Alla inlägg under april 2013
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
50 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rivet skal av ½ citron eller 2 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker
1 dl mjölk
Gör så här:
Smörj och bröa en rund eller avlång bakform, ca 1½ liter.
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i vetemjöl, bakpulver, citronskal eller vaniljsocker.
Rör i mjölken och blanda allt till en jämn smet.
Häll smeten i formen.
Gräddning:
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 35 minuter.
Förvaring:
Kakan är godast 1-2 dagar men håller sig bra 5-6 dagar.
Bör förvaras svalt i burk eller plastpåse.
I frys ca 6 månader.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 200-225 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
50 g smör eller margarin
1½ dl socker
1 ägg
1½ dl kokosflingor
1½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rivet skal av 1 apelsin
Gör så här:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt ägget och det rivna apelsinskalet och kokosflingorna.
Blanda vetemjölet med bakpulvret och rör ner det växelvis med mjölken.
Fördela smeten i veckade pappersformar (ej för stora) och grädda i 200-225 grader tills de är vackert guldgula, 12-15 minuter.
Antal: 8 glas
Ingredienser:
2 limefrukter
4 dl limoncello (citronlikör)
2 flaskor cava (spanskt mousserande vin)
Gör så här:
Skölj limefrukterna och skär dem i halvmåneskivor.
Fördela dem i åtta höga glas.
Fördela limoncellon i glasen och fyll upp med cava.
Ingredienser:
800 g gul lök
3 stora röda paprikor
1 syrligt äpple
½-1 röd chili, spansk peppar
2 msk olivolja
1 dl Muscovadosirap
1/4 l vitvinsvinäger
1 msk salt
1 msk paprikapulver
2 dl Syltsocker
½ dl grönpepparkorn
Gör så här:
Skala löken och skär den i tärningar.
Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar.
Skala, kärna ur och skär äpplet i klyftor.
Skölj och tärna chilin.
Hetta upp oljan i en gryta och lägg i grönsakerna och äpplet.
Fräs i ett par minuter.
Tillsätt sirap, vinäger, salt och paprikapulver och sjud under lock i 20 minuter.
Ta av locket och koka i ytterligare 10 minuter.
Tillsätt syltsockret och pepparkornen och koka i 3-4 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Ingredienser:
2 dl grädde
200 g vit choklad
Gör så här:
Hetta upp grädden i en kastrull.
Ta bort kastrullen från värmen och smält 200 g vit choklad i.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl ris
½ isbergssalladshuvud
400 g kycklingfärs
1 äpple, grovt rivet
1 msk curry
½ dl mango chutney
1 tsk salt
2 tsk olja till stekning
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl grädde
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Skölj salladsbladen ordentligt i kallt vatten.
Blanda färsen med äpple, curry, mango chutney och salt.
Hetta upp en nonstickstekpanna med lite olja i.
Klicka i färssmeten och stek små biffar tills de är genomstekta och har fin ljus stekyta på båda sidor.
Häll på vattnet och smula ner buljongtärningen.
Häll i grädden och låt sjuda ca 8 min.
Servera med ris och sallad.
Antal: 1 rulltårta
Ugn: 250 grader, 5-7 minuter
Ingredienser:
4 gulor
1½ dl socker
4 msk potatismjöl
4 vitor
2-3 msk kakao
Smörkräm:
1 dl socker
3 msk vatten
3 gulor
150 g smör eller margarin
Gör så här:
Vispa gulor och socker ljust och poröst.
Rör ner kakaon.
Tillsätt mjöl och sist de till hårt skum slagna vitorna.
Grädda smeten i en långpanna ca 30*40 cm klädd med bakplåtspapper i 250 grader i 5-7 minuter.
Till smörkrämen blandas socker och vatten och får sjuda tills en droppe håller trådprovet (trådar sig mellan fingrarna).
Slå då lagen över de uppvispade gulorna.
Rör sedan klickvis ner smöret.
Skulle krämen skära sig, tillsätt 1 msk hett smör under kraftig vispning.
Stjälp upp kakan på sockrat papper och låt svalna under långpannan.
Bred över det mesta av smörkrämen och rulla ihop kakan.
Resten av krämen breds på rullen, som sist strös med flisad, rostad mandel.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 torkad anchochili
1 tsk senap
1 msk tomatpuré
1 äggula
1 1/2 dl rapsolja
1/2 citron
Gör så här:
Koka chilin mjuk i saltat vatten.
Ta upp den och spara kokvattnet.
Dela chilin och skrapa bort kärnorna.
Mixa den med senap, tomatpuré och lite av kokvattnet till en tjock puré.
Vispa ner äggulan och häll sedan droppvis i oljan under vispning till en tjock majonnäs.
Smaksätt med pressad citron och salt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|