Alla inlägg under april 2013
Antal: 6 småskålar
Ingredienser:
½ lime
3 mangor
15 g ingefära, riven
1½ dl florsocker
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Pressa lime.
Mixa ihop mango, ingefära, florsocker och limesaft med en stavmixer till en puré.
Vispa grädde för sig.
Vänd ner grädden i mangopurén.
Häll upp i skålar och låt stå 1 timme i kylen.
Antal: till 1 kg grönsaker
Ingredienser:
2 lime
2 citroner
1 schalottenlök
1 jalapeñochili eller grön spansk peppar
8 korianderstjälkar
2 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Skölj limen i ljummet vatten.
Riv skalet.
Skär limen i halvor.
Grilla dem med snittytan nedåt på grill eller i grillpanna tills snittytan är gyllenbrun.
Ta från värmen och pressa ut saften.
Halvera och pressa saften ur citronen.
Skala och finhacka löken.
Kärna ur och finhacka chilin.
Finhacka koriandern.
Blanda limesaft och limeskal, citronsaft, lök, chili, koriander och olja.
Krydda med salt och peppar.
Marinera det som ska grillas i dubbla plastpåsar ca 2 timmar.
Denna marinad är jättegod att använda till grönsaker som ska grillas, tex squash, aubergine, paprika, majskolvar mm.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
½ gul lök
Smör till stekning
3 dl viltbuljong
2 dl vispgrädde
1 tsk svartvinbärsgelé
1 msk smör, rumsvarmt
1 msk vetemjöl
1 msk konjak
3 kvistar timjan
4-5 enbär
1 krm salt
Nymald vitpeppar
Gör så här:
Hacka löken och fräs den lätt i smör i en kastrull.
Häll i viltbuljong och grädde, koka upp och låt koka i ett par minuter.
Rör i gelé.
Rör ihop smör och mjöl till en kula.
Vispa ner kulan i såsen och koka upp under omrörning.
Tillsätt konjak, timjankvistar, hela enbär, salt och peppar.
Om du vill smaksätta såsen med messmör tillsätt det här.
Låt såsen sjuda i 5 minuter.
Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
Sila såsen.
Glutenfritt:
Byt kulredningen med vetemjöl mot en majzenaredning.
Den här såsen passar bra till allt vilt, till exempel hjort, älg och rådjur.
Några matskedar messmör är en god smaksättning som kan ersätta eller komplettera konjak i det här receptet.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
450 g halverade kycklinglårfiléer
120 g bacon
250 g kvartade champinjoner
4 halverade schalottenlökar
1 msk smör
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk tomatpuré
2 skivade vitlöksklyftor
2 dl rödvin
2 dl grädde
Gör så här:
Hetta upp en stor stekgyta och stek kyckling, bacon, champinjoner och lök i smör.
Salta och peppra.
Tillsätt tomatpuré och vitlök när kycklingen fått lite stekyta.
Stek ytterligare 2 min.
Häll på rödvin och grädde.
Låt koka under lock 10 min.
Servera med ris eller potatis.
Garnera gärna med rovhackad bladpersilja.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
1 apelsin
2 dl tinade lingon
1/2 dl vatten
2 msk nyponpulver
Gör så här:
Skala apelsinen.
Kör lingon och apelsin i centrifugen, avsluta med vattnet.
Vispa ner nyponpulvret och servera.
Antal: ca 45 st
Ingredienser:
3½ dl havregryn
1½ dl socker
150 g smör eller magarin
Gör så här:
Sätt på ugnen på 175°C.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl gräddfil
½ riven vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
Rivet skal från 1 citron
1 msk citronjuice
Salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och smaka av.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader
Ingredienser:
140 g socker
140 g malda hasselnötter
140 g rårivna morötter
2 msk majsena
2 tsk bakpulver
3 äggvitor
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna utom äggvitorna.
Vispa äggvitorna till mycket fast skum, "vänd" ner dem försiktigt.
Häll smeten i mycket väl smord och bröad form.
Grädda i 175 grader tills kakan känns torr.
Kakan kan glaseras med smält blockchoklad blandad med apelsinmarmelad om man så önskar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|