Alla inlägg under mars 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g kantareller, på burk, avrunna
1 msk neutral olja, till stekning
½ gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
7 dl vatten
1 dl vitt matlagningsvin
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk torkad timjan
400 g potatis, i bitar
2 morötter, i slantar
150 g purjolök, strimlad
2 dl crème fraiche
400 g blandade bönor, på burk (bruttovikt)
Gör så här:
Fräs kantarellerna i olja i en kastrull, tillsätt lök och vitlök och stek tills löken är mjuk.
Tillsätt vatten, vin, buljongtärningar, timjan, potatis, morötter och purjolök.
Låt sjuda tills potatisen är mjuk.
Rör ner crème fraiche och tillsätt bönorna.
Smaka av med salt och peppar och servera när allt är varmt.
Antal: 1 långpannepizza
Jästid: ca 20 minuter
Ugn: 250°C ca 15 minuter
Ingredienser:
Pizzadeg:
25 g jäst
1½ dl fingervarmt vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
4 dl dinkelfullkornsmjöl
Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
1 burk krossade tomater
1 tsk torkad basilika
Salt
Svartpeppar
Fyllning:
1 burk musslor
1 burk tonfisk i olja
200 g skalade räkor
1 burk kärnfria svarta oliver
2 hackade färska tomater
1 skivad paprika
1 paket färska haricots verts
2 paket mozzarellaost (á 125g)
2 tsk torkad oregano
Gör så här:
Pizzadegen: Sätt ugnen på 250°C. Smula ned jästen i en bunke tillsammans med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och 3½ dl av mjölet. Arbeta till jämn deg som är blank och smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.Ingredienser:
15 normal stora Västeråsgurkor eller 30 små
1 gul lök
2 röda chilifrukter
10 vitlöksklyftor
Lag:
½ l vatten
1 dl ren ättika 24 % eller 2 dl ättiksprit 12 %
2 dl Strösocker
½ dl salt
1 bit färsk pepparrot
Gör så här:
Tvätta gurkorna noga.
Skala löken.
Halvera den och skär den i skivor.
Skölj chilin och dela den på längden och ta bort kärnorna.
Skala vitlöken.
Varva gurkan med lök, vitlök och chili i väl rengjorda burkar.
Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp den.
Låt svalna innan den hälls över gurkan.
Lägg ett par bitar pepparrot i varje burk. Förslut.
Låt stå i 4 veckor före servering.
Förvara kallt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g sallad, valfri sort, gärna olika sorter
300 g färskrökt lax i strimlor
4 ägg i klyftor
Dillkvistar
Sås:
3 msk majonnäs
1½ dl crème fraiche
2 krm salt
2 krm vitpeppar
½ tsk Colmans senapspulver
2-3 tsk Florsocker
½ dl finhackad dill
½ dl finhackad persilja
1 finhackad salladslök
Gör så här:
Lägg upp salladen, laxen och äggklyftorna på 4 tallrikar.
Strö över dillen.
Servera med såsen och en bit bröd.
Ingredienser:
250 g (½ liter) färska eller frysta lingon
2 dl Muscovadosirap
Gör så här:
Mixa samman bär och sirap.
Häll upp i en burk.
Förvara i kylskåp.
Hållbar cirka 1 vecka.
Antal: 1 flaska
Ingredienser:
2 kg päron och äpplen eller 2 liter färdigköpt 100% råsaft
½ citron, saften
Gör så här:
Pressa frukten i en råsaftcentrifug eller använd färdigköpt.
Häll juicen i en kastrull och låt den få ett snabbt uppkok.
Sänk till medelvärme och låt koka i ca 45 minuter utan lock.
Låt sirapen reduceras till ca 1/3, då blir den som vanlig flytande sirap.
Låt svalna helt innan du häller upp i flaska.
Ingredienser:
2 dl naturella cashewnötter (blötlagda över natten)
1 dl vatten
3 dl torkade, blötlagda aprikoser
Gör så här:
Mixa allt med stavmixer.
Ju mer vatten du tar, desto lösare blir grädden.
Allra godast är den precis nymixad.
Antal: 8 bitar
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
En pajform, ca 15*12 cm
4 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl mandelmjölk
1/4 dl päron- och äppelsirap
1 dl grovrivet äpple
1 tsk kanel
1 msk citronsaft
Topping:
1 msk smält kokosolja
1 msk päron- och äppelsirap
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
Garnering:
Skivade äpplen
Björnbär
Gröna blad (tex basilika eller citronmeliss)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mandelmjöl, bakpulver, mjölk och sirap.
Rör ihop äpple, kanel och saft från citron.
Rör sedan ner detta i smeten.
Häll smeten i formen och jämna till den på toppen.
Blanda smält kokosolja med sirap, kanel, kardemumma och vaniljpulver och häll över smeten i formen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Låt svalna en stund på galler.
Dekorera med skivade äpplen, björnbär och gröna blad.
Servera med en klick cashewgrädde.
Smarrig äppelkaka som smakar allra bäst ljummen.
Glutenfri, mjölkfri, rik på vitamin E, magnesium och niacin.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|