Direktlänk till inlägg 7 februari 2013
Färsk jäst och torrjäst:
Färsk jäst består av odlade jästsvampar, som förvandlar socker till alkohol och kolsyra när degen jäser och gör att den höjer sig och blir porös.
Degen jäser även om det inte finns socker i degen, eftersom stärkelsen bryts ner till socker.
Men lite socker påskyndar jäsningsprocessen.
Har du däremot för mycket socker i en deg hämmas jäsningen.
Jästen för brukar halva sin vikt i socker på en timme.
Det betyder att en deg med 50 g jäst som jäser en timme förbrukar 25 g socker.
Jäst för söta degar används om degen innehåller minst 3 msk socker eller 2 msk sirap på 50 g jäst.
Resultatet blir luftigare bröd.
Blanda aldrig jästen med salt eller socker eftersom den starka koncentrationen kan ta död på jästsvamparna.
Jäst är levande och bör inte förvaras i tättslutande förpackningar, t.ex plastpåsar.
Det är inte heller lämpligt att frysa jäst, jäsförmågen försämras då.
Förvara jästen i kylen.
Färsk jäst löses i fingervarm vätska, 37 grader inan övriga ingredienser tillsätts.
Enklast är det att vispa ut jästen i degvätskan.
Torrjäst är torkad pulvriserad jäst.
Den blandas med mjölet och kräver varmare degvätska, ca 45 grader, för att jästen ska bli aktiv.
Torrjästen har längre hållbarhet än den färska jästen.
Kemiska jäsmedel:
Bakpulver är det vanligaste kemiska jäsmedlet och innehåller natriumbikarbonat, sura fosfater och stärkelse.
Bakpulver ger ingen bismak och färgar inte heller.
Det utveklar kolsyra vid upphettning med inte när det blandas i vätska.
Därför tål en deg att smet att stå en stund med bakpulver.
I vissa fall kan du ersätta bikarbonat och hjorthornssalt med bakpulver.
Dubbla då mängden bakpulver, dvs 2 tsk bakpulver ersätter 1 tsk bikarbonat eller hjorthornssalt.
Bikarbonat bestrår endast av natriumbikarbonat.
Det är ett kraftigt jäsmedel till vilket man bör tillföra en sur ingrediens, tex filmjölk eller lingonsylt, för att bakverket inte ska smaka lut.
Bikarbonat ger smak och viss brunfärgning.
Hjorthornssalt består av ammoniumkarbonater.
När det upphettas frigörs kolsyra och ammoniak.
Det senare brukar kännas när ugnsluckan öppnas.
Hjorthornssalt används i torra småkakor och ger en spröd konsistens.
Låt kakorna kallna helt innan de stoppas i burkar.
På så sätt försvinner eventuell bismak.
Samtliga kemiska jäsmedel förvaras torrt.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|