Direktlänk till inlägg 14 februari 2013
Antal: 3-4 portioner (6-7 dl)
Ingredienser:
1 liter svamp, rensad färsk, en sort eller blandade
2 msk smör eller margarin
200 g champinjoner, färska eller djupfrysta
2 msk smör eller margarin
1 burk svamp (ca 200 g) i skivor eller bitar
2 msk smör eller margarin
25 g svamp, torkad (1-3 dl, beroende sort) + 5 dl vatten
2 msk smör eller margarin
2½ msk vetemjöl
2 dl svampspad + mjölk
1 dl grädde
½ tsk salt
1 tsk soja, äkta
vitpeppar eller svartpeppar
Gör så här:
Färsk svamp:
Borsta svampen, skölj den om det behövs och skär den i bitar.
Djupfryst svamp:
Lägg svampen otinad i en kastrull och låt den tina på svag värme.
Burkkonserverad svamp:
Häll av spadet.
Spara det, om det är gott.
Skär ev svampen i mindre bitar.
Torkad svamp:
Blötlägg svampen i ljummet vatten, minst ett par timmar, gärna 8-10 timmar.
Koka den ev i blötläggningsvattnet 5-10 min.
Häll av och spara spadet, men inte från murklor.
Obs!
Stenmurklor innehåller ett vattenlösligt gift.
Kokspad och blötläggningsvatten ska därför slås bort.
För säkerhets skull rekommenderas samma tillagningssätt för alla slags murklor.
Se Stuvade murklor.
Stuvningen:
Strö mjölet över svampen, rör om.
Späd under omrörning med ev svampspad, mjölk och grädde.
Lägg svampen i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka in.
Tillsätt fettet och fräs svampen tills det "knäpper" i den och fettet klarnat, 5-10 min.
Koka på svag värme minst 10 min, gärna 15 min.
Smaka av med salt, ev soja, som även ger färg, och ev peppar.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|