Alla inlägg under oktober 2022

Av Maria - 28 oktober 2022 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 st blomkålshuvud ca 600 g
1 st gul lök
Smör stekning
8 dl vatten
1 st buljongtärning höns
0,5 tsk salt
2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl riven ost
0.5 krm vitpeppar

 

Tillbehör:

2 skivor vitt bröd
1 blad persilja
olja

 

Gör så här:

Skär blomkålen i bitar men spara några små buketter till garnering.
Skala och finhacka löken, fräs den och blomkålen i smöret i en gryta.
Tillsätt buljongtärning, vatten, riven ost och salt.

Låt det koka i cirka 15 minuter.
Mixa blomkålen med lite av kokspadet till en slät puré.

Häll tillbaka det i grytan.

Tillsätt buljongen, grädden och smaksätt med vitpeppar och salt.


Krutongerna:

Rosta brödet och skär det i tärningar.

Blanda det med persiljan.

Råstek blomkålsbuketterna som du sparade för garneringen i oljan i någon minut så de blir krispiga. Blanda ner krutongblandningen som serveras på soppan.

Av Maria - 28 oktober 2022 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 port laxfilé (à 125 g)
4 port ris eller annat gryn
2 orangea paprikor
1 tsk olja
1 vitlöksklyfta
2 dl matyoghurt
1 gurka
salt
peppar


Gör så här:

Tina laxen (om fryst används).
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.


Tzatziki:

Pressa vitlöken i yoghurten.
Riv gurkan på ett rivjärn och krama ur vattnet.

Rör ner gurkan i yoghurten och smaka av med salt och peppar.


Skär paprikorna i ringar och pilla bort kärnorna.
Stek laxen i oljan i en stekpanna, ca 3 minuter på varje sida tills fisken har en innertemperatur 54 ̊C. Krydda med salt och  peppar.
Servera laxen med ris, paprika och tzatzik.

Av Maria - 28 oktober 2022 08:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Kokt pasta till 4, tex fusilli (ca 300 g okokt)

400 g lammfilé

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk hackad timjan

Salt

Peppar

3-4 msk balsamvinäger

4 medelstora rödlökar

2 msk olivolja

4 vitlöksklyftor

2 dl rödvin

1 tsk socker

3 dl matlagningsyoghurt eller créme fraiche

3-4 msk chévre

3 msk strimlad persilja

1 msk kapris

Örter


Gör så här:

Skär köttet i bitar och vänd runt i vitlök, timjan, salt och peppar i en skål.

Häll på vinägern, blanda.

Skala och dela rödlökarna i klyftor.

Hetta upp oljan i en gryta.

Fräs löken och de oskalade vitlöksklyftorna tills de är mjuka, ca 5 minuter, rör om då och då.

Tillsätt köttet med vinägern och bryn 2-3 minuter.

Tillsätt vinet och koka i 1-2 minuter.

Smaka av med socker, salt och peppar och ev mera balsamvinäger.

Häll matlagningsyoghurt i en gryta och sjud upp under omrörning.

Smula ner osten och rör om så att allt blandas.

Värm pastan i ostsåsen i 2-3 minuter.

Blanda i persiljan.

Peppra.

Servera pastan i varma tallrikar.

Toppa med kött, lök och sky.

Garnera med kapris och örter.

Av Maria - 28 oktober 2022 06:45

Ingredienser:

4 äpplen (Aroma)
0,5 vaniljstång, urgröpt
2 msk honung
0,5 dl havtorn
vatten


Gör så här:

Skal och skär äpplena i klyftor.
Lägg klyftorna i en kastrull med vaniljstång, honung och en skvätt vatten.
Låt koka under lock i ca 10–15 minuter på låg temperatur så att äppelbitarna blir lagom mosiga.

Tillsätt mer vatten om det behövs.
Tillsätt havtornen och smaka av.

Tillsätt eventuellt mer honung om du önskar en sötare smak.

Av Maria - 27 oktober 2022 18:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

250 g pasta
1 gul färsk lök
1 liten zucchini
1 halloumiost (250g)
1 ask coctailtomater (250g)
1 vitlökssklyftor
1 burk tomatsås (jag använde Barillas smaksatt med basilika)
1 påse riven mozzarella (150g)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Häll av, skölj i kallt vatten och lägg tillbaka i kastrullen.

Skala, halvera och skär löken tunt.

Skär zucchinin på längden och skär i 1/2 cm tjocka skivor.

Skär halloumin i cm-stora tärningar.

Skär tomaterna i hälften.

Fräs zucchinin i olja på hög värme ca 5 minuter.

Tillsätt löken och låt fräsa med på slutet.

Skala och pressa vitlöken.

Smaksätt med salt och peppar.

Lägg det åt sidan.

Stek halloumin i olja tills den får fin färg, ca 3 minuter.

Blanda pasta, tomatsås, stekta grönsaker, halloumi och tomater i en ugnsfast form.

Smaka av med salt och peppar.

Strö över mozzarellan.

Gratinera i ugnen ca 10 minuter.

Av Maria - 27 oktober 2022 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g färsk pasta gärna fettuccini
1 silverlök
1 vitlöksklyfta
200 g rimmad lax
1 citron
ca 200 g färsk svartkål
2 msk olivolja
2 1/2 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 dl vispgrädde
salt och peppar
80 g solroskärnor


Gör så här:

Börja med att koka upp saltat vatten till pastan i en stor kastrull.


Skala, dela och skär löken i tunna klyftor.

Skala och finhacka vitlöken.

Skär laxen i breda strimlor.

Skär citronen i klyftor.
Fräs lök, vitlök och svartkålen glansig i olivoljan i en stekpanna.
Tillsätt buljong och grädde, låt sjuda ca 5 minuter, rör då och då.

Smaka av med salt och peppar.

Strö över solrosfröna.

Håll varmt.


Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Servera pastan med svartkålssås, lax och citronklyftor.

Av Maria - 27 oktober 2022 10:45

Antal: 3-4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

½ baguette

1 pajform, c 15*20 cm


Fyllning:
1 påse babyspenat, ca 65 g

1 msk smör till formen

400-500 g fiskfiléer, t.ex torsk eller sej

4-5 schalottenlökar

1 liten purjolök

1 ask cocktailtomater, 250 g

2-3 msk olivolja + 1 msk till brödet

1 hönsbuljongtärning

2 dl vitt vin

2 dl vispgrädde

Salt

Peppar

2-3 msk riven ost

3 msk hackad persilja


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär baguetten i tunna skivor.


Fyllningen:

Skölj spenaten och lägg i en smord ugnssäker form.

Skär fisken i små bitar.

Skala och skiva schalottenlöken.

Ansa, snitta, skölj och skiva purjon.

Dela tomaterna.

Fräs schalottenlök i oljan i ca 3 minuter.

Blanda ner smulad buljongtärning.

Tillsätt vinet och grädden och koka 1-2 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Vänd ner fisken och sjud 3 minuter.

Häll det över spenaten.

Strö över osten och persiljan.

Lägg på baguetteskivorna, lite omlott.

Ringla över oljan.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills allt är genomvarmt och baguetten har fått fin färg, ca 10 minuter.

Av Maria - 27 oktober 2022 08:00

Ingredienser:

2 kg syrligt äpple
1 l vatten
9 dl strösocker, per liter avrunnen saft
2 msk torkad timjan


Gör så här:

Skär äpplena i sockerbitsstora bitar och koka upp vattnet i en stor gryta.
Lägg frukten i det kokande vattnet och koka under lock i cirka 10 minuter tills frukten har blivit mjuk. Häll sedan massan i en silställning över en bunke och låt självrinna i cirka 30 minuter.
Mät upp saften från bunken.

För varje liter saft ska 9 deciliter socker tillsättas.

Koka saftblandningen i två minuter utan lock i grytan.

Lyft bort grytan från värmen och tillsätt lite socker i taget och tillsätt sedan timjan.

Rör om tills sockret har lösts upp.
Värm upp saften igen och låt koka kraftigt utan lock och utan att röra i 10 minuter.


Gör sedan ett geléprov:

Doppa en matsked i gelékoket och håll sedan upp den.

De sista dropparna som lämnar skeden ska vara geléaktiga.


Koka eventuellt ytterligare några minuter.

Ta grytan från värmen och låt stå cirka 5 minuter.
Ös upp gelén i rena glasburkar och förslut.

Kyl till sist burkarna.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards