Alla inlägg under mars 2013

Av Maria - 20 mars 2013 11:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g kantareller, på burk, avrunna
1 msk neutral olja, till stekning
½ gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
7 dl vatten
1 dl vitt matlagningsvin
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk torkad timjan
400 g potatis, i bitar
2 morötter, i slantar
150 g purjolök, strimlad
2 dl crème fraiche
400 g blandade bönor, på burk (bruttovikt)

 

Gör så här:

Fräs kantarellerna i olja i en kastrull, tillsätt lök och vitlök och stek tills löken är mjuk.

Tillsätt vatten, vin, buljongtärningar, timjan, potatis, morötter och purjolök.

Låt sjuda tills potatisen är mjuk.

Rör ner crème fraiche och tillsätt bönorna.

Smaka av med salt och peppar och servera när allt är varmt.




ANNONS
Av Maria - 20 mars 2013 11:15




Antal: 1 långpannepizza

Jästid: ca 20 minuter

Ugn: 250°C ca 15 minuter


Ingredienser:

Pizzadeg:

25 g jäst

1½ dl fingervarmt vatten

1 msk olivolja

1 tsk salt

4 dl dinkelfullkornsmjöl


Tomatsås:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

Olivolja

1 burk krossade tomater

1 tsk torkad basilika

Salt

Svartpeppar


Fyllning:

1 burk musslor

1 burk tonfisk i olja

200 g skalade räkor

1 burk kärnfria svarta oliver

2 hackade färska tomater

1 skivad paprika

1 paket färska haricots verts

2 paket mozzarellaost (á 125g)

2 tsk torkad oregano


Gör så här:

Pizzadegen: Sätt ugnen på 250°C. Smula ned jästen i en bunke tillsammans med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och 3½ dl av mjölet. Arbeta till jämn deg som är blank och smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
Gör under tiden tomatsåsen: Skala och hacka lök coh vitlök fint. Hetta upp en kastrull med olivolja. Bryn lök och vitlök i några minuter. Tillsätt krossade tomater och basilika. Låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
Använd resten av mjölet till att baka ut pizzan och lägg den på en ugnsplåt.
Häll på tomatsåsen och toppa med väl avrunna musslor och tonfisk.
Fördela räkor, oliver, färska tomater, paprikaringar och skivade haricots verts på pizzan.
Riv mozzarellaosten grovt och bre ut över pizzan.
Strö på oregano och grädda i ugnen i ca 15 minuter.



ANNONS
Av Maria - 20 mars 2013 10:15

Ingredienser:

15 normal stora Västeråsgurkor eller 30 små
1 gul lök
2 röda chilifrukter
10 vitlöksklyftor


Lag:
½ l vatten
1 dl ren ättika 24 % eller 2 dl ättiksprit 12 %
2 dl Strösocker
½ dl salt
1 bit färsk pepparrot


Gör så här:

Tvätta gurkorna noga.

Skala löken.

Halvera den och skär den i skivor.

Skölj chilin och dela den på längden och ta bort kärnorna.

Skala vitlöken.

Varva gurkan med lök, vitlök och chili i väl rengjorda burkar.

Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp den.

Låt svalna innan den hälls över gurkan.

Lägg ett par bitar pepparrot i varje burk. Förslut.

Låt stå i 4 veckor före servering.

Förvara kallt.

Av Maria - 20 mars 2013 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g sallad, valfri sort, gärna olika sorter
300 g färskrökt lax i strimlor
4 ägg i klyftor
Dillkvistar


Sås:
3 msk majonnäs
1½ dl crème fraiche
2 krm salt
2 krm vitpeppar
½ tsk Colmans senapspulver
2-3 tsk Florsocker
½ dl finhackad dill
½ dl finhackad persilja
1 finhackad salladslök


Gör så här:

Lägg upp salladen, laxen och äggklyftorna på 4 tallrikar.

Strö över dillen.

Servera med såsen och en bit bröd.

Av Maria - 19 mars 2013 19:30




Ingredienser:

250 g (½ liter) färska eller frysta lingon
2 dl  Muscovadosirap

 

Gör så här:

Mixa samman bär och sirap.

Häll upp i en burk.

Förvara i kylskåp.

Hållbar cirka 1 vecka.




Av Maria - 19 mars 2013 17:45




Antal: 1 flaska


Ingredienser:

2 kg päron och äpplen eller 2 liter färdigköpt 100% råsaft

½ citron, saften


Gör så här:

Pressa frukten i en råsaftcentrifug eller använd färdigköpt.

Häll juicen i en kastrull och låt den få ett snabbt uppkok.

Sänk till medelvärme och låt koka i ca 45 minuter utan lock.

Låt sirapen reduceras till ca 1/3, då blir den som vanlig flytande sirap.

Låt svalna helt innan du häller upp i flaska.




Av Maria - 19 mars 2013 17:45

Ingredienser:

2 dl naturella cashewnötter (blötlagda över natten)

1 dl vatten

3 dl torkade, blötlagda aprikoser


Gör så här:

Mixa allt med stavmixer.

Ju mer vatten du tar, desto lösare blir grädden.

Allra godast är den precis nymixad.

Av Maria - 19 mars 2013 17:30




Antal: 8 bitar

Ugn: 175 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

En pajform, ca 15*12 cm

4 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1½ dl mandelmjölk

1/4 dl päron- och äppelsirap

1 dl grovrivet äpple

1 tsk kanel

1 msk citronsaft


Topping:

1 msk smält kokosolja

1 msk päron- och äppelsirap

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 tsk vaniljpulver


Garnering:
Skivade äpplen

Björnbär

Gröna blad (tex basilika eller citronmeliss)


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda mandelmjöl, bakpulver, mjölk och sirap.

Rör ihop äpple, kanel och saft från citron.

Rör sedan ner detta i smeten.

Häll smeten i formen och jämna till den på toppen.

Blanda smält kokosolja med sirap, kanel, kardemumma och vaniljpulver och häll över smeten i formen.

Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Låt svalna en stund på galler.

Dekorera med skivade äpplen, björnbär och gröna blad.

Servera med en klick cashewgrädde.


Smarrig äppelkaka som smakar allra bäst ljummen.


Glutenfri, mjölkfri, rik på vitamin E, magnesium och niacin.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se