Alla inlägg under maj 2020

Av Maria - 11 maj 2020 10:00

Måndag:

Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.


Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.


Tisdag:

Vegetariska vårrullar. Servera med hoi sin-sås, jasminris och wokgrönsaker.


Keso med gula russin och rostade nötter och frön.


Onsdag:

Snabbpizza på runda tortillabröd, bre på tomatsås, strö över valfri topping och riven ost.

Gratinera 10 minuter i 225 grader.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Parisare: 

Blanda till en biff á la Lindström-färs och forma biffar.

Lägg dem på varsin skiva formbröd.

Stek först färssidan och sedan brödsidan i smör.

Toppa med stekt ägg.


Varm choklad med vispgrädde och marshmallows.


Fredag:

Kyckling med mango chutney, matvete och sallad.


Päppelkaka: 

Klyfta 6 äpplen i en smord ugnsform.

Hyvla över smör så att det täcker.

Häll på 1 paket mjuk pepparkaks-mix.

Grädda 30 minuter i 200 grader.

Vaniljsås.


Lördag:

Baguetteöverbakad fiskpaj, krispig grönsallad med dressing till.


Vit chokladmousse: 

Smält 100 g vit choklad, rör ner 2 äggulor, 2 hårdvispade vitor och 2½ dl vispad grädde.

Servera i glas.


Söndag:

Enkel kasslergratäng: 

Lägg skivad kassler och skivad tomat omlott i en ugnsform.

Salta och peppra.

Bre på smaksatt crème fraiche och riven ost och gratinera ca 20 minuter i 200 grader.

Fullkornsris och brysselkål till.


Banan- & kiwiglass: 

Mixa 3 bananer med 2 msk citronsaft och 2½ dl florsocker.

Finhacka 2 kiwi och blanda med bananen.

Vänd frukten med 6 dl vispas grädde.

Frys minst 3 timmar, rör om då och då.

Av Maria - 10 maj 2020 19:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:
ca 1100 g benfri fläskkarré i bit

4 vitlöksklyftor

1 citron

½ kruka timjan

½ dl matolja

Svartpeppar


Gör så här:
Skala och krossa vitlöken.

Tvätta citronen och skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare.

Blanda vitlök, citronskal, timjan, olja och 1 tsk grovkrossad svartpeppar i dubbla påsar.

Lägg karrén i påsen och förslut den.

Låt marinera ett dygn i kylskåp.

Grilla karrén runt om tills den har fin färg.

Flytta över den till den del som inte har någon glöd.

Grilla köttet tills innertemperatur är ca 80 grader.

Skiva karrén och servera den med rödbetssallad.

Av Maria - 10 maj 2020 19:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
500 g rödbetor

1 silverlök eller rödlök

1 burk olivmix, 300 g

65 g blandad sallad


Dressing:
150 g fetaost

2 dl matyoghurt 10%

½ dl mjölk

1 msk honung

Salt

Peppar


Gör så här:

Tvätta och koka rödbetorna tills de är mjuka.

Skala och skär dem i klyftor.

Skala och skiva löken.

Låt olivmixen rinna av.

Lägg upp sallad, rödbetor, lök och oliverna på ett fat.

Smula fetaosten och blanda den med yoghurt.

Späd med mjölken.

Smaksätt med honung, salt och peppar.

Servera salladen med dressing till t.ex grillad karré och färskpotatis.

Av Maria - 10 maj 2020 17:15

Antal: 1-2 portioner


Ingredienser:

200-250 g tagliatelle

1 stor näve kantareller

smör att steka i

1 vitlöksklyfta

2 msk vitt vin

1 dl crème fraiche

2 msk balsamvinäger

hyvlad parmesan

hackad färsk persilja eller persillade


Gör så här:

Koka pastan efter anvisningarna på paketen.

Smält smöret i en stekpanna eller sauteuse.

Stek kantarellerna på medelhög värme.

Sänk värmen lite och pressa i vitlöken och stek en minut eller så.

Tillsätt vinet och låt det mesta koka bort.

Tillsätt crème fraiche och balsamvinäger.

Låt tjockna något och smaka av med salt och peppar.

Häll av pastan men spara lite av kokvattnet.

Tillsätt pastan till kantarellröran och rör runt.

Tillsätt lite kokvatten om du vill ha en lösare konsistens.

Lägg upp på tallrik. Hyvla över parmesan och toppa med persilja eller några stänk persillade.

