Alla inlägg under januari 2012

Av Maria - 7 januari 2012 19:15

Antal: ca 40 stycken


Ingredienser:

200 g smör eller magarin

75 g (knappt 1 dl socker)

300 g (5 dl) vetemjöl


Till garnering:

10 hackade sötmandlar

ca 3 msk pärlsocker


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till en smidig deg, som delas i 3 delar och rullas ut till längder ca 2 cm tjocka.

Blanda mandel och pärlsocker och rulla längderna i detta.

Lägg dem på smord plåt och platta ut dem något.

Grädda i 175-200 grader tills de har ljus färg, ca 12 minuter.

Skär längderna i sneda bitar medan de är varma.

Av Maria - 7 januari 2012 18:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

900 g fast potatis


Tzatziki:

1 gurka

1 vitlöksklyfta

2 dl matyoghurt

Salt

Peppar


Fritters:

500 g broccolil

2 dl riven grana padano

4 ägg

1½ dl vetemjöl

½ tsk salt

3 msk pesto arrabbiata

3 msk smör


½ röd lök

4 tomater


Gör så här:

Koka potatisen.


Tzatziki:

Riv gurkan grovt.

Lägg i ett durkslag och låt rinna av.

Pressa ur vätskan.

Skala och riv vitlöken och blanda den med yoghurt, gurka, salt och peppar.


Fritters:

Skär broccolin i bitar och mixa den i en matberedare ganska fint (eller riv broccolin på rivjärn).

Riv osten.

Blanda ägg, mjöl, salt, pesto och ost, vänd ner broccolin.

Forma till biffar och stek dem i omgångar i smöret i en stekpanna.


Skala löken, skiva den och tomaterna.

Servera fritters med potatis, tzatziki, lök och tomater.




Av Maria - 7 januari 2012 18:30




Antal: ca 1 liter


Ingredienser:

1 ananas

1 kruka basilika

65 g färsk spenat

4 päron


Gör så här:

Skala ananasen.

Skär av basilikan längst ner på plantan.

Lägg ner basilikan och spenaten först i maskinen.

Kör sedan allt genom centrifugen.




Av Maria - 7 januari 2012 16:30




Antal: 1 formbröd

Ugn: 175-200 grader, ca 30 minuter

Jäsning: Dubbel storlek + ca 30 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

1 dl vatten

1 dl mjölk

50 g smör eller margarin

2-3 msk honung

1 krm salt

4 dl grahamsmjöl (240 g)

4 dl vetemjöl (240 g)


Gör så här:

Smält fettet, tillsätt vätskan, värm den till 37 grader och slå detta över den smulade jästen.

Tillsätt honung och salt och arbeta in mjölet.

Täck över, låt jäsa till dubbel storlek.


Arbeta sedan ihop degen, forma den till en längd och lägg den i smord form.

Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.


Grädda i 175-200 grader ca 30 minuter.




Av Maria - 7 januari 2012 15:45




Antal: ca 35 st

Ugn: 175 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:

2½ hg (ca 4 dl) vetemjöl

3/4 dl socker

2 hg smör eller margarin

1 hg skållad mald mandel

Strösocker att doppa kakorna i


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en smidig deg.

Forma den till små krokar, lite tjockare på mitten, och lägg dem på smord plåt.

Grädda kakorna i 175 grader 10-15 minuter.

Lossa dem från plåten och doppa dem i strösocker.




Av Maria - 6 januari 2012 14:15




Antal: ca 40 stycken

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

200 g (knappt 3½ dl) vetemjöl

200 g smör eller margarin

½ tsk ättikssprit

3/4 dl vatten

200 g mandelmassa

Rivna skalet av ½ citron


Gör så här:

Hacka samman smöret och det mesta av mjölet blandat med bakpulver.

Tillsätt vatten och ättika.

Kavla ut och vik degen som en servett och låt den vila.

Kavla ut den till en storlek av 20*40 cm.

Riv citronskalet över ena halvan.

Kavla mandelmassan till 10*40 cm och lägg den på halva degen.

Vik den andra halvan över.

Skär i 1 cm breda remsor på tvären.

Vrid dem och forma till hästskor.

Grädda i 200 grader ca 10 minuter.




Av Maria - 6 januari 2012 12:30




Ingredienser:

1 kg röda, svarta eller vita vinbär

½-1 dl vatten


Till varje kilo passerat mos:

300-600 g (4-7 dl) socker

(1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos)


Gör så här:
Rensa och skölj vinbären.

Koka bären med vatten under lock på svag värme tills de mosar sig.

Rör då och då.

Passera moset medan det är varmt.

Väg moset.

Tillsätt sockret och låt moset koka upp under omrörning.

(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)

Ös upp på varma burkar eller krukor.

Paraffinera och bind över.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards