Alla inlägg under april 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
750 g aubergine eller squash- zucchini
Idealmjöl
2 msk margarin eller smör
Salt
Svartpeppar
Persilja
Gör så här:
Skölj aubergine eller små squash, zucchini.
Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor.
Vänd dem ev i idealmjöl.
Låt en del av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna.
Stek några skivor i taget på ganska svag värme, ca 3 min på varje sida.
Salta och peppra.
Lägg efter hand upp skivorna på varmt fat.
Klipp över persilja.
Servera med citronklyftor, stekt svamp eller en svampsås och ev skinka eller kassler.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
125 g smör eller margarin
1½ dl socker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
40 g sötmandel
3 syltade apelsinskal
Glasyr:
2 dl tunngrädde
1½ dl socker
2 msk sirap
30 g smör eller margarin
Gör så här:
Smält matfettet över svag värme, låt det svalna och rör det sedan till skum.
Vispa ägg och socker och rör ner i matfettet.
Tillsätt mjöl och den skållade, hackade mandeln liksom de hackade apelsinskalen.
Grädda smeten i en smord kransform rymd 1½ liter i 175 grader i ca 30 minuter.
Stjälp upp och låt den kallna.
Till glasyren blandas grädde, socker ohc sirap och får sjuda tills den är simmig eller ca 20 minuter.
Tillsätt då smöret i klickar.
Ös den svalnade glasyren över kakan.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
Rostad potatis:
900 g fast potatis
1 msk olja
Salt
Peppar
Kyckling:
8 kycklinglår
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 msk soja
1 msk honung
1 tsk timjan
Coleslaw:
1 dl créme fraiche
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 msk chilisås
275 g råkostsallad
½ kruka persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en ugnsplåt.
Rostad potatis:
Borsta, skölj och skär potatisen i halvor.
Blanda dem med oljan, krydda med salt och peppar.
Häll ut potatisen på den varma plåten och sätt in mitt i ugnen ca 35 minuter.
Kyckling:
Stek kycklinglåren i olja i en stekpanna tillsammans med krossad vitlök till se får fin färg.
Krydda med salt och peppar.
Lägg kycklingen i samma långpanna som potatisen och pensla dem med soja och honung och krydda med timjan.
Sätt in mitt i ugnen med potatisen ca 25 minuter eller tills innertemperaturen är 82 grader.
Coleslaw:
Blanda créme fraiche med vinäger, senap och chilisås.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner råkostsalladen.
Hacka persiljan och vänd ner.
Servera kycklingen med potatis och coleslaw.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200°C, 10 minuter + 175°C, 40 minuter
Ingredienser:
Botten:
4 dl dinkelmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
600 g räkor med skal
1 liten gul lök
100 g champinjoner
½ pkt saffran
2 dl créme fraiche
½ dl hackad dill
3 msk dijonsenap
3 äggvitor
Gör så här:
Botten: Blanda ihop pajdegen. Låt vila 30 minuter i kylskåp. Grädda i 200°C i 10 minuter.Antal portioner: 4
Ingredienser:
3 vitlöksklyftor
3 msk olja
3 tsk currry
1 burk krossad tomater (400 g)
1 tsk sambal oelek
Salt
Gör så här:
Hacka vitlöken fint och fräs den i oljan.Antal: 6 portioner
Ingredienser:
500 g fänkål
2 msk smör eller olja
2 dl grönsaksbuljong
½ dl råsocker
1 dl vitvinsvinäger
6 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad
Gör så här:
Ansa och skär fänkålen i kvartar.
Skär bort rotstocken. Hetta upp smöret i en djup stekpanna.
Lägg i fänkålen och stek den runt om tills den är gyllenbrun.
Tillsätt buljong, socker, vinäger och timjan och låt småkoka ca 10 minuter.
Ta upp fänkålen och håll den varm.
Koka ihop buljongen till hälften och häll den över fänkålen.
Antal: ca 15 stycken
Ugn: 275 grader, 10 minuter
Jäsning: 1-1½ timme + 15-20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
1 liter vatten
1 msk salt
2 liter (1000 g) rågmjöl
4 dl (240 g) vetemjöl
Gör så här:
Ljumma vattnet till 37 grader.
Slå det över den smulade jästen, tillsätt salt och arbeta in rågmjölet och det mesta av vetmjölet (spar lite till utbakningen).
Låt jäsa 1-1½ timme.
Ta upp degen och arbeta ihop den.
Dela i jämnstora bitar och kavla eller platta ut med handen till små runda kakor, inte tjockare än 1 cm.
Ta ut hål i mitten på kakorna, nagga dem och sätt dem på lätt smorda plåtar.
Låt kakorna jäsa upp (15-20 minuter)
Grädda i 275 grader, 10 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g torsk eller annan vit fisk
1 ägg
2 dl panko ströbröd
1 tsk flingsalt
neutral olja till stekning
150 g körsbärstomater
½ gurka, i månar
1 liten rödlök, skivad
2 dl majs
70 g babyspenat
2 avokador
2 dl crème fraiche
200 g mini tortilla
1 kruka färsk koriander
Gör så här:
Lägg upp alla grönsaker på serveringsfat eller i skålar.
Mosa avokadon och rör ut med crème fraichen.
Smaka av med salt.
Skär fisken i kuber och salta.
Doppa i lättvispat ägg och sedan i pankoströbrödet blandat med flingsalt.
Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och stek kuberna runt om till fin färg.
Låt rinna av på hushållspapper.
Stek bröden i torr panna till fin färg.
Servera fisken i bröden med alla grönsaker.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|