Alla inlägg under april 2013

Av Maria - 3 april 2013 18:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Torsk:

400 g torskfilé

½ dl vetemjöl

2 msk smör eller margarin


900 g fast potatis


Kräftröra:

1 förp (á 360 g) kräftstjärtar i lake

2 tomater

½ rödlök

1 ask (á 20 g) dill

2 dl smetana

Salt

Peppar


Gör så här:
Tina fisken.

Skala och koka potatisen.


Kräftröra:
Låt kräftorna rinna av.

Dela varje tomat i 4 klyftor och skär bort kärnhuset.

Skär tomatköttet i små tärningar.

Skala löken, hacka den och dillen.

Hacka kräftorna lite grovt.

Blanda smetana med kräftor, tomattärningar, lök och dill.

Smaka av med salt och peppar.


Torsk:

Skär fisken i bitar.

Salta och peppra den.

Vänd den i mjölet och stek i matfettet i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida.


Servera torsken med kokt potatis och kräftröra.




Av Maria - 3 april 2013 16:00

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

2 ägg

2 dl socker

1½ dl (90 g) vetemjöl

1 dl (80 g) potatismjöl

2 tsk bakpulver

(2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron)

1 dl hett vatten


Till formen:

Margarin

Ströbröd


Gör så här:

Vispa äggen och sockret poröst.

Blanda samman de båda mjölsorterna, bakpulvret samt ev. smaktillsats.

Rör ner blandningen och tillsätt därefter vattnet.

Häll smeten i smord och brödbeströdd form, 1½ liter.

Grädda kakan genast i 200 graders ugnsvärme, ca 30 minuter.


Kakan passar till kaffe och te och som tårtbotten.

Av Maria - 3 april 2013 09:30

Ingredienser:

10-12 cm långa västeråsgurkor
11 dillkronor
12.5 svartvinbärsblad

 

Lag:

1 liter vatten
½ dl salt
2 tsk socker
2 msk ättiksprit (12 %)

 

Gör så här:

Blanda först ingredienserna till lagen.

Låt den stå så att salt och socker smälter.

Rör då och då.

Lagen behöver inte kokas.

Borsta och skölj gurkorna.

Pricka dem, dvs stick i varje gurka på några ställen med t ex en grov nål.

Skölj dillkronor och blad. Varva gurkor, dill och blad i glasburkar.

Häll på lag så att den täcker gurkorna.

Sätt på lock.

Förvara gurkorna svalt.

Färdiga att äta efter ca 1 vecka.

Hållbarhet ett par månader.

Av Maria - 3 april 2013 08:00




Antal: 1 stort formbröd

Ugn: 175 grader, 35 minuter

Jäsning: ca 40 minuter + 30-40 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

2½ dl mjölk

50 g smör eller margarin

1 tsk salt

1 ägg

3 dl russin

7½ dl (375 g) matbrödsmjöl av vete


Gör så här:
Smält fettet, tillsätt mjölken och värm fingervarmt.

Slå detta över den smulade jästen.

Tillästt salt och det uppvispade ägget, rör om och blanda ner mjöl och russin.

Arbeta degen smidig, täck över och låt jäsa till dubbel storlek - ca 40 minuter.


Ta upp degen, arbeta raskt ihop den, forma till en lägnd och lägg den i en smord form.

Täck över, låt jäsa 30-40 minuter.


Grädda i 175 grader, 35 minuter.




Av Maria - 2 april 2013 18:30




Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:
4 portioner ris

150 g sockerärter


Järpar:
½ dl ströbröd

1 dl mjölk

ca 500 g kalvfärs

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk smör eller margarin


Persiljesås:
1 msk vitvinsvinäger

2½ dl vatten

2 dl vispgrädde

1 kycklingbuljongtärning

1 msk majsstärkelse

½ kruka persilja


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.


Järpar:
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke.

Låt stå någon minut.

Blanda ner färs, salt och peppar.

Rör noga.

Forma färsen till järpar och stek dem i matfettet i en stekpanna tills de får fin färg.

Lägg dem i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills innertemperaturen är 70 grader.


Persiljesås:
Blanda vinäger, vatten, grädde, smulad buljongtärning och majsstärkelse i en kastrull.

Koka såsen några minuter under omrörning.

Smaka av med salt och peppar.


Koka sockerärterna i saltat vatten ca 3 minuter.


Persiljesås:
Plocka persiljan och blanda ner i den varma såsen.

Häll såsen i en mixer och mixa tills den blir grön.

Häll tillbaka såsen i kastrullen och låt den bli varm.


Servera järparna med ris, sockerärter och persiljesås.




Av Maria - 2 april 2013 18:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 gkycklingfilé eller kyckllinglårfilé


Marinad:
350 g ajvar relish

4 vitlöksklyftor

1 citron, saft och skal

½ msk spiskummin

1 msk olivolja

1 tsk salt


Gör så här:
Lägg alla ingredienserna till marinaden i en bunke och mixa med en stavmixer, eller mixa ihop i en matberedare.
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och lägg i en skål.

Blanda kycklingen med hälften av marinaden och låt dra i 30 min.
Trä kycklingen på spett och grilla ca 10 min runtom.
Servera med resten av marinaden och t ex Melon och fetaostsallad.

Av Maria - 2 april 2013 15:45

Antal: 6 personer
 
Ingredienser:
500 g keso (eller annan färsk ostmassa)
50 g hackad (inte skållad) mandel
½ dl socker
½ dl vetemjöl
2 ägg
2½ dl mjölk
Smör eller magarin till smörjning
 
Gör så här:

Smörj en stor ugnsform lätt med smör eller magarin.
Blanda alla ingredienser i en bunke - mjölken sist.
Häll smeten i den smorda formen, det är trevligt om inte ostkakelagret inte blir för tjockt.
Grädda i 200-225°C ugnsvärme i ca 45 minuter.

Lägg gärna folie över formen mot slutet om kakan ser ut att få för mycket färg.
Servera med sylt eller mosade bär.

Av Maria - 2 april 2013 10:00

Antal: 4 glas


Ingredienser:
200 g blåbär

3 dl kokosmjölk

2 dl mjölk eller naturell yoghurt

2 msk pressad lime

1 msk kokosflingor

1 msk flytande honung


Gör så här:

Blanda blåbär, kokosmjölk, mjölk, limesaft, kokos och honung i en mixer och mixa till en slät och skummig smoothie.

Eller använd mixerstav och mixa i en kanna.

Häll upp i glas och servera genast.


Snabb och len smoothie som får en exotisk twist av kokosmjölken.

Hallonen går utmärkt att ersätta med frysta jordgubbar eller hallon.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards