Direktlänk till inlägg 16 oktober 2021
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g renskav, fryst
2 msk vetemjöl
3 dl kalvfond (utspädd)
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 tsk torkad timjan
4 enbär, finhackade
2 gula lökar, delade i grova bitar
3 msk dijonsenap
0,5 rotselleri, skalad och skuren i 2 cm grova bitar
200 g trattkantareller (alt 2 dl torkade trattkantareller, blötlagda)
200 g grönkål, bladen repade från stammen och hackade
0,5 kruka färsk kruspersilja, grovt hackad
smör, till stekning
rapsolja
salt
peppar
Pressad potatis:
800 g fast potatis
50 g smör, rumsvarmt
svartpeppar
flingsalt
Rårörda lingon:
2,5 dl frysta lingon
1 dl strösocker
Gör så här:
Rårörda lingon:
Börja med lingonen.
Rör ihop lingon och socker i en skål.
Täck över och låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar, rör då och då med sked i lingonen.
Skavgryta:
Låt skaven tina något.
Skär den tunt med kniv och låt sedan tina helt på hushållspapper så att vätskan rinner av.
Smält smöret i en panna och stek de tunna skivorna väl på båda sidor.
Tillsätt mjöl och vänd runt.
Häll på kalvfond och grädde.
Rör slutligen i senap, torkad timjan och enbär.
Låt koka ihop ca 10 minuter.
Hetta upp en gryta och stek först svampen i smör.
När den vätskat av sig, tillsätt lök och rotselleri.
Stekt ordentligt och häll sedan direkt ner i renskavsgrytan, låt koka vidare tills grönsakerna är helt färdiga.
Avsluta med att lägga ner grönkål de sista minuterna under kokningen.
Smaka av med salt och peppar.
Pressad potatis:
Skala och koka potatisen precis klar i saltat vatten.
Häll av och pressa direkt upp på ett fat.
Klicka över lite smör här och där, salta på toppen och dra några varv med pepparkvarn.
Servering:
Bjud grytan med pressad potatis och rårörda lingon.
Garnera med hackad persilja.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|