Av Maria - 10 maj 2020 14:30

Antal: 6 portioner

Ugn: 175 grader, 12-15 minuter + 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
Pajdeg:

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
2 msk vatten, kallt
 
Fyllning:
1 purjolök
2 msk smör, att fräsa löken i
1 burk krossade tomater (à 400 g)
200 g rökt skinka
200 g lagrad ost, riven
3 ägg
3 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymalen
cayennepeppar

Sallad:
1 förp salladsmix
körsbärstomater
vinäger, gärna mangovinäger
olivolja

Örtsås:
0,5 dl färsk gräslök, finskuren
0,5 dl färsk persilja, finhackad
1 msk färsk dill, finskuren
3 dl crème fraîche
2 msk majonnäs
0,5 tsk citronsaft
1 krm salt
cayennepeppar, efter smak
svartpeppar, efter smak
 
Gör så här:
Pajdeg:
Skär smöret i små tärningar.
Arbeta med fingrarna snabbt ihop smör och mjöl till en smulig deg.
Tillsätt kallt vattnet och arbeta hastigt ihop till en deg.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper.
Dra bort pappret och lägg med degytan ner den i en form, ca 25 cm i diameter.
Dra bort det andra papperet och nagga botten med en gaffel.
Ställ i kylen ca 20 minuter.
 
Fyllning:
Sätt ugnen på 175 grader.
Ansa och skölj purjolöken.
Strimla den fint.
Fräs purjolöken i smör i en panna tills den blir mjuk och glansig.
Strimla skinkan.
Lägg de krossade tomaterna i en sil för att rinna av.
Blanda sedan lök, skinka och avrunna krossade tomater.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och nymalen svartpeppar till en äggstanning.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12-15 minuter.

Höj sedan värmen till 200 grader.
Lägg i fyllningen i pajskalet och häll över äggstanningen, toppa med ost och ”dofta” över lite cayennepeppar.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat till.

Örtsås:
Blanda samman ingredienserna till örtsåsen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Sallad
Halvera tomaterna.
Blanda dem med salladen på ett fat.
Ringla över olivolja samt mangovinäger.
Salta och peppra.
Servera pajen med örtsåsen och salladen.
Av Maria - 10 maj 2020 06:30

Ugn: 230 grader, 30 minuter


Ingredienser:

Soppa:

800 g morot
1 gul lök
6 klyftor vitlök
1 l grönsaksbuljong
4 dl kokosmjölk 
2 dl apelsinjuice
1 limefrukt, pressad
1 msk färsk ingefära, riven
1 kruka färsk koriander
salt
peppar

Krutonger:
4 skivor vitt surdegsbröd
1 klyfta vitlök, riven
olivolja, till rostning
ett gott bröd till servering
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och skär morötter i grova bitar.
Skala och klyfta löken och lägg med morötter och vitlök i en ugnsform.
Ringla över olivolja och rosta i ugn i 30 minuter.

Skär brödet i små tärningar och lägg i en bunke med riven vitlök.
Ringla på olivolja, salta och peppra och vänd runt.
Lägg i en liten ugnssäker form och låt gå i ugnen de sista 10-15 minutera som grönsakerna rostas.

Koka upp grönsaksbuljong, kokosmjölk och apelsinjuice i en stor kastrull.
Ta ut allt från ugnen och lägg de rostade grönsakerna i kastrullen.
Ställ undan krutongerna. 
Låt grönsakerna få ett uppkok i kastrullen, kör sedan med stavmixer tills soppan blivit hel slät.
Pressa i lime och tillsätt riven ingefära.
Finhacka korianderstjälkar och lägg i soppan.
Smaka av soppan med salt och peppar och ev mer lime eller apelsinjuice.
Toppa den rostade morotsoppan med krutongerna och korianderblad.
Servera med ett gott bröd.
Av Maria - 9 maj 2020 20:30

Antal: 20 stycken


Ingredienser:

2 tsk fänkålsfrö, hela
2 tsk anis
13 dl rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat 

5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap


Gör så här:

Stöt fänkålsfrön och anis i mortel.

Blanda samman fänkålsfrön, anis, rågsikt, salt och bikarbonat.
Blanda filmjölk och sirap, rör ner i mjölblandningen och knåda samman till en deg.

Dela degen i 20 bitar, kavla ut dem till runda kakor och nagga med en gaffel.
Stek kakorna på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida.

De ska inte bli för mörka.

Låt svalna på brödgaller.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards