Direktlänk till inlägg 14 oktober 2021

Torsk i ugn med västerbottensost & stuvad spetskål

Av Maria - 14 oktober 2021 08:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 220 grader, 5 minuter


Ingredienser:

500 g torskfilé, fryst
1 l vatten
50 g salt [ca 3 msk]
50 g smör
1 kruka färsk dill 

75 g Västerbottensost, riven
1,5 dl pankoströbröd, rostat
1 citron, finrivet skal


Stuvad spetskål:

1 spetskål
50 g smör
2 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk


Servering:

900 g färskpotatis, skrubbad
dillstjälkar


Gör så här:

Vispa ihop vatten och salt i en bunke till en rimningslag.

Lägg ner torskfiléerna direkt från frysen i rimlagen (det här är det bästa sättet att tina fryst fisk, den blir mycket bättre i köttet).
Sätt ugnen på 220 grader.
Ta upp fisken när den tinat och torka väl.

Vik ihop och lägg i en smord ugnssäker form. 

Hacka dillen och lägg i en skål, spara stjälkarna till att koka med potatisarna.
Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg i färskpotatis och dillstjälkar.

Sjud potatisen klar under lock (det här är viktigt, färskpotatis ska behandlas som en primör och ska inte kokas som vanlig potatis som läggs i kallt vatten för att sedan koka upp).

Blanda ner ost och panko i skålen med dill.

Pensla fisken med lite smält smör och strö generöst med ostblandning på fisken.
Tillaga ca 5 minuter i ugnen.
Strimla spetskålen. Fräs den mjuk i smör i en kastrull.
Pudra över mjöl och låt fräsa en liten stund.

Häll på grädde och mjölk, koka upp och smaka av med salt och svartpeppar.
Servera fisken med nykokt färskpotatis och stuvad spetskål.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards