Alla inlägg under januari 2012
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3-4 kycklingfiléer, beroende på storlek
200 g rucola (1 stor familjepåse)
2 pkt bacon á 140 g
1 pkt frusen minimajs á 200 g
1 granatäpple
1 ask jordgubbar
200 g sugarsnapps eller sockerärtor
Salt
Peppar
Olivolja
Till såsen:
1 dl majonnäs
1 dl créme fraiche
1-2 tsk curry
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk chiliflingor
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg i kycklingfiléerna i en låg ugnsfast form/panna.
Droppa en god olivolja över kycklingen och krydda med salt och peppar.
Stek kycklingen i 20 minuter.
Tag ut och låt svalna.
Vill du inte steka bacon i stekpanna på spisen, så går det utmärkt att bre ut skivorna på bakplåt och steka dem i ugnen, tillsammans med kycklingen.
Låt dem rinna av och bli krispiga på hushållspapper.
Under tiden delar du och pillar ur granatäppelkärnorna och sköljer/delar jordgubbarna i minder bitar.
Koka upp sugarsnaps och minimajs i lättsaltat vatten och låt koka i 3 minuter.
Slå av kokvattnet.
Rör ihop såsen och smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt till serving.
Såsen kan göras i god tid i förväg.
Fördela rucola över ett stort fat eller fyra stora tallrikar, fortsätt sedan med minimajs och sugarsnaps.
Toppa med kycklingfilé skuren i tunna skivor, knapriga bitar av bacon, jordgubbar och granatäpple.
Extra snyggt och gott blir det om du ringlar lite olivolja över alltsammans precis före servering och avslutar med en nypa flingsalt och nymalt svartpeppar.
Servera currysåsen bredvid.
Antal: 12 stycken
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
1 ägg
1½ dl gräddmjölk
1½ dl vetemjöl
75 g smör eller margarin
Socker
Gör så här:
Blanda ägget och gräddmjölken.
Hacka samman matfettet och mjölet och rör ner äggblandningen.
Fyll pastejformar till hälften med smeten.
Grädda i 200 grader ca 15 minuter tills kakorna pöst upp och blivit lätta.
Strö på lite socker och servera munkarna varma.
Ingredienser:
½ kg äpplen
½ kg hallon
½ kg vinbär
1 dl vatten
Till varje kilo passerat mos:
300-600 g (4-7 dl)
(1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos)
Gör så här:
Skölj äpplena och skär dem i klyftor.
Rensa och repa bären.
Koka äpplen, hallon och vinbär mjuka med vatten.
Passera medan massan är varm.
Väg moset.
Tillsätt sockret och låt moset koka upp under omrörning.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)
Ös upp på varma burkar eller krukor.
Paraffinera och bind över.
Ingredienser:
1 kg röda vinbär
400 g (5 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt
Gör så här:
Repa och skölj bären.
Varva bär och socker i en bunke och låt dem stå och safta sig över en natt.
Rör sylten tills sockret är smält eller för bär och socker direkt i en elektrisk matberedningsmaskin.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på kalla burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Antal: ca 35 stycken
Ugn: 150 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1 hg sötmandel
1 dl socker
100 g smör eller margarin
2 msk mjölk
2 msk mjöl
1 msk sirap
Gör så här:
Hacka mandeln fint.
Blanda ingredienserna i en kastrull och värm upp tills smöret smält och allt är väl blandat - men blandningen får inte koka.
Lägg små klickar glest på plåt och grädda i 150 grader ca 10 minuter.
Låt kakorna svalna något, vänd och rulla ihop dem, t.ex runt kavelns pinne.
Om kakorna hunnit stelna innan de rullats, ställ in dem en stund i ugnen så mjuknar de på nytt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter + ca 15 minuter
Ingredienser:
4 kycklingklubbor
2 msk olja
Salt
Peppar
2 msk sesamfrö
4 portioner äggnudlar
250 g broccoli
1 dl teriyakisås
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg kycklingklubborna i en ugnssäker form och ringla över oljan.
Salta och peppra och sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter.
Ta ut formen och strö sesamfrön över kycklingklubborna och stek ytterligare ca 15 minuter.
Koka äggnudlarna enligr anvisningen på förpackningen.
Låt rinna av i ett durkslag.
Plocka broccolin i buketter.
Skala och skiva stammen.
Lägg det i kokande saltat vatten och koka ca 4 minuter.
Låt vattnet rinna av.
Värm teriyakisåsen och blanda med nudlarna.
Servera kycklingklubborna med nudlar och broccoli.
Grundregler för bakning av bröd
Gröt på rågflingor, tranbär & stjärnanis
Godaste spaghettin med balsamicotomater
Grillade pilgrimsmusslor med vinbär
Grönsakstartar med chévrebotten
Gratinerad fetaost- & pestolax med tabbouli
Grillad lammytterfilé med grillade grönsaker, färska hallon & mango
Gammaldags opasserat äppelmos
Gorån
Grillad färspotatis på syrlig salladsbädd
Grillad halloumi med spenatcouscous
Grillad bratwurst med kryddig currycoleslaw
Gräddglass med jordgubbar och mynta
Galet god brysselgratäng (LCHF)
Gravad lax på lingon och akvavit
Grillad entrecôte med ädelostsmör
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|