Alla inlägg under oktober 2022

Av Maria - 30 oktober 2022 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g färsk fylld pasta (t ex ostfylld tortellini)
2 msk smör
3 msk vetemjöl
8 dl mjölk (3%)
1 krm riven muskotnöt
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
200 g kallrökt lax
200 g fryst bladspenat (tinad)
250 g körsbärstomater
2 dl riven lagrad ost (t ex präst- eller sveciaost)
färsk basilika
sallad


Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.
Blötlägg pastan i kallt vatten.
Smält smöret i en kastrull.

Vispa i mjölet.

Tillsätt mjölken, lite i taget, under vispning.
Koka upp och låt koka på svag värme tills såsen tjocknar, ca 5 minuter.

Rör om då och då så det inte bränner i botten.

Krydda med muskot, salt och peppar.
Skär laxen i strimlor.

Häll av pastan.
Blanda lax, pasta, spenat och tomater med såsen i en smord ugnssäker form.

Strö över riven ost.
Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Till servering: Garnera pastagratängen med färsk basilika.

Servera gärna med en fräsch grönsallad.

Av Maria - 30 oktober 2022 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

250 g (½ l) valfria bär eller frukt
4 dl vatten
1½ - 2 dl Strösocker eller Rörsocker
3 msk potatismjöl


Till servering:
mjölk eller grädde


Gör så här:

Skölj och ansa bären.

Koka upp vatten och socker.

Lägg i bären koka försiktigt i 2-5 minuter beroende på bärens konsistens, krusbär och körsbär behöver längre koktid än vad hallon och jordgubbar behöver.

Rör ut potatismjölet i 1 dl vatten innan det rörs ner i bären.

Ta kastrullen från plattan.

Låt krämen svalna under lock.

Servera krämen ljummen eller kall med mjölk eller grädde.

Mandelbiskvier eller smulade skorpor i krämen gör den mer matig.

Bären kan ersättas med plommon, päron, rabarber eller äpple i bitar.

Av Maria - 29 oktober 2022 18:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g kycklingfilé
1 rödlök
3 tomater
0,5 dl basilika
125 g mozzarella
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
0,5 dl vatten
2 msk balsamvinäger

 

Gör så här:

Putsa och skär kycklingen i halvstora bitar.

Skala och skiva löken.

Skär tomaterna i bitar.

Låt mozzarellan rinna av och skär den i grova bitar.

Hacka basilikan.

Stek kycklingen i olja i en stor stekpanna i några minuter.

Krydda med salt och peppar.

Lägg i tomater och lök.

Stek 1 minut till.

Häll på vatten och balsamvinäger och låt koka upp.

Strö över basilika och mozzarella.

Servera med bulgur och en sallad.

Av Maria - 29 oktober 2022 18:00

Antal: 12 bröd


Ingredienser:
1 påse torrjäst (à 12 g)
5 dl vatten
1 dl socker
1 msk salt
1 kg vetemjöl
150 g smält smör
2 ägg
rapsolja

 

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet (40°C).

Blanda i sockret.

Låt degvätskan stå tills det börjar skumma, ca 10 minuter.

Blanda i resten av de torra och därefter de våta ingredienserna.

Kör degen 10 minuter i matberedare (med stor degbunke) eller knåda den något längre för hand.

Låt jäsa övertäckt på varm plats i 25 minuter.

Knåda degen ett par minuter och kavla ut till 12 platta brödkakor (för 12 bröd).

Stek bröden i olja på ganska hög värme, 3-4 minuter per sida.

När bröden fått fin färg och puffat upp något i volym är de klara.

Av Maria - 29 oktober 2022 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 port laxfilé
250 g sojabönor
3 dl couscous
2 förp morotssoppa (à 390 g)
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk spiskummin
salt
peppar


Gör så här:

Tina laxen och sojabönorna.
Sätt ugnen på 200°C.
Koka upp vattnet i en kastrull.
Smula buljongtärningen i en ugnsform, storlek ca 20 x 30 cm (för 4 port).

Rör i couscous, spiskummin och hett vatten.
Låt stå 2 minuter och häll sedan på morotssoppan.
Krydda laxen med salt och peppar.

Lägg laxen på couscousen och strö över sojabönorna.

Tillaga mitt i ugnen ca 14 minuter eller tills laxens innertemperatur är 52°C.
Servera lax och couscous från ugnsformen.

Av Maria - 29 oktober 2022 09:30

Antal: 4 portioner

Ung: 180 grader (Varmluft), ca 15 minuter


Ingredienser:

8 kycklinglårfiléer, med skinn
flingsalt
svartpeppar, nymald
10 soltorkade tomater, i olja
1 klyfta vitlök 

0,5 röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong

1,5 dl vispgrädde
1 dl parmesanost, fint riven


Servering:

8 körsbärstomater
0,5 kruka basilika
4 port pasta, kokt


Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.

Salta och peppra.

Lägg över i en ugnsform. 

Strimla de soltorkade tomaterna.

Skala och finhacka vitlöken.

Finhacka chilin.

Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.
Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.

Tillsätt grädden och parmesanosten.

Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
Skeda såsen över kycklingen i formen.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.


Dela körsbärstomaterna i halvor.

Plocka basilikabladen.
Ta ut formen.

Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.

Servera gratängen direkt med pasta.

Av Maria - 29 oktober 2022 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ rotselleri, kokt i skivor

2 hackade fasta äpplen

1-1½ dl valnötter

Salt

Peppar/paprikapulver


Sås:

1 dl vispgrädde

1 dl lättmajonnäs

Pressad lime/citron


Gör så här:

Blanda till såsen.

Strimla och vänd ner selleri, äpple och grovhackade nötter.

Smaka av.

Av Maria - 28 oktober 2022 18:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 portioner matvete
1 rödlök
100 g fetaost
1 gul paprika
2 tomater
1/2 dl svarta oliver
25 g rucola

Basilikayoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
1 kruka basilika
1 krm salt
1 krm nymald vitpeppar

 

Gör så här:

Koka matvetet enligt anvisningarna på paketet och låt det svalna (eller använd färdigkokt matvete på burk. Två burkar blir lagom).

Strimla rödlöken och skär tomaterna och paprika i bitar.

Blanda grönsakerna med matvetet, rucolan, oliverna och smulad fetaost.

Mixa yoghurten med basilikan och kryddorna.

Servera sallad med yoghurtröran och en bit bröd.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards