Alla inlägg under oktober 2022
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt
Pajfyllning:
500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crème fraîche
150 g lagrad ost, riven
Gör så här:
Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.
När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.
Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.
Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.
Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan.
Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.
Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.
Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.
Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crème fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.
Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
1 paket halloumi (150 g)
1/2 dl vetemjöl
ca 1 dl panko
1 ägg
smör och olivolja
svartpeppar
Salladen:
2 portioner kokt och avsvalnad couscous
1 näve rucola
1/2 cantaloupmelon
6-8 coctailtomater
1 liten bit gurka
1/2 gul paprika
1/2 liten rödlök
Gör så här:
Börja med salladen.
Skär melonen, gurkan och paprikan i små bitar.
Halvera tomaterna och strimla rödlöken.
Blanda grönsakerna med couscousen och rucolan.
Skär halloumin i halvtunna skivor.
Vänd dem i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg, sedan i panko.
Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna och stek ostbitarna några minuter på varje sida.
Krydda med nymald svartpeppar.
Servera osten med salladen.
Droppa gärna över några droppar olivolja.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
2 dl röda linser
2 msk ris
16 dl vatten
2 st morötter
1 st potatis
1 st gullök
3 msk rapsolja
1/2 msk tomatpuré
Rödpeppar
torkad el färsk mynta
Gör så här:
Skiva morötterna.
Hacka potatis och lök i små skivor.
Värm oljan i en tryckkokare (kastrull går bra om du inte har någon tryckkokare).
Fräs tomatpurén och tillsätt vatten och buljong.
När vattnet kokat lägg i potatis, lök, linser, ris och morötterna och koka tills grönsakerna är mjuka.
Med tryckkokaren tog det ca. 20 min.
Mixa igenom soppan med en handmixer tills den är helt slät.
Krydda med mynta, rödpeppar, salt och koka i ytterligare 5 min.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 port ris (gärna basmati)
4 portionsbitar lax (à 140 g)
1 tsk salt
2 krm peppar
1 dl sesamfrön
3 msk olja
1 rödlök
450 g wokgrönsaker
3 msk sweet chilisås
1 msk japansk soja
1/2 msk pressad limejuice
limeklyftor till servering
Gör så här:
Tina laxen om den är fryst.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Torka av laxen med hushållspapper.
Krydda runtom med salt och peppar.
Häll sesamfröna på en tallrik.
Vänd laxfiléerna i sesamfrön.
Stek fisken i 1/3 av oljan ca 10 minuter i en stekpanna.
Gör resten under tiden.
Skala, dela och skär löken i tunna klyftor.
Fräs löken i resten av oljan ca 2 minuter i en annan stekpanna.
Tillsätt wokgrönsakerna och stek ytterligare ca 5 minuter.
Rör ner sweet chili, soja och limejuice.
Servera sesamlaxen med wokade grönsaker, kokt ris, limeklyftor och gärna extra sweet chilisås att dippa laxen i.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 175 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 äggula
4½ dl vetemjöl
Fyllning:
2 äggvitor
4 msk strösocker
Gör så här:
Blanda smör och strösocker.
Tillsätt äggulan och vetemjölet och arbeta samman till en deg.
Låt degen vila i kylskåp i 1 timme.
Fyllning:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Tillsätt strösockret under slutet av vispningen.
Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till en drygt ½ cm tjock rektangel på bakplåtspapper.
Bred hälften av fyllningen på var och en och rulla ihop dem som rulltårtor.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg rullarna på en skärbräda och ställ dem kallt, gärna i frysen, tills ytan hårdnat.
Skär rullarna i 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 12-15 minuter.
Antal: ca 24 stycken
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
180 g hasselnötter
50 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
Garnering:
Ca 24 hasselnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mal nötterna och smält smöret.
Rör ihop ägg och strösocker.
Blanda i nötterna och smöret.
Klicka ut toppar av smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck ner en hasselnöt mitt i varje kaka.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Antal: 4-6 portioner
Ung: 250 grader, ca 5 minuter + 200 grader, 25-30 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
125 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1msk vatten
Fyllning:
4 dl grovt rivna rödbetor
4 dl grovt rivna morötter
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
150 g getost
1/2 dl solroskärnor
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Gör så här:
Börja med pajdegen.
Skär smöret i tärningar och tillsätt mjöl, salt och vatten.
Arbeta ihop ingredienserna med händerna eller en matberedare till en blank deg.
Låt vila i kylen cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar botten, ca 25 centimeter i diameter.
Ställ formen i frysen 5-10 minuter.
Nagga med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
Börja sedan med fyllningen.
Hetta upp olja i en panna.
Bryn lök och vitlök cirka 5 minuter.
Blanda ägg och mjölk i en skål.
Salta och peppra.
Sänk ugnen till 200 grader.
Fördela rödbetor, morötter, lök och getost i det förgräddade pajskalet.
Häll på äggblandningen och toppa med solroskärnor.
Grädda i 25-30 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 st gullök
3 msk olja
200 gr champinjoner
1 st svampbuljong
8 dl mjölk
1 msk vetemjöl
1 skvätt grädde
salt
vitpeppar
Gör så här:
Fräs lite finhackad lök i kastrull med olja.
Tillsätt fint skivade champinjoner och laga vidare tills vattnet dunstar bort från svamparna.
Det kan ta lite tid, eftersom de innehåller rätt mycket vatten.
Tillsätt nu mjöl för att få en tjockare konsistens och även vitpeppar och rör om soppan.
Häll i svampbuljong och mjölk.
Ge det ett uppkok och låt koka på låg värme i cirka 10 minuter.
Salta och häll i en skvätt grädde och laga i 5 minuter till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|