Alla inlägg under maj 2020
Måndag:
Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.
Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.
Tisdag:
Vegetariska vårrullar. Servera med hoi sin-sås, jasminris och wokgrönsaker.
Keso med gula russin och rostade nötter och frön.
Onsdag:
Snabbpizza på runda tortillabröd, bre på tomatsås, strö över valfri topping och riven ost.
Gratinera 10 minuter i 225 grader.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Parisare:
Blanda till en biff á la Lindström-färs och forma biffar.
Lägg dem på varsin skiva formbröd.
Stek först färssidan och sedan brödsidan i smör.
Toppa med stekt ägg.
Varm choklad med vispgrädde och marshmallows.
Fredag:
Kyckling med mango chutney, matvete och sallad.
Päppelkaka:
Klyfta 6 äpplen i en smord ugnsform.
Hyvla över smör så att det täcker.
Häll på 1 paket mjuk pepparkaks-mix.
Grädda 30 minuter i 200 grader.
Vaniljsås.
Lördag:
Baguetteöverbakad fiskpaj, krispig grönsallad med dressing till.
Vit chokladmousse:
Smält 100 g vit choklad, rör ner 2 äggulor, 2 hårdvispade vitor och 2½ dl vispad grädde.
Servera i glas.
Söndag:
Enkel kasslergratäng:
Lägg skivad kassler och skivad tomat omlott i en ugnsform.
Salta och peppra.
Bre på smaksatt crème fraiche och riven ost och gratinera ca 20 minuter i 200 grader.
Fullkornsris och brysselkål till.
Banan- & kiwiglass:
Mixa 3 bananer med 2 msk citronsaft och 2½ dl florsocker.
Finhacka 2 kiwi och blanda med bananen.
Vänd frukten med 6 dl vispas grädde.
Frys minst 3 timmar, rör om då och då.
Måndag:
Tisdag:
Potatisgnocchi med bacon, svamp & sockerärter
Onsdag:
Torsdag:
Tandoorigryta med grönsaker & ris
Fredag:
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
ca 1100 g benfri fläskkarré i bit
4 vitlöksklyftor
1 citron
½ kruka timjan
½ dl matolja
Svartpeppar
Gör så här:
Skala och krossa vitlöken.
Tvätta citronen och skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare.
Blanda vitlök, citronskal, timjan, olja och 1 tsk grovkrossad svartpeppar i dubbla påsar.
Lägg karrén i påsen och förslut den.
Låt marinera ett dygn i kylskåp.
Grilla karrén runt om tills den har fin färg.
Flytta över den till den del som inte har någon glöd.
Grilla köttet tills innertemperatur är ca 80 grader.
Skiva karrén och servera den med rödbetssallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g rödbetor
1 silverlök eller rödlök
1 burk olivmix, 300 g
65 g blandad sallad
Dressing:
150 g fetaost
2 dl matyoghurt 10%
½ dl mjölk
1 msk honung
Salt
Peppar
Gör så här:
Tvätta och koka rödbetorna tills de är mjuka.
Skala och skär dem i klyftor.
Skala och skiva löken.
Låt olivmixen rinna av.
Lägg upp sallad, rödbetor, lök och oliverna på ett fat.
Smula fetaosten och blanda den med yoghurt.
Späd med mjölken.
Smaksätt med honung, salt och peppar.
Servera salladen med dressing till t.ex grillad karré och färskpotatis.
Antal: 1-2 portioner
Ingredienser:
200-250 g tagliatelle
1 stor näve kantareller
smör att steka i
1 vitlöksklyfta
2 msk vitt vin
1 dl crème fraiche
2 msk balsamvinäger
hyvlad parmesan
hackad färsk persilja eller persillade
Gör så här:
Koka pastan efter anvisningarna på paketen.
Smält smöret i en stekpanna eller sauteuse.
Stek kantarellerna på medelhög värme.
Sänk värmen lite och pressa i vitlöken och stek en minut eller så.
Tillsätt vinet och låt det mesta koka bort.
Tillsätt crème fraiche och balsamvinäger.
Låt tjockna något och smaka av med salt och peppar.
Häll av pastan men spara lite av kokvattnet.
Tillsätt pastan till kantarellröran och rör runt.
Tillsätt lite kokvatten om du vill ha en lösare konsistens.
Lägg upp på tallrik. Hyvla över parmesan och toppa med persilja eller några stänk persillade.
Antal: 6 portioner
Ugn: 175 grader, 12-15 minuter + 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
Ugn: 230 grader, 30 minuter
Ingredienser:
Soppa:
Antal: 20 stycken
Ingredienser:
2 tsk fänkålsfrö, hela
2 tsk anis
13 dl rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap
Gör så här:
Stöt fänkålsfrön och anis i mortel.
Blanda samman fänkålsfrön, anis, rågsikt, salt och bikarbonat.
Blanda filmjölk och sirap, rör ner i mjölblandningen och knåda samman till en deg.
Dela degen i 20 bitar, kavla ut dem till runda kakor och nagga med en gaffel.
Stek kakorna på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida.
De ska inte bli för mörka.
Låt svalna på brödgaller.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|