Alla inlägg under april 2013

Av Maria - 8 april 2013 13:15




Antal: 6 småskålar


Ingredienser:
½ lime

3 mangor

15 g ingefära, riven

1½ dl florsocker

3 dl vispgrädde


Gör så här:
Pressa lime.

Mixa ihop mango, ingefära, florsocker och limesaft med en stavmixer till en puré.

Vispa grädde för sig.

Vänd ner grädden i mangopurén.

Häll upp i skålar och låt stå 1 timme i kylen.




ANNONS
Av Maria - 8 april 2013 08:00

Antal: till 1 kg grönsaker


Ingredienser:
2 lime

2 citroner

1 schalottenlök

1 jalapeñochili eller grön spansk peppar

8 korianderstjälkar

2 msk olivolja

½ tsk salt

1 krm nymald svartpeppar


Gör så här:
Skölj limen i ljummet vatten.

Riv skalet.

Skär limen i halvor.

Grilla dem med snittytan nedåt på grill eller i grillpanna tills snittytan är gyllenbrun.

Ta från värmen och pressa ut saften.

Halvera och pressa saften ur citronen.

Skala och finhacka löken.

Kärna ur och finhacka chilin.

Finhacka koriandern.

Blanda limesaft och limeskal, citronsaft, lök, chili, koriander och olja.

Krydda med salt och peppar.

Marinera det som ska grillas i dubbla plastpåsar ca 2 timmar.


Denna marinad är jättegod att använda till grönsaker som ska grillas, tex squash, aubergine, paprika, majskolvar mm.

ANNONS
Av Maria - 8 april 2013 06:00

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

½ gul lök

Smör till stekning

3 dl viltbuljong

2 dl vispgrädde

1 tsk svartvinbärsgelé

1 msk smör, rumsvarmt

1 msk vetemjöl

1 msk konjak

3 kvistar timjan

4-5 enbär

1 krm salt

Nymald vitpeppar


Gör så här:

Hacka löken och fräs den lätt i smör i en kastrull.

Häll i viltbuljong och grädde, koka upp och låt koka i ett par minuter.

Rör i gelé.

Rör ihop smör och mjöl till en kula.

Vispa ner kulan i såsen och koka upp under omrörning.

Tillsätt konjak, timjankvistar, hela enbär, salt och peppar.

Om du vill smaksätta såsen med messmör tillsätt det här.

Låt såsen sjuda i 5 minuter.

Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

Sila såsen.


Glutenfritt:

Byt kulredningen med vetemjöl mot en majzenaredning.


Den här såsen passar bra till allt vilt, till exempel hjort, älg och rådjur.

Några matskedar messmör är en god smaksättning som kan ersätta eller komplettera konjak i det här receptet.

Av Maria - 7 april 2013 19:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

450 g halverade kycklinglårfiléer
120 g bacon
250 g kvartade champinjoner
4 halverade schalottenlökar
1 msk smör
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk tomatpuré
2 skivade vitlöksklyftor
2 dl rödvin
2 dl grädde

 

Gör så här:

Hetta upp en stor stekgyta och stek kyckling, bacon, champinjoner och lök i smör.

Salta och peppra.

Tillsätt tomatpuré och vitlök när kycklingen fått lite stekyta.

Stek ytterligare 2 min.

Häll på rödvin och grädde.

Låt koka under lock 10 min.

Servera med ris eller potatis.

Garnera gärna med rovhackad bladpersilja.




Av Maria - 7 april 2013 17:15

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

1 apelsin

2 dl tinade lingon

1/2 dl vatten

2 msk nyponpulver


Gör så här:

Skala apelsinen.

Kör lingon och apelsin i centrifugen, avsluta med vattnet.

Vispa ner nyponpulvret och servera.

Av Maria - 7 april 2013 17:00




Antal: ca 45 st

 

Ingredienser:

3½ dl havregryn

1½ dl socker

150 g smör eller magarin

 

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175°C.
Blanda havregryn och socker i en skål.
Smält matfettet och häll det hett över blandningen och rör samman.
Klicka ut smeten i småbrödsformar av papper.
Ställ dem på en plåt.
Grädda i ugnen ca 10 minuter.



Av Maria - 7 april 2013 16:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
3 dl gräddfil

½ riven vitlöksklyfta

2 msk hackad persilja

Rivet skal från 1 citron

1 msk citronjuice

Salt


Gör så här:
Blanda alla ingredienser och smaka av.




Av Maria - 7 april 2013 08:15

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader


Ingredienser:
140 g socker

140 g malda hasselnötter

140 g rårivna morötter

2 msk majsena

2 tsk bakpulver

3 äggvitor


Gör så här:
Blanda alla ingredienserna utom äggvitorna.

Vispa äggvitorna till mycket fast skum, "vänd" ner dem försiktigt.

Häll smeten i mycket väl smord och bröad form.

Grädda i 175 grader tills kakan känns torr.

Kakan kan glaseras med smält blockchoklad blandad med apelsinmarmelad om man så önskar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se