Alla inlägg under april 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Torsk:
400 g torskfilé
½ dl vetemjöl
2 msk smör eller margarin
900 g fast potatis
Kräftröra:
1 förp (á 360 g) kräftstjärtar i lake
2 tomater
½ rödlök
1 ask (á 20 g) dill
2 dl smetana
Salt
Peppar
Gör så här:
Tina fisken.
Skala och koka potatisen.
Kräftröra:
Låt kräftorna rinna av.
Dela varje tomat i 4 klyftor och skär bort kärnhuset.
Skär tomatköttet i små tärningar.
Skala löken, hacka den och dillen.
Hacka kräftorna lite grovt.
Blanda smetana med kräftor, tomattärningar, lök och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Torsk:
Skär fisken i bitar.
Salta och peppra den.
Vänd den i mjölet och stek i matfettet i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida.
Servera torsken med kokt potatis och kräftröra.
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
1½ dl (90 g) vetemjöl
1 dl (80 g) potatismjöl
2 tsk bakpulver
(2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron)
1 dl hett vatten
Till formen:
Margarin
Ströbröd
Gör så här:
Vispa äggen och sockret poröst.
Blanda samman de båda mjölsorterna, bakpulvret samt ev. smaktillsats.
Rör ner blandningen och tillsätt därefter vattnet.
Häll smeten i smord och brödbeströdd form, 1½ liter.
Grädda kakan genast i 200 graders ugnsvärme, ca 30 minuter.
Kakan passar till kaffe och te och som tårtbotten.
Ingredienser:
10-12 cm långa västeråsgurkor
11 dillkronor
12.5 svartvinbärsblad
1 liter vatten
½ dl salt
2 tsk socker
2 msk ättiksprit (12 %)
Gör så här:
Blanda först ingredienserna till lagen.
Låt den stå så att salt och socker smälter.
Rör då och då.
Lagen behöver inte kokas.
Borsta och skölj gurkorna.
Pricka dem, dvs stick i varje gurka på några ställen med t ex en grov nål.
Skölj dillkronor och blad. Varva gurkor, dill och blad i glasburkar.
Häll på lag så att den täcker gurkorna.
Sätt på lock.
Förvara gurkorna svalt.
Färdiga att äta efter ca 1 vecka.
Hållbarhet ett par månader.
Antal: 1 stort formbröd
Ugn: 175 grader, 35 minuter
Jäsning: ca 40 minuter + 30-40 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
2½ dl mjölk
50 g smör eller margarin
1 tsk salt
1 ägg
3 dl russin
7½ dl (375 g) matbrödsmjöl av vete
Gör så här:
Smält fettet, tillsätt mjölken och värm fingervarmt.
Slå detta över den smulade jästen.
Tillästt salt och det uppvispade ägget, rör om och blanda ner mjöl och russin.
Arbeta degen smidig, täck över och låt jäsa till dubbel storlek - ca 40 minuter.
Ta upp degen, arbeta raskt ihop den, forma till en lägnd och lägg den i en smord form.
Täck över, låt jäsa 30-40 minuter.
Grädda i 175 grader, 35 minuter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
4 portioner ris
150 g sockerärter
Järpar:
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
ca 500 g kalvfärs
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör eller margarin
Persiljesås:
1 msk vitvinsvinäger
2½ dl vatten
2 dl vispgrädde
1 kycklingbuljongtärning
1 msk majsstärkelse
½ kruka persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Järpar:
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke.
Låt stå någon minut.
Blanda ner färs, salt och peppar.
Rör noga.
Forma färsen till järpar och stek dem i matfettet i en stekpanna tills de får fin färg.
Lägg dem i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills innertemperaturen är 70 grader.
Persiljesås:
Blanda vinäger, vatten, grädde, smulad buljongtärning och majsstärkelse i en kastrull.
Koka såsen några minuter under omrörning.
Smaka av med salt och peppar.
Koka sockerärterna i saltat vatten ca 3 minuter.
Persiljesås:
Plocka persiljan och blanda ner i den varma såsen.
Häll såsen i en mixer och mixa tills den blir grön.
Häll tillbaka såsen i kastrullen och låt den bli varm.
Servera järparna med ris, sockerärter och persiljesås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 gkycklingfilé eller kyckllinglårfilé
Marinad:
350 g ajvar relish
4 vitlöksklyftor
1 citron, saft och skal
½ msk spiskummin
1 msk olivolja
1 tsk salt
Gör så här:
Lägg alla ingredienserna till marinaden i en bunke och mixa med en stavmixer, eller mixa ihop i en matberedare.
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och lägg i en skål.
Blanda kycklingen med hälften av marinaden och låt dra i 30 min.
Trä kycklingen på spett och grilla ca 10 min runtom.
Servera med resten av marinaden och t ex Melon och fetaostsallad.
Antal: 6 personer
Ingredienser:
500 g keso (eller annan färsk ostmassa)
50 g hackad (inte skållad) mandel
½ dl socker
½ dl vetemjöl
2 ägg
2½ dl mjölk
Smör eller magarin till smörjning
Gör så här:
Smörj en stor ugnsform lätt med smör eller magarin.
Blanda alla ingredienser i en bunke - mjölken sist.
Häll smeten i den smorda formen, det är trevligt om inte ostkakelagret inte blir för tjockt.
Grädda i 200-225°C ugnsvärme i ca 45 minuter.
Lägg gärna folie över formen mot slutet om kakan ser ut att få för mycket färg.
Servera med sylt eller mosade bär.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
200 g blåbär
3 dl kokosmjölk
2 dl mjölk eller naturell yoghurt
2 msk pressad lime
1 msk kokosflingor
1 msk flytande honung
Gör så här:
Blanda blåbär, kokosmjölk, mjölk, limesaft, kokos och honung i en mixer och mixa till en slät och skummig smoothie.
Eller använd mixerstav och mixa i en kanna.
Häll upp i glas och servera genast.
Snabb och len smoothie som får en exotisk twist av kokosmjölken.
Hallonen går utmärkt att ersätta med frysta jordgubbar eller hallon.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|