Alla inlägg under januari 2012
Antal: ca 40 stycken
Ingredienser:
200 g smör eller magarin
75 g (knappt 1 dl socker)
300 g (5 dl) vetemjöl
Till garnering:
10 hackade sötmandlar
ca 3 msk pärlsocker
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till en smidig deg, som delas i 3 delar och rullas ut till längder ca 2 cm tjocka.
Blanda mandel och pärlsocker och rulla längderna i detta.
Lägg dem på smord plåt och platta ut dem något.
Grädda i 175-200 grader tills de har ljus färg, ca 12 minuter.
Skär längderna i sneda bitar medan de är varma.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g fast potatis
Tzatziki:
1 gurka
1 vitlöksklyfta
2 dl matyoghurt
Salt
Peppar
Fritters:
500 g broccolil
2 dl riven grana padano
4 ägg
1½ dl vetemjöl
½ tsk salt
3 msk pesto arrabbiata
3 msk smör
½ röd lök
4 tomater
Gör så här:
Koka potatisen.
Tzatziki:
Riv gurkan grovt.
Lägg i ett durkslag och låt rinna av.
Pressa ur vätskan.
Skala och riv vitlöken och blanda den med yoghurt, gurka, salt och peppar.
Fritters:
Skär broccolin i bitar och mixa den i en matberedare ganska fint (eller riv broccolin på rivjärn).
Riv osten.
Blanda ägg, mjöl, salt, pesto och ost, vänd ner broccolin.
Forma till biffar och stek dem i omgångar i smöret i en stekpanna.
Skala löken, skiva den och tomaterna.
Servera fritters med potatis, tzatziki, lök och tomater.
Antal: ca 1 liter
Ingredienser:
1 ananas
1 kruka basilika
65 g färsk spenat
4 päron
Gör så här:
Skala ananasen.
Skär av basilikan längst ner på plantan.
Lägg ner basilikan och spenaten först i maskinen.
Kör sedan allt genom centrifugen.
Antal: 1 formbröd
Ugn: 175-200 grader, ca 30 minuter
Jäsning: Dubbel storlek + ca 30 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
1 dl vatten
1 dl mjölk
50 g smör eller margarin
2-3 msk honung
1 krm salt
4 dl grahamsmjöl (240 g)
4 dl vetemjöl (240 g)
Gör så här:
Smält fettet, tillsätt vätskan, värm den till 37 grader och slå detta över den smulade jästen.
Tillsätt honung och salt och arbeta in mjölet.
Täck över, låt jäsa till dubbel storlek.
Arbeta sedan ihop degen, forma den till en längd och lägg den i smord form.
Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda i 175-200 grader ca 30 minuter.
Antal: ca 35 st
Ugn: 175 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
2½ hg (ca 4 dl) vetemjöl
3/4 dl socker
2 hg smör eller margarin
1 hg skållad mald mandel
Strösocker att doppa kakorna i
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
Forma den till små krokar, lite tjockare på mitten, och lägg dem på smord plåt.
Grädda kakorna i 175 grader 10-15 minuter.
Lossa dem från plåten och doppa dem i strösocker.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
200 g (knappt 3½ dl) vetemjöl
200 g smör eller margarin
½ tsk ättikssprit
3/4 dl vatten
200 g mandelmassa
Rivna skalet av ½ citron
Gör så här:
Hacka samman smöret och det mesta av mjölet blandat med bakpulver.
Tillsätt vatten och ättika.
Kavla ut och vik degen som en servett och låt den vila.
Kavla ut den till en storlek av 20*40 cm.
Riv citronskalet över ena halvan.
Kavla mandelmassan till 10*40 cm och lägg den på halva degen.
Vik den andra halvan över.
Skär i 1 cm breda remsor på tvären.
Vrid dem och forma till hästskor.
Grädda i 200 grader ca 10 minuter.
Sirapsflarn med pistage och nougatgrädde
Skrei och avokado i salladsblad (LCHF)
Skink- och ostfyllda kycklingschniztlar
Sommarsallad med gillad lammrostbiff
Svampcarpaccio med citron och färsk timjan
Stuvade bondbönor och morötter
Serranochips med sparris och parmesanost
Stekt spätta med citruspotatis
Stekt strömming med potatismos
Snabb tonfiskmousse på smörstekt toast
Ingredienser:
1 kg röda, svarta eller vita vinbär
½-1 dl vatten
Till varje kilo passerat mos:
300-600 g (4-7 dl) socker
(1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos)
Gör så här:
Rensa och skölj vinbären.
Koka bären med vatten under lock på svag värme tills de mosar sig.
Rör då och då.
Passera moset medan det är varmt.
Väg moset.
Tillsätt sockret och låt moset koka upp under omrörning.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)
Ös upp på varma burkar eller krukor.
Paraffinera och bind över.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|