tillbehör till grillat kött.
Antal: 12-14 stycken
Jäsning: ca 40 minuter
Ugn: 225 grader, 13-15 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
1 tsk salt
1 dl fiberhavregryn
2 dl fullkornsdinkelmjöl
4 dl siktat dinkelmjöl
Garnering:
Blå vallmofrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, fiberhavregryn, fullkornsdinkel och siktat dinkelmjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg.
Knåda den kraftigt i ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen tunt, 2-3 mm, på ett mjölat bakbord.
Stansa ut rundlar, ca 15 cm diameter, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Kavla sista varvet med en kruskavel.
Stansa ut ett runt hål i mitten, 3-4 cm i diameter.
Pensla bröden med vatten och strö över vallmofrön.
Grädda i brödet mitt i ugnen i 13-15 minuter.
Låt dem svalna på ett galler.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 zucchini
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
1 dl pistagenötter
2-3 msk balsamvinäger gärna creama di balsamico
Ca 250 g ricottaost
Gör så här:
Skär zucchinin i ca 1 cm sneda skivor.
Pensla dem med olja och krydda med salt och peppar.
Rosta pistagenötterna i en torr het stekpanna.
Hacka nötterna.
Grilla zucchiniskivorna ca 1 minut på varje sida.
Lägg dem på ett fat, ringla över balsamvinäger.
Strö över nötterna och lägg på ricottaosten.
Servera zucchinisalladen med grillat kött och gärna potatissallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|