Direktlänk till inlägg 6 februari 2013
För att säkert lyckas med baket:
Plocka fram alla ingredienser på en gång och mät upp enligt receptet.
Läs igenom ingrediensförteckningen och recept och kontrollera att allt finns med.
Det verkar kanske lite överdrivet med det lönar sig.
Att sätta en deg och inte ha allt hemma är tråkigt och olönsamt och tyvärr allför lätt hänt.
Utrustning:
Utrustningen för att baka behöver inte alls vara stor och kostsam.
Det räcker långt med en större bunke, måttsats och litermått, formar, slev, slickepott, kavel och en visp, gärna elvisp.
Om du bakar mycket vetebröd och matbröd underlättar det med en hushållsmaskin.
Mördegar blandas snabbt i en matberedare med en mixer hackar du nötter och blandar fyllningar till bakverken.
En hushållstermometer kan behövas i vissa sammanhang, som vid kolakokning.
Ugn:
Ugnen har stor betydelse för ett lyckat bak.
Det är viktigt att termostaten stämmer något så när med de angivna graderna på ugnen.
Det kan variera mellan olika ugnar och märks kanske främst om man byter ugn.
Det är också viktigt att placera bakverken rätt i ugnen.
Tunga degar som bröd och tunga vetebröd gräddas långt ner i ugnen, bullar de flesta småkakor gräddas i mitten och bakverk som ska färgsättas gräddas strax under grillelementet.
I Varmluftsugn cirkulerar den varma luften och flera plåtar kan då gräddas på samma gång.
Men temperaturen bör sänkas med ca 10 procent jämfört med temperaturen i konventionell ugn.
Ångugnen är relativt ny på marknaden men har länge använts på restauranger och bagerier.
Bakning med ånga ger bröd med knaprig skorpa.
Ugnstermometer kan vara bra att använda när du bakar bröd.
Vitt bröd gräddas till minst 92 grader och mörkare bröd till minst 96 grader mitten av brödet.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|