Direktlänk till inlägg 16 oktober 2021

Gräddig renskavsgryta med trattkantareller

Av Maria - 16 oktober 2021 14:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g renskav, fryst
2 msk vetemjöl
3 dl kalvfond (utspädd)
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk 

2 tsk torkad timjan
4 enbär, finhackade
2 gula lökar, delade i grova bitar
3 msk dijonsenap
0,5 rotselleri, skalad och skuren i 2 cm grova bitar

200 g trattkantareller (alt 2 dl torkade trattkantareller, blötlagda)
200 g grönkål, bladen repade från stammen och hackade
0,5 kruka färsk kruspersilja, grovt hackad
smör, till stekning
rapsolja
salt
peppar


Pressad potatis:

800 g fast potatis
50 g smör, rumsvarmt
svartpeppar
flingsalt


Rårörda lingon:

2,5 dl frysta lingon
1 dl strösocker


Gör så här:
Rårörda lingon:

Börja med lingonen.

Rör ihop lingon och socker i en skål.

Täck över och låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar, rör då och då med sked i lingonen.


Skavgryta:

Låt skaven tina något.

Skär den tunt med kniv och låt sedan tina helt på hushållspapper så att vätskan rinner av.
Smält smöret i en panna och stek de tunna skivorna väl på båda sidor.

Tillsätt mjöl och vänd runt.

Häll på kalvfond och grädde.

Rör slutligen i senap, torkad timjan och enbär.

Låt koka ihop ca 10 minuter.
Hetta upp en gryta och stek först svampen i smör.

När den vätskat av sig, tillsätt lök och rotselleri.

Stekt ordentligt och häll sedan direkt ner i renskavsgrytan, låt koka vidare tills grönsakerna är helt färdiga.

Avsluta med att lägga ner grönkål de sista minuterna under kokningen.

Smaka av med salt och peppar.


Pressad potatis:

Skala och koka potatisen precis klar i saltat vatten.

Häll av och pressa direkt upp på ett fat.

Klicka över lite smör här och där, salta på toppen och dra några varv med pepparkvarn.


Servering:

Bjud grytan med pressad potatis och rårörda lingon.

Garnera med hackad persilja.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 22 april 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 22 april 08:45

Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...

Av Maria - Måndag 22 april 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards