Alla inlägg under mars 2013

Av Maria - 15 mars 2013 22:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600-800 g torskfilé

3 dl vitt vin eller fiskbuljong

2 citroner

200 g rucolablad


Ljummen spenatsallad:

500 g färsk spenat

2 dl grovhackade pecannötter

4 vitlöksklyftor

1 msk smör

1 dl hackade torkade aprikoser

Salt

Malen vitpeppar

Saften av en halv citron


Till servering:

75 g riven eller hyvlad parmesanost

Dra några varv med svartpepparkvarnen


Gör så här:

Ansa och skölj rucolabladen och lägg dem på ett serveringsfat.
Riv parmensanosten och pressa ut saften ur citronen i en skål.
Använder du djupfryst fisk ska den tinas till hälften. Skär den i skivor.
Koka sedan upp vinet eller buljongen, lägg i fisken och sjud på svag värme tills fisken är genomkokt.
Ta upp fisken med en hålslev och lägg den på rucolabladen.
Häll på citronsaften och strö över parmensanost.
Avsluta med att mala över rikligt med svartpeppar.
Servera med ljummen spenatsallad.
Ljummen spenatsallad: Spenatsallladen gör du under tiden. Börja med att ansa spenaten och skära bort grova bladnerver. Hacka de torkade aprikoserna. Skala och skiva vitlöken tunt. Hacka pecannötterna. Fräs vitlöken i smöret. Tillsätt nötterna och rosta dem några minuter. Lägg i aprikoserna och spenaten och sautera hastigt. Krydda med salt och peppar och pressa över citronsaft.

ANNONS
Av Maria - 15 mars 2013 20:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg stora vinterpotatisar
1 liter olja, beroende på kastrull
1½ tsk salt

 

Gör så här:

Skala potatisen och skär den i stavar, skivor eller strimlor, gärna i matberedare.

Ska potatisen inte friteras omedelbart, lägg den i kallt vatten.

Torka den i en handduk före friteringen.


Pommes frites - potatis i stavar:

Skär potatisen i jämna avlånga bitar, 4-5 cm långa och 1 cm tjocka.


Pommes chips - potatis i tunna skivor:

Skär potatisen i lövtunna skivor.


Pommes alumettes -potatis i strimlor:

Skär potatisen först i skivor, sedan i tändsticksstora strimlor.


Häll så mycket olja i en tjockbottnad gryta att den står minst 5 cm från grytans botten.

Hetta upp oljan.

Kontrollera temperaturen med hushållstermometer.

Fritera potatisen i två omgångar.

Den första kan göras i god tid före serveringen, den andra ska alltid göras strax innan, för att potatisen inte ska bli mjuk.


Första omgången:

Sänk ner potatisen i den heta oljan med en hålslev eller i en friteringskorg.

Fritera inte mer åt gången än att det täcker grytans botten.

Låt potatisen bli mjuk och ljusgul.

Tag upp den och låt den rinna av i ett durkslag över en skål eller på hushållspapper.


Andra omgången:

Hetta upp oljan.

Lägg i potatisen, gärna mer än första gången.

Fritera den gulbrun och knaprig.

Tag upp potatisen och låt den rinna av.

Salta och servera omedelbart.


Friteringstemperaturer:

1:a omgången 160°C 2:a omgången 180°C

 

Friteringstider:

Stavar: 1:a omgången ca 3 minuter 2:a omgången ca 1 minut

Tunna skivor och strimlor: l:a omgången ca 1 minut 2:a omgången ca 0,5 minut

ANNONS
Av Maria - 15 mars 2013 11:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

250 g tofu
½ dl japansk soja
1 vitlöksklyfta, finriven
125 g äggnudlar
1 msk neutral olja, till stekning
1 röd lök, i klyftor
2 morötter, slantade
500 g salladskål, strimlad
30 g färsk ingefära, finriven

 

Jordnötssås:

1 dl jordnötter
1 röd chili, skivad
2 msk fisksås
2 msk vatten
1½ tsk ljus sirap
1½ tsk ättiksprit (12 %)
1 tsk torkade korianderblad

 

Gör så här:
Skär tofun i bitar.

Blanda soja och vitlök till en marinad.

Lägg tofun i marinaden.

Låt ligga så länge som möjligt.

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.

 

Jordnötssås:

Mixa hälften av jordnötterna, halva chilin, fisksås, vatten, sirap, ättiksprit och koriander till en sås.


Hetta upp olja i en stekpanna och stek tofun till fin färg runt om.

Lägg tofun på ett fat. Stek lök, morötter, salladskål och ingefära.

Låt steka tills det mjuknat något utan att få färg.

Tillsätt nudlarna och häll över jordnötssåsen och blanda runt.

Toppa med tofun, resterande jordnötter och chili.




Av Maria - 15 mars 2013 08:30

Antal: ca 6-8 stycken


Ingredienser:

5 ägg

3 dl grädde

2 dl mjölk

3 msk fiberhusk

En nypa salt


Gör så här:
Vispa alla ingredienser i en bunke.

Låt därefter stå några minuter så att smeten tjocknar.

Grädda därefter som vanligt i våffeljärn.

Tips 1: Smörj gärna våffeljärnet med lite smält smör så att våfflorna inte fastnar.

Tips 2: Man kan även byta ut grädde och mjölk till tex mandelmjölk eller kokosgrädde om man vill ha en mjölkfri variant.

Av Maria - 15 mars 2013 05:30




Antal: 4-6 portioner

Ugn: 175 grader, 18-20 minuter


Ingredienser:

3-4 äpplen

3 dl rörsocker


Créme-brülée-täcke:

3 dl vispgrädde, ev laktosfri

3 äggulor

3 msk strösocker

3 tsk vaniljsocker

2 msk mandellikör, Amaretto


Garnera med:

3 msk rörsocker

Citronmeliss eller mynta


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.

Lägg äppelbitar och rörsocker i en kastrull, låt sjuda under lock 4-5 minuter.

Rör om.

Bitarna ska kännas mjuka.

Ta upp äpplena ur lagen som bildats och fördel i värmetåliga glas.

Fortsätt att koka lagen tills ca 1 dl återstår.

Fördela i glasen.


Créme-brülée-täcket:

Koka upp grädden, låt svalna.

Vispa äggulor, socker och vaniljsockret pösigt.

Tillsätt äggvispet i den nu kalla grädden.

Smaksätt med mandellikör.

Fördela smeten ovanpå äppelbitarna.


Ställ glasen i en liten långpanna.

Häll lite kokande vatten i långpannan så att det täcker ca 3/4 av glasen.

Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen nästan stelnat, 18-20 minuter.

Ta ut glasen och låt dem svalna.

Förvara desserten kallt till serveringstillfället.


Serveringen:

Strö över rörsockret och bränn av ytan med en brännare eller under grillelementet i ugnen någon minut.




Av Maria - 14 mars 2013 22:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g kycklingstekkorv
1 tsk neutral olja
½ gul lök, i klyftor
½ vitlöksklyfta, finhackad
1 röd paprika, strimlad
1 tsk mald spiskummin
500 g krossade tomater
400 g svarta bönor, kokta på burk, avsköljda
3 dl gräddfil, till servering

 

Kryddig couscous:

1 tsk neutral olja
½ gul lök, hackad
½ vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk gurkmeja
½ tsk mortlade kardemummakärnor
3 dl couscous
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl russin

 

Gör så här:

Skär korven i bitar och stek i olja till fin färg.

Tillsätt lök, vitlök, paprika och spiskummin.

Stek under omrörning någon minut till.

Häll i krossade tomater och låt puttra ca 10 min.

Vänd ner svarta bönor och smaka av med salt och peppar.

 

Kryddig couscous:

Hetta upp olja i en kastrull, fräs lök, vitlök, gurkmeja och kardemumma.

Tillsätt couscous och rör om tills allt är jämnt gult.

Häll i kokande vatten och smula ner buljongtärningen.

Rör om, lägg på locket och ta från värmen.

Låt stå 5 min.

Vänd ner russinen och servera med korvgryta.

Toppa med gräddfil.




Av Maria - 14 mars 2013 22:15

Antal: Beror på storleken av kakorna

Ugn: 175°C. 15-20 minuter


Ingredienser:

300 g smör (eller 3 dl flytande margarin)

4 apelsiner

4 ägg

4 dl socker

9 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

4 tsk vaniljsocker


Alternativ glasyr 1:

100 g smör

6 dl florsocker

1½ dl kakao

4 msk vatten

2 äggvitor


Alternativ glasyr 2:

250 g mjuk nougat


Alternativ glasyr 3:

8 dl florsocker

5-6 msk starkt bryggt kaffe


Gör så här:

Smörj och bröa en långpanna.
Smält smöret.
Borsta två av apelsinerna i varmt vatten och riv av det gulröda på skalet. Pressa saften ur alla apelsinerna - det behövs 6 dl apelsinjuice.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, apelsinskal och apelsinjuice.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det. Häll smeten i formen. Grädda i 175° i 15-20 minuter.
Alternativ glasyr 1: Smält smöret och blanda i florsocker och kakao. Tillsätt vattnet och rör tills smeten är kall. Vispa äggvitorna till fast skum och blanda ner dem. Bred glasyren över kakan och skär den i bitar.
Alternativ glasyr 2: hyvla nougaten med osthyvel över kakan medan den fortfarande är varm. När nougaten mjuknar av värmen, bred ut den till ett jämt täcke över kakan. Skär i rutor när nougaten stelnat lite.
Alternativ glasyr 3: blanda florsocker och kaffe till en jämn smet och bred den över kakan när den svalnat lite. Skär kakan i rutor.

Av Maria - 14 mars 2013 19:45

Antal: 6 portioner

Ugn: 175 grader, 15 minuter + 10-15 minuter


Ingredienser:
3 stora röda äpplen av valfri sort

2 msk smör, ev laktosfritt

2 msk strösocker


Kokostopping:

1 ägg

1 dl strösocker

2 msk maizena

3 dl riven kokos

50 g valnötter, grovt hackade

50-75 smält smör, ev laktosfritt


Kolasås:
1 dl vispgrädde, ev laktosfri

1 dl ljus sirap

½ dl strösocker

75 g smör, ev laktosfritt


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Skölj och kärna ur äpplena, men inte rakt igenom.

Gör hålet lite större så att lite av fyllningen går ner i urgröpningen.

Placera äpplena i en smord ugnsform.

Smält smöret och pensla snittytan i hålet.

Strö över socker och grädda äpplena mitt i ugnen ca 15 minuter.


Kokostoppingen:

Vispa ägg och socker poröst.

Blanda övriga ingredienser i en annan bunke.

Blanda allt och låt svälla ca 10 minuter.


Fördela kokostoppingen i och på äpplena.

Grädda i 10-15 minuter tills toppingen blir gyllenbrun och fin.


Kolasåsen:

Häll ingredienserna till kolasåsen i en kastrull.

Låt koka upp och sjuda under omrörning tills såsen tjocknar och får en fin ljusbrun färg.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se