Direktlänk till inlägg 13 oktober 2021
Antal: 6-8 portioner
Ugn: 225 grader, 15 minuter + 200 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
5 dl vetemjöl
200 g smör, kylskåpskallt
1 dl vatten, iskallt (eller 1 ägg + 1–2 msk iskallt vatten)
Fyllning:
1 purjolök, stor
3 msk olivolja
200 g bladspenat, färsk
200 g gravad lax
250 g ricotta
3 ägg
200 g prästost, riven
3 dl grädde
salt
peppar
aluminiumfolie
smör
Servering:
svartpeppar, nymalen
dill, hackad
citronskiva
forellrom
Gör så här:
Pajdeg:
Sätt ugnen på 225 grader.
Mät upp mjölet i en bunke.
Lägg i smöret, skuret i tunna skivor.
Nyp ihop till smulig deg.
Ringla över vatten eller uppvispat ägg och arbeta ihop till en smidig pajdeg.
Klä formen och nagga pajskalet, förgrädda det på ett galler i mitten av ugnen 15 minuter.
Sänk temperaturen på ugnen på 200°.
Fyllning:
Ansa, snitta, skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
Fräs purjo i hälften av oljan i en stor panna ca 3 minuter.
Ta upp på en tallrik.
Hetta upp resten av oljan i pannan.
Lägg i spenaten.
Ta pannan från värmen och rör om spenaten tills den blir mjuk, ca 3 minuter.
Låt kallna och krama ur vätskan.
Hacka spenaten grovt.
Skär fisken i mindre bitar.
Lägg ricottaosten i en bunke.
Blanda i äggen, ett i taget.
Blanda i den rivna osten.
Blanda i grädden, ca 1 dl i taget.
Blanda i purjolöken och spenaten.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner 2⁄3 delar av laxen och blanda försiktigt.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
Toppa med resten av laxen.
Täck pajen med smörad aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter eller tills pajen är genomgräddad och fått fin färg.
Låt pajen vila minst 30 minuter.
Garnera pajen med nymalen svartpeppar och dill.
Servera med citronskivor och rom.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|