Direktlänk till inlägg 8 februari 2013
Fett:
I de flesta bakverk ingår matfett.
Det gör brödet eller bakverket saftigt, mindre smuligt och mer hållbart.
Olja används främst i matbröd med även i vissa bakverk.
Olja är lätt att mäta upp och det ger storporiga bröd.
Neutral olja ger inte så mycket smak.
Olivolja och andra oljor med smak ger karaktär åt matbröd.
Smör och margarin är utbytbara mot varandra, med smöret ger bäst smak.
Bröd med smör få mindre porer.
Flytande margarin används på samma sätt som olja, 1 dl olja motsvarar 1 dl flytande margarin eller 90 g smör eller fast margarin.
Mäta & väga:
För att säkert lyckas med bakningen är det viktigt att mäta och väga ingredienserna.
Det är lätt hänt att det blir för mycket mjöl vilket resulterar i ett kompakt bröd eller kakan.
För små mängder, rör om i mjölet, doppa ner och fyll måttet och skrapa av.
Skaka inte måttet.
Större mängder är lättast att väga.
Vill du mäta, häll då mjölet i ett stort litermått och skaka inte efteråt.
Smör kan mätas utiftån strecken på förpackningen men även här är vägning att föredra.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|