Alla inlägg under april 2013

Av Maria - 13 april 2013 10:00




Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

50 g margarin eller smör

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Rivet skal av ½ citron eller 2 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker

1 dl mjölk


Gör så här:

Smörj och bröa en rund eller avlång bakform, ca 1½ liter.

Smält matfettet och låt det svalna.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda i vetemjöl, bakpulver, citronskal eller vaniljsocker.

Rör i mjölken och blanda allt till en jämn smet.

Häll smeten i formen.


Gräddning:
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 35 minuter.


Förvaring:

Kakan är godast 1-2 dagar men håller sig bra 5-6 dagar.

Bör förvaras svalt i burk eller plastpåse.

I frys ca 6 månader.




ANNONS
Av Maria - 13 april 2013 08:00




Antal: ca 20 stycken

Ugn: 200-225 grader, 12-15 minuter


Ingredienser:
50 g smör eller margarin

1½ dl socker

1 ägg

1½ dl kokosflingor

1½ dl mjölk

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Rivet skal av 1 apelsin


Gör så här:

Rör smör och socker poröst.

Tillsätt ägget och det rivna apelsinskalet och kokosflingorna.

Blanda vetemjölet med bakpulvret och rör ner det växelvis med mjölken.

Fördela smeten i veckade pappersformar (ej för stora) och grädda i 200-225 grader tills de är vackert guldgula, 12-15 minuter.




ANNONS
Av Maria - 12 april 2013 21:45




Antal: 8 glas

Ingredienser:
2 limefrukter
4 dl limoncello (citronlikör)
2 flaskor cava (spanskt mousserande vin)

Gör så här:
Skölj limefrukterna och skär dem i halvmåneskivor.
Fördela dem i åtta höga glas.
Fördela limoncellon i glasen och fyll upp med cava.




Av Maria - 12 april 2013 19:00




Ingredienser:

800 g gul lök
3 stora röda paprikor
1 syrligt äpple
½-1 röd chili, spansk peppar
2 msk olivolja
1 dl Muscovadosirap
1/4 l vitvinsvinäger
1 msk salt
1 msk paprikapulver
2 dl Syltsocker
½ dl grönpepparkorn

 

Gör så här:

Skala löken och skär den i tärningar.

Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar.

Skala, kärna ur och skär äpplet i klyftor.

Skölj och tärna chilin.

Hetta upp oljan i en gryta och lägg i grönsakerna och äpplet.

Fräs i ett par minuter.

Tillsätt sirap, vinäger, salt och paprikapulver och sjud under lock i 20 minuter.

Ta av locket och koka i ytterligare 10 minuter.

Tillsätt syltsockret och pepparkornen och koka i 3-4 minuter.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.




Av Maria - 12 april 2013 16:15

Ingredienser:

2 dl grädde

200 g vit choklad


Gör så här:

Hetta upp grädden i en kastrull.

Ta bort kastrullen från värmen och smält 200 g vit choklad i.

Av Maria - 12 april 2013 14:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 dl ris
½ isbergssalladshuvud

 

Kycklingbiffar:

400 g kycklingfärs
1 äpple, grovt rivet
1 msk curry
½ dl mango chutney
1 tsk salt
2 tsk olja till stekning
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl grädde

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

Skölj salladsbladen ordentligt i kallt vatten.

Blanda färsen med äpple, curry, mango chutney och salt.

Hetta upp en nonstickstekpanna med lite olja i.

Klicka i färssmeten och stek små biffar tills de är genomstekta och har fin ljus stekyta på båda sidor.

Häll på vattnet och smula ner buljongtärningen.

Häll i grädden och låt sjuda ca 8 min.

Servera med ris och sallad.




Av Maria - 12 april 2013 07:45




Antal: 1 rulltårta

Ugn: 250 grader, 5-7 minuter


Ingredienser:
4 gulor

1½ dl socker

4 msk potatismjöl

4 vitor

2-3 msk kakao


Smörkräm:
1 dl socker

3 msk vatten

3 gulor

150 g smör eller margarin


Gör så här:
Vispa gulor och socker ljust och poröst.

Rör ner kakaon.

Tillsätt mjöl och sist de till hårt skum slagna vitorna.

Grädda smeten i en långpanna ca 30*40 cm klädd med bakplåtspapper i 250 grader i 5-7 minuter.


Till smörkrämen blandas socker och vatten och får sjuda tills en droppe håller trådprovet (trådar sig mellan fingrarna).

Slå då lagen över de uppvispade gulorna.

Rör sedan klickvis ner smöret.

Skulle krämen skära sig, tillsätt 1 msk hett smör under kraftig vispning.


Stjälp upp kakan på sockrat papper och låt svalna under långpannan.

Bred över det mesta av smörkrämen och rulla ihop kakan.

Resten av krämen breds på rullen, som sist strös med flisad, rostad mandel.




Av Maria - 11 april 2013 21:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 torkad anchochili

1 tsk senap

1 msk tomatpuré

1 äggula

1 1/2 dl rapsolja

1/2 citron


Gör så här:

Koka chilin mjuk i saltat vatten.

Ta upp den och spara kokvattnet.

Dela chilin och skrapa bort kärnorna.

Mixa den med senap, tomatpuré och lite av kokvattnet till en tjock puré.

Vispa ner äggulan och häll sedan droppvis i oljan under vispning till en tjock majonnäs.

Smaksätt med pressad citron och salt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se