Alla inlägg under mars 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Syltade skal:
1 citron
1 msk stevia
1 dl vatten
Sorbet:
1 tsk stevia
1 dl vatten
100 g mango (färsk eller fryst)
2 bananer
2 dl färskpressad citronjuice
2 msk sojayoghurt naturell
1 citron, rivet skal
Gör så här:
Syltade skal:
Skär skalet av citronen runt (så att så lite som möjligt av den vita hinnan kommer med).
Skär i smala bitar.
Blanda stevia och vatten i en kastrull, koka upp.
Låt citronskalen koka på låg värme i ca 30 minuter.
Häll av vätskan och låt bitarna svalna.
Sorbet:
Koka upp stevia och vatten.
Sjud tills pulvret lösts upp.
Låt svalna.
Blanda med mango, banan, citronjuice, sojayoghurt och rivet citronskal.
Ställ i frysen i minst 3 timmar.
Rör om med gaffel 3-4 gånger under tiden.
En frisk och lätt dessert där sockret är utbytt mot stevia.
Glutenfri, mjölkfri, rik på vitamin C, B6 och kalium.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
2 frp majessillfiléer (á 200 g)
1½ dl chilisås
1 dl rapsolja
4 msk vit balsamvinäger
3 msk vatten
1 msk strösocker
1 msk kapris spad
2 msk kapris, gärna mellanstora
Gör så här:
Lägg sillfiléerna, hela eller skurna i bitar, i en burk.
Blanda resten av ingredienserna till en marinad.
Häll marinaden över sillen.
Täck med plast och ställ i kylen över natten.
Ingredienser:
250 g färsk smördeg
1 ägg
1 äggula
200 g skalade räkor
2 dl créme fraiche med dill, havssalt och citron
1 citron
80 g caviar
Garnering:
Dill
Gör så här:
Sätt på ugnen enligt anvisningen på smördegsförpackningen.
Rulla ut smördegen.
Skär ut 8 rutor (för 4 portioner) ca 6*6 cm.
Pensla hälften av rutorna med uppvispat ägg.
Lägg på ytterligare en platta över de penslade och tryck ihop.
Pensla ovansidan på de 4 (för 4 portioner) "smördegshusen" med uppvispad äggula.
Dra ränder i äggulan med en gaffel.
Grädda dem mitt i ugnen enligt anvisningen på förpackningen.
Låt räkorna rinna av ordentligt.
Blanda dem med créme fraiche.
Skär citronen i klyftor.
Garnering:
Skär av "locken" på smördegshusen och fyll med räkröran.
Garnera med caviar och dill.
Lägg på "locken" och servera med citronklyftorna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 burk mandarinklyftor (312 g)
3 blodgrapefrukter
2 tsk strösocker
6 myntablad
Gör så här:
Låt mandarinklyftorna rinna av.
Skär av toppen och bottnen på grapefrukterna.
Skala dem en vass kniv, alla vita och beska hinnor ska bort.
Skär ut hinnfria klyftor och blanda dem med mandarinklyftorna.
Mortla socker och myntablad till en smulig massa.
Strössla den över citrussalladen.
Garnera gärna med myntablad.
Frisk mynta och syrliga citrusklyftor piggar upp på morgonen.
Mängd: ca 7 dl
Ingredienser:
12 stora vitlöksklyftor
7 dl vitvinsvinäger
Vitlöksklyftor till garnering (kan uteslutas)
Gör så här:
Krossa vitlöksklyftorna lätt och stoppa dem i en burk eller flaska.
Häll på vinäger, förslut och skaka om.
Låt stå svalt och mörkt i 2-3 veckor.
Smaka av vinägern.
Sila av och återfyll om smaken på vinägern är tillräckligt stark om inte gör om proceduren.
Om man vill kan man garnera med två vitlöksklyftor, som träs upp på en cocktailpinne, oc stppas ner i varje flaska.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 schalottenlök
1 msk russin
Smör till stekning
2 dl portvin
1 dl rödvin
3 dl kalvfond
1 tsk majzena
1 tsk smör, rumsvarmt
Salt
Malen svartpeppar
Gör så här:
Hacka löken fint, fräs lök och russin i smör i en kastrull.
Häll på portvin, rödvin och kalvfond.
Koka ner tills hälften återstår.
Red av med majzena utrört i lite kallt vatten och låt såsen koka upp igen.
Sila såsen och mixa ner smöret med en mixerstav.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Antal: ca 6 liter
Ingredienser:
4 gula lökar
10 vitlöksklyftor
4 röda paprikor
4 gula paprikor
4 squash
1 auberginer
4 msk olivolja
6 burkar krossade tomater (á 400 g)
2 msk timjan
1½ msk salt
1 msk strösocker
1 msk sambal oelek
4 lagerblad
1 tsk nymald svartpeppar
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök.
Kärna ur och tärna paprikorna.
Ansa och tärna squash och aubergine.
Stek grönsakerna i omgångar i oljan och lägg över undan för undan i en gryta.
Häll på de krossade tomaterna och tillsätt timjan, salt, socker, sambl oelek, lagerblad och peppar.
Låt koka under lock ca 30 minuter.
Servera ratatouillen eller låt den kallna och frys in i lagom stora förpackningar.
Gör en stor sats ratatouille när grönsakerna är billiga och fina på hösten.
Ratatouille går mcyket bra att frysa in.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 förpackning 5-minuterssill (420 g)
1½ dl gräddfil eller crème fraiche
1½ dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 tsk pressad citronsaft
½ dl finhackad dill
3 msk röd stenbitsrom
Gör så här:
Skär sillfiléerna i ca 1 ½ cm stora bitar.
Blanda resten av ingredienserna till en sås.
Vänd ner sillen.
Täck med plast och låt stå svalt 1 timme.
Lägg sillen i en fin burk eller skål.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|